
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1978 Op. Att’y Gen. No. 78-049 was modified by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-065. 
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OPINION NO. 78-049 

Syllabus: 

An employer is permitted to "pick up" part or all of the teacher contributions 
required to be made to the State Teachers Retirement System pursuant to R.C. 
3307.51. 

To: James L. Sublett, Executive Director, State Teachers Retirement 
System, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, August 25, 1978 

I have before me your request for my opinion on the following question: 

May an employer "pick up" part or all of the teacher 
contributions to the State Teachers Retirement 
System? 

Your request follows the announcement of Rev. Rul. 77-462. In that ruling, 
the Internal Revenue Service declared that when an employer-school district "picks 
up" (assumes and pays) required teacher contributions to a pension plan, qualified 
under §§40l(a) and 50l(a), Internal Revenue Code of 1954, that payment would not 
be included as income to the employee until distribution of the benefits upon 
retirement or termination, pursuant to §402(a). But while Rev. Rul. 77-462 
identifies the federal tax consequences of such a payment, it does not address the 
question of whether such a payment is authorized under Ohio law. 



2-115 1978 OPINIONS OAG 78-050 

Teacher contributions to the State Teachers Retirement System (STRS) are 
required by R.C. 3307.51, which states in relevant part: 

Each teacher who is a member of the state teachers 
retirement system shall contribute eight percent of his 
earned compensation to the teachers savings fund .... 
Such contribution shall be deducted by the employer in 
an amount equal to the applicable percent of such 
contributor's paid compensation ... [Emphasis added.] 

Thus, the question of whether an employer may "pick up" employee contributions to 
STRS depends upon the meaning of the phrase "· . . shall contribute eight 
percent of his earned compensation . . ," 

Teachers, professors and others eligible to participate in STRS, by statute, 
have their rate of compensation fixed by their boards of education or trustees. 
See, e.g., R.C. 3317.14 (empowers boards of education to fix compensation, subject 
'fc>prescribed minimum rates, for their teaching employees); and R.C. 3335.09 
(permits board of trustees of Ohio State University to determine compensation of 
faculty members). Compensation is not limited to direct cash payments to an 
employee. As the Supreme Court noted in State, ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 
Ohio St. 2d 389, 391, while discussing Ohio Const., Art. II, §20,: 

Fringe benefits . . . are valuable perquisites of an 
office, and are as much a part of the compensations of 
office as a weekly pay check. It is obvious that an, 
office holder is benefitted and enriched by having his 
insurance bill paid out of public funds, just as he would 
be if the payment were made directly to him, and then 
transmitted to the insurance company. Such payments 
for fringe benefits may not constitute "salary" in the 
strictest sense of the word, but they are compensation. 

Thus, it is of no moment whether employees are paid for their services through a 
weekly paycheck, fringe benefits, or a combination thereof. Such payments and 
benefits are compensation. Similarly, an employee contributes to a pension plan 
from his compensation, whether such contribution is deducted from his weekly 
paycheck or whether the employer "pays" it for him. The mode of payment is not 
controlling, for, ultimately, the payment is made out of the employee's compensa­
tion. Accordingly, the employee subject to STRS contribute eight percent of his 
compensation to the system even though his employer "picks up" such payments. I 
conclude, therefore, that an employer is permitted to "pick up" part or all of the 
teacher contributions to STRS. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised, that an employer is 
permitted to "pick up" part or all of the teacher contributions required to be made 
to the State Teacher's Retirement System pursuant to R.C. 3307.51. 
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