
Note from the Attorney General's Office: 

1959 Op. Att'y Gen. No. 59-602 was modified by and overruled in part by 
1985 Op. Att'y Gen. No. 85-080.
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COMPATIBILITY - TOWNSHIP TRUSTEE INCOMPATIBLE 
WITH POSITION IN HIGHWAY DEPARTMENT~CLASSIFIED 
OR UNCLASSIFIED SERVICE IMMATERIAL. 

SYLLABUS: 

The office of township trustee is incompatible with the position of state highway 
department employee whether the latter position be in the classified or unclassified 
service of the state highway department. 

Columbus, Ohio, June 11, 1959 

Hon. Ralph A. Hill, Prosecuting Attorney 

Clearmont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which poses the follow­
ing question: 

"Is the elective position of township trustee compatible with 
that of a state highway employee either in the classified or un­
classified category?" 
In 32 Ohio Jurisprudence, page 908, it is stated: 

"One of the most important tests as to whether officers are 
incompatible is found in the principle that incompatibility is rec- · 
ognized whenever one office is subordinate to the other in some 
of its important and principal duties, or is subject to supervision 
or control by the other,-as an officer who presents his personal 
accounts for audit,-or is in any way a check upon the other, or 
where a contrariety and antagonism would result in an attempt by 
one person to discharge the duties of both." · 
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As to the first aspect of your question, namely, whether or not the 

position of township trustee is compatible with that of a classified employee 

of the state highway department, the testing of the two positions in the 

light of the foregoing broad descriptive definition is not required. I 

merely need to apply the well-known express provision directed against 

partisan political activity of all officers and employees in the classified 

service of the state, its counties, cities and school districts contained in 

Section 143.41, Revised Code, and I am thus lead to the inescapable con­

clusion that the office of township trustee, it being elective pursuant to 

Section 505.01, Revised Code, and therefore political, is incompatible with 

the position of a classified service employee of the state highway depart­

ment. 

More involved is the second aspect of your question: May a town­

ship trustee at the same time be an employee in the unclassified service of 

the state highway department? If there is conflict of such nature and 

extent as to make the two positions incompatible, it must apparently arise 

from the provisions of statutes dealing with the respective positions and the 

reasonable implications therefrom. 

In my recent Opinion No. 223, Opinions of the Attorney General for 
1959, to which reference is made in your letter, the question of com­

patibility of position of township trustee relative to classified and unclass­

ified service employees of a county highway department was under con­

sideration and the conclusion was reached that those positions were in­

compatible. In examining statutes in relation to the immediate question 

before me, an essentially similar situation is revealed, although there is 

variance as to the possible and probable points of conflict. 

Section 5571.01, Revised Code, provides that the board of township 

trustees may "construct, reconstruct, resurface or improve any public road 

or part thereof under its jurisdiction or any county road, intercounty high­

way, or state highway within its township." Section 5571.02, Revised 

Code, confers on the board of township trustees both control over the 

township roads and the duty to keep them in good repair, and then pro­

ceeds to say: 

"The board of township trustees may, with the approval of 
county commissioners or the director of highways, maintain or 
repair a county road, or intercounty highway, or state highway 
within the limits of its township." 
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Section 5524.03, Revised Code, provides in pertinent part: 

"The board of county commissioners and the board of trus­
tees of any township within which is located a crossing which the 
director petitions to be discontinued may file an answer as pro­
vided in section 5524.02 of the Revised Code. After the judg­
ment of the court has been rendered the rights and obligations of 
the parties and the powers of the court shall be the same as pro­
vided by section 5524.02 of the Revised Code." (Emphasis added) 
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The pertinent part of Section 5524.02, Revised Code, which deals 

with the closing of crossings by the director of highways within munici­

pal corporations and to which reference is made in Section 5524.03, Re­

vised Code, reads as follows : 

"* * * If the court finds that the crossing should be closed to 
vehicular traffic, or to pedestrian traffic, or to both, it shall so 
order. If the cout finds that the crossing cannot be closed without 
unreasonable inconvenience to the public, it shall find for the mu­
nicipal corporation. Either party aggrieved by the order may 
appeal as in other civil cases. 

"If a municipal corporation refuses or neglects to comply 
with an order made by the court as provided by this section, tho 
court may enforce its orders by either mandamus or mandatory 
injunction, or as for contempt of court, as the necessity of the case 
requires, upon the application of the director." (Emphasis added) 

Section 5535.08, Revised Code, provides : 

"The state, county, and township shall each maintain its 
roads, as designated in section 5535.01 of the Revised Code; how­
ever, the county or township may, by agreement between the 
board of county commissioners and the board of township trus­
tees, contribute to the repair and maintenance of the roads under 
the control of the other. The state, county, or township, or any 
two or more of them, may, by agre-ement, expend any funds avail­
able for road construction, improvement, or repair upon roads in­
side a village. A village may expend any funds available for 
street improvement upon roads outside the village and leading 
thereto." (Emphasis added) 

It is not difficult to see that the foregoing sections of the Revised Code 

contain the ingredients of contrariety and antagonism which may develop 

under a variety of circumstances between a township and the state depart­

ment of highways, whereby a township trustee who would also be a state 

highway unclassified service employee coulc;l not act freely and without 
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restraint with respect to one of the principal duties of township trustees. 

The possibility of direct conflict between two positions is best exemplified 

in the provisions of Sections 5524.02 and 5524.03, Revised Code, under 

which the director of state highways and a board of township trustees may 

appear in court as opponents. 

In the light of the foregoing it is quite clear and I therefore advise 

you that the office of township trustee is incompatible with the position of 

a state highway employee either in the classified or unclassified service. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




