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OPINION 65-222 

Syllabus: 

1. Section 325.19, Revised Code, requires that when 
the holidays enumerated therein fall on Saturday they are 
to be observed by the payment of eight hours holiday pay
for the preceding Friday. 

2. A county officer can exercise the broad authority 
provided in Section 325.17, Revised Code, by fixing and 
certifying to the county auditor the compensation of his 
employees to include compensation for Saturday morning
when a holiday enumerated in Section 325.19, Revised Code, 
falls on such Saturday and the county officer closes his 
office on such morning and does not schedule his employees 
to work on such Saturday morning. 

To: John F. Marchal, Darke County Pros. Atty., Greenvi lie, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 14, 1965 

I have your request for my opinion which reads as 
follows: 

"The employees serving in the offices of 
the various elected County Officials of Darke 
County, Ohio, work from 8:00 A.M. until 12:00 
Noon on Saturday. 
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"Amended Substitute House Bill Number 70 
effective October 30, 1965, provides that em­
ployees who have at least six (6) months full 
time County service prior to the month in which 
a holiday occurs are entitled to 8 hours of holi­
day pay for certain holidays and the law further 
provides that in the event the holiday falls on 
Saturday, it is to be celebrated on the preceding
Friday. 

"I have been asked to seek your cpinion 
as to the following question: 

"If, under the conditions I have related 
above, one of the specified holidays falls on 
Saturday, does Amended Substitute House Bill 
Number 70 require that the holiday be celebrated 
by giving the employees 0ff all day Friday or 
may the holiday celebration begin at noon on 
Friday? 

"I have aloo been asked to seek your opin­
ion on the following question: 

"Under the terms of Amended Substitute 
House Bill Number 70 must the years of ser­
vice performed by a County employee be con­
secutive years of service for that employee 
to be entitled to the vacation privileges 
provided by Amended Substitute House Bill 
N~mber 70 or may a County employee who here­
tofore worked in a County office but who was 
completely separated and then who was re­
hired in the same County office, tack to­
gether the two periods of service in deter­
mining the vacation leave which should be 
credited to the employee?" 

Your first question asks specifically if, when the 
holidays enumerated in Section 325.19, Revised Code, fall 
on Saturday such holidays are required by that section to 
be observed by giving qualified employees the preceding 
Friday off. Section 325.19, Revised Code, provides, in 
pertinent part: 

"In addition to such vacation leave, 
such county employee, working on a per diem 
basis, hourly basis, or salary basis, _shall 
be entitled to eight hours of holiday pay 
for New Year 1s Day, Lincoln's Birthday,
Washington's Birthday, Memorial Day, In­
dependence Day, Labor Day, Veteran's Day,
Thanksgiving Day, and Christmas Day, of 
each year, if he is a regular employee with 
at least six months full-time county service 
prior to the month when such holiday occurs, 
except that interruption of service due to 
illness oT injury caused or induced by the 
actual performance of official duties and not 
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by an employee's negligence shall not affect 
such employee's right to holiday pay. In the 
event that any of the aforesaid holidays
should fall on Saturday, the Friday immed­
iately preceding shall be observed as the 
holiday.***" 

Although the use of the word "holiday" in Section 
325.19, supra., suggests that county employees be given
the enumerated holidays as days off., there is no require­
ment in that section that county employees be given a day 
off for the observance of such holidays. 

I can find no other provision in the Revised Code 
that county employees be given the days off which are 
enumerated in Section 325.19., supra. 

Your reference to Amended Substitute House Bill No. 
70 suggests that your question is: How are the holidays
enumerated in Section 325.19., supra., to be observed when 
they fall on Saturday? I will-iiiswer thia question. 

Section 325.19, s~pra., provides that qualified county
employees "shall be em"Ifled to eight hours of holiday pay
for" the enumerated holidays and that if such "holidays
should fall on Saturday, the Friday immediately preceding
shall be observed as the holiday." The mandate of the 
General Assembly is clear that the holidays enumerated in 
Section 325.19., supr~, -are to be observed by the payment 
to qualified countyemployees of eight hours holiday pay
for such holiday. Although, the offices of the Darke 
County officials are open only from 8:00 A.M. until 12:00 
noon on Saturday., it is my opinion and you are advised that 
Section 325.19, Revised Code., requires that when the 
holidays enumerated therein fall on Saturday they are 
to be observed by the payment of eight hours holiday 
pay for the preceding Friday. In Opinion No. 65-216., 
Opinions of the Attcrney General for 1965., I considered 
the manner in which the amount of such holiday pay
should be determined. 

A further question is suggested by my answer to 
your request: If a holiday enumerated in Section 325.19., 
supra., falls on Saturday when county employees are regu­
larly scheduled to work from 8:00 A.M. to 12:00 noon, 
can such employees be paid for the hours they are regular­
ly scheduled to work if a county officer closes his office 
on such Saturday and does not require his employees to 
work? 

"A county officer may close his office at his 
discretion. See Opinion No. 3480, Opinions of the At­
torney General for 1954, page 32. It is my opinion that 
each of the officers mentioned in Section 325.27, Revised 
Code, can fix the compensation for hio employees and cer­
tify such compensation to the county auditor, to include 
compensation for Saturday morning, when a holiday enumer­
ated in Section 325.19, supra, falls on such Saturday.,
although he closes his orrice and does not schedule his 
employees to work on such a Saturday. This Opinion is 
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in conflict with the second paragraph of the syllabus of 
Opinion No. 4569, Opinions of the Attorney General for 
1954, page 575, which reads: 

11 2. A county engineer has no authority 
under the provisions of Section 325.17, Revised 
Cod~, to grant hourly employes in his department 
pay for legal holidays on which they do not work." 

Section 325.17, Revised Code, which establishes the 
method by which the compensation of county employees is 
fixed, provides, in part: 

"The officers mentioned in section 325.27 
of the Revised Code may appoint and employ 
the necessary deputies, assistants, clerka, 
bookkeepers, or other employees for their re­
spective offices, fix the compensation for 
such employees and discharge them, and shall 
file certificates of such action with the 
county auditor. Such compensation shall not 
exceed, in the aggregate, for each office, 
the amount fixed by the board of county com­
missioners for such office.***" 

My predecessor considered that the conclusion in 
the second paragraph of the syllabus of Opinion No. 4569, 
supra, was required for the following two reasons: 

One, that to permit an allowance to an employee in 
excess of the amount fixed by the officer and certifiea 
to the county auditor would o~en the way for the practice 
of fraud and imposition on the county. Although payment
in excess of the amount fixed by the officer and certified 
to the county auditor might very well open the way for 
fraud and imposition, it is my opinion that if compensa­
tion is fixed by the officer and certified to the county 
auditor to include compensation for such Saturday morning,
such compensation becomes a matter of record and a consid­
eration of the possibility of fraud and imposition is ob­
viated. 

Two, that Section 325.19, supra, fixes a limitation 
on vacation allowances and, to permit a county officer 
to pay his employee for.a holiday on which they do not 
work, would allow a county officer to exceed such limi­
tation. It is my opinion that Section 325.19, supra, is 
not a limitation on the amount of vacation allowance a 
county emplo~ee may receive. Rather, it is my opinion 
that that section is a guarantee that county employees 
will receive at least the vacation allowance specified 
therein. 

Section 325.17, supra, gives a county officer-very broad 
authority to fix the compensation of his employees, limited 
only by the aggregate amount of compensation fixed by the 
Board of County Commissioners for the particular office. 
There is no statutory requirement that a county officer fix 
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the compensation of his employees by hourly, per diem, weekly 
or monthly rates. There is no statutory requirement that 
county employees work a specified number of hours per day, 
per week or per month. There is no statutory requirement 
that county employees work on any specific day. 

Accordingly, it is my opinion that a county officer can 
exercise the broad authority provided in Section 325.17, 
supra, by fixing and certifying to the county auditor the 
compensation for Saturday morning when a holiday enumerated 
in Section 325.19, supra, falls on such Saturday and the 
county officer closes his office on such morning and does 
not schedule his employees to work on such Saturday morning. 

Your second specific question is answered by Opinion 
No. 2575, Opinions of the Attorney General for 1958, page 
510, with which opinion I am in accord. 

Neither the amendments to Section 325.19, Revised Code, 
since that Opinion nor any laws enacted since that Opinion 
change the conclusions reached therein. 




