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Specifically answering your question, in the absence of any such rule to the 
contrary, a sheriff may lawfully purchase food already prepared for consumption 
from a restaurant or other person, subject, however, to such rules and regulations 
relating to the purchasing of food as may be prescribed by the county commissioners 
and to the limitations of Section 2850, General Code, that he shall be allowed only 
the actual cost of feeding such inmates but at a rate not to exceed seventy-five cents 
per day of three meals each. · 

834. • 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Atto.mey General. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF EMPIRE, JEFFERSON COUNTY­
$4,082.25. 

CoLuMBus, OHio, August 5, 1927. 

Industrial Commissi011 of Ohio, Columbus, Ohio. 

! ...... 

835. 

BOARDS OF EDUCATION-MAY CONTRACT FOR THE TRANSPORTA­
TION OF PUPILS FOR AN ENTIRE SCHOOL YEAR OR FOR A TERM 
OF YEARS. 

SYLLABUS: 

Bo{1;J'ds of edttcation may it~ their discretiot~ contract for the trm~portatiotl of. 
pupils for an entire school year or for a longer period if they deen~ it advisable, pro­
vided the general provisions of law with reference to the nt{Jking of contracts by 
boards of education are complied with. 

CoLUMBUs, OHio, August 6, 1927. 

HoN. J. L. CLIFTON, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your inquiry as fotlows: 

"We have an inquiry as to the length of time for which a board of educa­
tion may contract with a bus owner or driver for the transportation of school 
children. On the one hand, the statutes seem to restrict a board of educa­
tion from making any contract beyond the close of the fiscal year. On the 
other hand, such a thing as a contract on a unit basis is recognized which may 
be carried over to a subsequent budgetary period. On these latter terms it 
would seem that a board might contract with the bus owner or driver for a 
period of years. · 



ATTORNEY GENERAL. 1473 

Practically it seems important for a board of education to make such con­
tract at least for an entire school year. ·wm you kindly advise us just what 
length of contract a board of education may legally make in such a case?" 

By the terms of Section 7731, General Code, Boards of Education are required 
under certain circumstances to provide transportation for pupils attending public 
schools. Other statutes authorize the furnishing of transportation under certain cir­
cumstances if the board deems it advisable. There is no statutory limitation on how 
this transportation shall be provided other than the regulations set out in Sections 
7731-1, 7731-2 and 7731-3, of the General Code, wherein requirements are made as 
to the designation of depots for gathering the children, the kind of vehicle to be pro­
vided, and the qualifications of the drivers of these vehicles. 

Aside from these specific regulations, the statutes are silent as to the manner by 
which boards of education shall provide transportation for the pupils. The question 
of making contracts for such transportation and the terms thereof, or employing 
persons to effect the same is left entirely to the wisdom and judgment of the board. 

The Supreme Court of Ohio has repeatedly said that in the absence of fraud or 
abuse of discretion, the courts ·can not control the discretionary powers vested in a 
board of education. Brannon v: Board of Educatio11, 99 0. S. 369. County Board of 
Education of Hancock County v. Boehm; et al., 102 0. S. 292. It can not be said 
as a matter of law that for a board of education to enter into a contract for the 
transportation of pupils for an entire school year or for a term of years, would be an 
abuse of discretion. 

Section 5660, General Code, enacted as a part of the s"o-called Budget Law, which 
provides that no contract, agreement or other obligation calling for or requiring for 
its performance the expenditure of public funds shall be made or assumed by any 
authority, officer or employe of any county, political subdivision or taxing district 
unless the auditor or chief fiscal officer first certifies that the money required to meet 
such contract, agreement or other obligation or to make such payment or expenditure 
has been lawfully appropriated or authorized or directed for such purpose, and is in 
the treasury or in process of collection to the credit of the appropriate fund, free 
from any previous and then outs"anding obligation or certification, expressly exempts 
certain contracts from its provisions. .. 

c 

Section 5660, General Code, supra, reads in part as follows : 

u * * * 
This section shall not apply to the investment of sinking funds by the 

trustees of such funds. In the case of contracts running beyond the termina­
tion of the fiscal year in which they are made for salaries of educational em­
ployees of boards of education, or for street lighting, collection or disposal of 
garbage or other current services for which contracts may lawfully be made 
extending beyond the end of the fiscal year in which made, or to the making 
of leases, the term of which runs beyond the termination of the fiscal year 
in which they are made, the certification of the auditor or chief fiscal officer 
as to money in the treasury or in process of collection, above required as a 
condition precedent to the making of such contract or lease throughout the 
fiscal year in which such contract or lease is in effect the auditor or fiscal of­
ficer shall make a certification for the amount required to meet the obligation 
of such contract or lease maturing in such year. In all such contracts or 
leases, the amount of the obligation remaining unfulfilled at the end of a 
fiscal year and which will become payable during the next fiscal year shall be 
included in the appropriations for such next year. . . . , 
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This provisiOn of law with reference to the certification of the auditor was 
amended by the 87th General Assembly in House Bill No. 80 and has been codified 
as Section 5625-33 of the General Code. This section reads in part as follows : 

"No subdivision or taxing unit shall: 

* * * 
(d) ::\Iake any contract or give any order involving the expenditure of 

money unless there is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the 
subdivision that the amount required to meet the same (or in the case of a 
continuing contract to be performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal 
year in which the contract is made), has been lawfully appropriated for such 
purpose and is in the treasury or in process of collection to the credit of an 
appropriate fund free from any previous encumbrances. Each such contract 
made without such a certificate shall be void and no warrant shall be issued in 
payment of the amount due thereon. * * * " 

It is apparent that unless there be some other limitation on the power of boards 
of education to contract for the transportation of pupils for a longer period than the 
remaining portion of the fiscal year in which the contract is made, such contracts 
may be made so far as the budget law is concerned. 

An examination of several of the various statutes relating to the making of certain 
contracts to be performed in whole or in part in the fiscal years following the year 
in which the contract is made, such for instance as the section authorizing councils of 
municipal corporations to provide light, water and certain public necessaries, (Section 
3809, General Code), and the various sections authorizing boards of educations to 
employ superintendents and teachers, Sections 4739, 4744, 7702 and 7705, General Code, 
discloses that in each one of tl1ese cases the term for which the contract is made is 
limited. That is, Section 3809, supra, provides that the contracts therein provided for 
may be entered into "for a period not exceeding ten years," while in the other sections 
enumerated such language is used as "for a term of not to exceed three years" or 
"not longer than five school years," etc. 

There is no express limitation as to time or the authority of boards of education 
to contract for the transportation of pupils. It is therefore my opinion that if other 
provisions of law governing the making of contracts by boards of education are com­
plied with, such a board may lawfully contract for the transportation of pupils for 
an entire school year or for a longer period, if they think it advisable. 

836. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attoruey Geueral. 

DISAPPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF CRESTLINE, CRAWFORD, 
COUNTY -$9,000.00. 

CoLUMBUS, Oaro, August 6, 1927. 

Industrial Commission of Ohio, Columbtts, Ohio. 

In Re: Bonds of Village of Crestline, Crawford County-$9,000.00. 


