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TOWNSHIPS-TERRITORY, REDUCTION-§503.03 R.C. FOR­

BIDS REDUCTIONS OF AREA TO LESS THAN TWENTY-TWO 

SQUARE MILES UNLESS TERRITORY WHOLLY INCLUDES 

A MUNICIPAL CORPORATION-CREATION OF NEW TOWN­

SHIP, §503.08 R.C. PERMITTED; SUCH REDUCTION OF TER­

RITORY SUBJECT TO §503.07 R.C. 

SYLLABUS: 

Section 503.03, Revised Code, forbids, with certain exceptions, the reduction of 
the territory of a township to an area less than twenty-two square miles unless such 
township wholly includes a municipal corporation, but this section does not prevent 
the creation of a new township of such reduced area as provided in Section 503.08, 
Revised Code, where such reduction is an incident of changes made in tcwnship 
boundaries effected under the provisions of Section 503.07, Revised Code. 

Columbus, Ohio, February 20, 19.58 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Revised Code Section 503.03 prohibits the changing of 
township boundaries as to reduce township territory below 
twenty-two square miles 'unless it ( the township) includes a 
municipal corporation.' May I have your opinion as to whether, 
in order to apply the exception, the township must include all of 
a municipal corporation or whether the fact that a portion of the 
territory of the township lies within the boundaries of a munici­
pality is sufficient to authorize the reduction of the township 
territory to less than twenty-two square miles." 

Section 503.03, Revised Code, to which you have referred reads as 

follows: 

"No township shall be laid off containing less than twenty­
two square miles, or have its boundaries so changed as to reduce 
its territory below that quantity, unless it includes a municipal 
corporation, except as provided by sections 503.09 to 503.13, in­
clusive, of the Revised Code. In case of division or partition of 
a township, the funds in the treasury thereof shall be apportioned 
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to the townships to which portions thereof are attached, or to the 
new townships established, to the extent they are collected from 
such territory." 

It is obvious that the sole question here involved is that of the 

meaning of the word "includes." Webster defines "include" as follows: 

"To confine; shut up, enclose; as, the nut shell includes the 
kernel." 

This language very strongly suggests the idea that the exception 

provided in this statute is applicable only in those instances in which the 

municipal corporation is entirely included within the limits of the township. 

This notion is supported to some extent by the language of Sections 

503.07 and 503.08, Revised Code, in which provision is made for alteration 

of township boundaries in cases where the limits of a municipal corpora­

tion "include territory lying in more than one township." This use of 

varying language suggests the description of varying fact situations with 

respect to the extent of "inclusion" of a municipality within the limits 

of a township. 

The partial inclusion described in Section 503.07, Revised Code, is 

obviously the situation which is the subject of your inquiry, for you appear 

to be confronted with a case in which only "a portion of the territory of 

the township lies within the boundaries of a municipality." 

For a general discussion of statutory proceedings under these two 

sections to alter township boundaries I invite your attention to Opinion 

No. 4642, Opinions of the Attorney General for 1954, p. 648. 

Section 503.03, Revised Code, must be considered, however, in pari 
-materia with Sections 503.07 and 503.08, Revised Code. Particular atten­

tion is invited to Section 503.08, Revised Code, which reads as follows: 

"In making a change of boundaries as provided by section 
503.07 of the Revised Code, if any township not having a munici­
pal corporation within its limits is reduced in territory to less than 
twenty-two square miles, it may thereupon be annexed by the 
board of county commissioners to any contiguous township, or the 
board may annex thereto territory from a contiguous township 
and erect a new township. If a majority of the householders of 
such reduced township, outside the limits of a municipal cor­
poration, petition for such annexation, the board may erect such 
reduced township into a new township." 
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The use of the expression "such annexation" in the final sentence in 

this section appears to be an error which crept into the statute in the 

process of the recodification of 1953. In Section 3250, General Code, this 

section, immediately prior to this recodification, read as follows: 

"* * * If a majority of the householders of such reduced 
township outside the limits of such municipal corporation petition 
therefor, the commissioners may erect such reduced township into 
a new township." (Emphasis added) 

It is clear that under this language the county commissioners may 

erect such reduced township into a new township if a majority of the 

householders of the township petition for that action; whereas the anala­

gous language now found in Section 503.08, Revised Code, would indi­

cate that the board might erect such reduced township into a new town­

ship provided a majority of the householders petitioned for annexation to 

a contiguous township, or annexation to such reduced township of territory 

from a contiguous township. In short, reading Section 503.08, Revised 

Code, literally, we would be faced with the absurd situation in which the 

householders petition for one action, and that petition then provides the 

authority for the board of county commissioners to take a wholly different 

action. 

\Vhere a statute ts changed during the recodification process, and 

where, as recodified, it contains an ambiguity, there is a presumption that 

no substantive change was intended. State v. Williams, 104 Ohio St., 232. 

Jn the recodification act of 1953 there was enacted Section 1.24, Revised 

Code, which constitutes an express disclaimer by the legislature of any 

intent to effect substantive changes. Accordingly, it would appear that 

if action is taken under Section 503.07, Revised Code, to alter the limits 

of a particular township to conform with the limits of a municipal cor­

poration, and if in that process a township not having a municipal cor­

poration within its limits is reduced in territory to less than twenty-two 

square miles, it would be possible for the board of county commissioners, 

upon the petition of majority of the householders of such reduced town­

ship, to erect such reduced township into a new township. 

In sum it is my opinion that Section 503.03, Revised Code, forbids, 

with certain exceptions, the reduction of the territory of a township to an 

area less than twenty-two square miles unless such township wholly 

includes a municipal corporation, but this section does not prevent the 

creation of a new township of such reduced area as provided in Section 
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503.08, Revised Code, where such reduction is an incident of changes 

made in township boundaries effected under the provisions of Section 
503.07, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




