
2-3 1978 OPINIONS OAG 78-002 

OPINION NO. 78-002 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 124.391, an appointing authority may neither promulgate a 
policy to provide cash payment tor unused sick leave when an employee dies or 
resigns prior to retirement nor actually make such payment to the employee or his 
estate. 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Pros. Atty., Port Clinton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 6, 1978 

I have before me your request for my opinion which states as follows: 

Revised Code Section 124.391 provides for cash 
payments to be made to an employee for unused sick 
leave accumulated during service, at the time of 
retirement, in accordance with the policy in effect by 
the appointing authority. That Section makes no 
specific reference to what happens to unused sick leave 
if an employee dies or resigns his job before "retire­
ment" time. 

I respectfully request your opinion whether or not an 
appointing authority has power to promulgate a policy 
providing cash payment for unused sick leave on death 
of an employee or when an employee resigns prior to 
retirement. 

I also request your opinion whether or not "at the time 
of their retirement" as used in Revised Code Section 
124.391 encompasses the situation where an employee 
dies or resigns prior to retirement. 

R.C. 124.391 states in pertinent part as follows: 

All employees covered by R.C. 124,38 of the Revised 
Code but not eligible for benefits under section 124.39 
of the Revised Code, and those covered by section 
3319.141 of the Revised Code, shall at the time of their 
retirement receive pay for all or part of their unused 
sick leave to the extent consistent with the policy of 
the appointing authority in effect. 

An appointing authority may include in its policy a 
requirement that an employee have a minimum number 
of years service wi~h the unit in order to be eligible for 
a payment of unused sick leave. (Emphasis added.) 

It is apparent that the retirement of an employee constitutes a condition 
precedent to the receipt of payment for unused, accumulated sick leave. R.C. 
124.391 does not authorize an appointing authority to vary such condition by means 
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of promulgating a policy pursuant to that section. Therefore, the question to be 
answered is whether death or early resignation constitutes "retirement" for the 
purpose of R.C. 124.391. 

In 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-044, I had occasion to discuss the meaning of 
"retirement" as used in R.C. 124.39, which concerns the payment of unused 
accumulated sick leave for state. employees. In that opinion, I stated that: 

Retirement specifically denotes the termination of 
employment after a number of years of service accord­
ing to a formal procedure. To construe the statute as 
authorizing the payment of accumulated sick leave 
credit upon the mere termination of employment, would 
permit an unjustifiably broad application of the statute. 

The use of the term "retirement" in R.C. 124.39 is in pari materia with its use 
in R.C. 124.391. It cannot be said that · death or early resignation constitute 
11 • • • the termination of employment after a number of years of service 
according to a formal procedure." Accordingly, I am constrained to say that the 
phrase "at the time of their retirement" as used in R.C. 124.391 does not encompass 
a situation wh~rein an employee dies or resigns prior to his retirement. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised that, pursuant to R.C. 
124.391, an appointing authority may neither promulgate a policy to provide cash 
payment for unused sick leave when an employee dies or resigns prior to retirement 
nor actually make such payment to the employee or his estate. 




