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OPINION 65-20 

Syllabus: 

1. Once an amount of personal property tax has been de­
termined to be uncollectible and stricken from the delinquent
personal property tax list and duplicate pursuant to Section 
5719.o4, Revised Code, there is no authority whereby said 
amount of tax can be reinstated. 

2. County treasurers have no authority to receive or 
collect money for personal property taxes after the item of 
taxes has been stricken from the delinquent tax list and dupli­
cate. 

3. If a county treasurer receives or collects money for 
personal property taxes after the item of taxes has been stricken 
from the delinquent tax list and duplicate, such money so re­
ceived or collected constitutes "Public money" within the 
meaning of Section 117.10, Rev1sed Code, which is to be placed
in a trust fund and there retained until claimed by the law-
ful owner. 

To: Nell M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, February 5, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We are in the process via the County Board 
per statute of removing uncollectible personal 
property taxes from the tax schedule. Since 
this has not been done for 25 years or more, it 
is a tremendous Job. 

"The question has arisen how payment could 
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be accepted after personal property tax has been 
determined uncollectible, and how it would be 
charged back. 

"I would appreciate your opinion herein." 

Section 319.29, Revised Code, provides: 

"On or before the first Monday of August,
annually, the county auditor shall compile and 
make up, in tabular form and a1phabetical order, 
separate lists of the names of the several per­
sons, companies, firms, partnerships, associa­
tions, and corporations in whose names personal 
property required to be entered on the general 
tax list and duplicate has been listed and as­
sessed as shown on the returns and in the pre­
liminary and final assessment certificates in 
the hands of the auditor pursuant to sections 
5711.01 to 5711.36, inclusive, 5727.29, and 
5727.30 of the Revised Code, in each township,
municipal corporation, special district, or 
separate school district or part of either 
in his county. He shall place in an appro­
priate column opposite each name, the aggre­
gate value of such personal property as listed 
and assessed in such lists. On or before the 
third Monday of August in each year the audi­
tor shall correct such lists in accordance 
with the additions and deductions ordered by 
the department of taxation, and shall certify
and deliver one copy of such corrected lists 
to the county treasurer. The copies pre-
pared by the auditor shall constitute the 
auditor's general tax list and treasurer's 
general duplicate of personal property for 
the current year. " 

Section 5719.04, Revised Code, provides 1n pertinent 
part: 

"Immediately after each October settlement 
the county auditor shall make a tax list and 
duplicates thereof of all taxes, except those 
upon real estate, remaining unpaid, as shown 
by the county treasurer's books and the list 
of taxes returned as delinquent by him to the 
auditor at such settlement and the preceding
August settlement, and also all taxes .assessed 
by the tax commissioner pursuant to law which 
were not charged upon the tax lists and dupli­
cates on which such settlements were made nor 
previously charged upon a delinquent tax list 
and duplicates pursuant to this section. Such 
tax list and duplicates shall contain the 
name of the perso·n charged and the amount of 
such taxes, and the penalty, due and unpaid,
and shall set forth separately the amount charged 
or chargeable on the general and on the classi­
fied list and duplicate. The auditor shall de­
liver one such duplicate to the treasurer on the 
first day of December, annually." 
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Section 5719.05, Revised Code, provides: 

"The county treasurer shall forthwith 
collect the taxes and penalty on the dupli­
ca-te by any of the means provided by law, and 
the funds collected shall be distributed in 
proper proportions to the appropriate funds." 

Section 5719.06, Revised Code, provides: 

"The county auditor's delinquent tax list 
and the county treasurer's delinquent tax dupli­
cate provided for in section 5719.04 of the Re­
vised Code shall be cumulatively kept so that 
the amount of delinquent taxes and penalties, 
except those upon real estate, charged against 
each person may be shown on the latest delinquent 
list and duplicate. Whenever the treasurer shall, 
by means of the remedies provided by law or other­
wise, determine that any item which has appeared 
on the cumulative tax list and duplicate of taxes 
provided for in this section for a period of five 
years is uncollectible, he shall forthwith cer­
tify such determination, together with his reasons 
therefor, to the county board of revision and the 
prosecuting attorney. If such board and the prose­
cuting attorney determine any such item is uncol­
lectible, they shall certify such finding to the 
auditor who shall cause said item to be stricken 
from the cumulative tax list and duplicate." 

The compilation of the personal tax list and duplicate is 
an annual process. If personal property taxes appearing on the 
tax list and duplicate provided for in Section 319.29, supra,
remain unpaid, they are not carried over to the next succee -
ing year's tax list and duplicate. Rather, pursuant to Sec­
tion 5719.04, supra, delinquent personal property taxes are 
carried over totne delinquent tax list and duplicate. De­
lintiuent taxes are accumulated yearly on this list and dupli­
cate. 

If delinquent taxes are determined to be uncollectible 
then, pursuant to Section 5719.06, supra, the uncollectible, 
delinquent items may be stricken frorntne cumulative tax list 
and duplicate and there is no longer any record of these de­
linquent items. 

A similar situation was presented in Opinion No. 4785, 
Opinions of the Attorney General for 1932. Although the facts 
in that opinion were not identical, that opinion involved an 
overpayment or double payment of a tax that was correct upon
the tax list and duplicate. In regard to the "second" pay­
ment of the amount of tax, the then Attorney General stated, 
beginning at page 1327: 

"Your query is directed at the case where 
the county treasurer has collected from a tax­
payer more than appears on the duplicate which 
you refer to as an •overpayment' and in other 
cases has collected an item of tax which ap­
pears on the duplicate after it has already 
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been paid, and therefore no longer appears
thereon. 

"It is the duty of the county treasurer 
when an item of tax is paid, to enter such fact 
of payment upon the duplicate; such payment neces­
sarily extinguishes that item of tax. It is there­
fore evident that when the second payment of the 
item of tax was received by the county treasurer 
he had no authority to receive such amount of money
for the purpose for which the payment was made. 
The county treasurer is an officer whose duties 
are prescribed by statute, and who has no author­
ity except such as is given him by statute. It 
has been held that the county treasurer has no 
authority to receive any sums of money except
such as are charged upon the tax duplicate and 
the delinquent list delivered to him by the audi­
tor for collection or charged upon a warrant de­
livered to him by the auditor. See Hull vs. 
Alexander, Treasurer,. 69 O.S., 75; Board of 
County Commissioners vs. Arnold, 65 O.S., 479; 
State ex rel. vs. Smith, County Auditor, 71 
O.S. 13; State ex rel. Alcorn vs. Mittendorf, 
l02 O.~. 229; Insurance Company vs. Ginder, 
114 o.s. 52. 

"To use the language of Burket, C. J. in the 
case of Hull vs. Alexander, supra, 

11 * * the county treasurer is strictly a col­
lector of taxes, and not a tax inquisitor or 
taxing officer. He performs his w~ole duty when 
he collects the money charged upon the tax dupli­
cate and delinquent list delivered to him by the 
auditor for collection, or charged upon a warrant 
or draft delivered to him by the auditor author­
izing him to receive money; * * * 

"It is therefore evident that the county treasurer 
has no authority in law, as county treasurer, to re­
ceive an amount on an item of taxes in excess of the 
amount placed upon the tax 11st and dupli-
cate by the auditor and he has no authority 
to receive a payment of such-item of taxes 
after such item has already been paid. Such 
over payment or double payment being illegally 
received, or in other words, received without 
authority of law, would constitute such per-
son who, as treasurer, received such excess 
moneys either by way of over payment or 
double payment, a ·resulting or constructive 
trustee for the benefit of the person from 
whom it was received without authority." 

The reasoning in·the 1932 opinion, stfira, is directly
applicable to your question because in bo instances there 
is no item appearing on the tax list and duplicate or the de­
linquent tax list and duplicate which authorizes the county 
treasurer to receive the money. Furthermore, an examination 
of the applicable statute rev~ls that there is no authority 
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to charge back or re-enter d0elinquent taxes on the duplicate

~
after 

-
they have been stricken pursuant to Section 5719.06, 

In the event that a delinquent taxpayer attempts to pay 
the amount of taxes that has previously been stricken from 
the delinquent tax list and duplicate, and the treasurer has 
reason to believe that said taxes have been stricken, though
he canno.t conveniently ascertain the fact at the time, the 
treasurer should receive the offer to pay as a tender only
and not make a collection until he has determined his author­
ity to do so. See Opinion No. 1360, Opinions of the Attorney

In the event that a delinquent taxpayer attempts to pay
th

General for 1918. 

e amount of taxes that has previously been stricken from 
the delinquent tax list and duplicate pursuant to Section 
5719.06, sulra, and the county treasurer receives or collects 
same withou authority, the money so collected would be "pub­
lic" as that term is defined in Section 117.10, Revised Code, 
and should be placed in a trust fund for a period of five 
years. Section 117.10, supra, provides in pertinent part: 

"'Public money' as used in this section 
includes all money received or collected under 
color of office, whether in accordance with 
or under authority of any law, ordinance, order 
or otherwise, and all public officials are 
liable therefor. All money received under 
color of office and not otherwise paid out ac­
cording to law is due to the political sub­
division or taxing district with which the 
officer is connected and shall be paid into 
the treasury thereof to the credit of a trust 
fund, and there retained until claimed by the 
lawful owner. If not claimed within a period
of five years, such money shall revert to the 
general fund of the political subdivision where 
collected." 

Therefore, it is my opinion and you are hereby adv1sed 
that: 

1. Once an amount of personal property tax has been de­
termined to be uncollectible and stricken from the delinquent
personal property tax list and duplicate pursuant to Section 
5719.o4, Revised Code, there is no authority whereby said 
amount of tax can be reinstated. 

2. County treasurers have no authority to receive or 
collect money for personal property taxes after the item of 
taxes has been stricken from the delinquent tax list and dup­
licate. 

3. If a county treasurer receives or collects money for 
personal property taxes after the item of taxes has been 
stricken from the delinquent tax list and duplicate, such 
money so received or collected constitutes "Public money" with­
in the meaning of Section 117.10, Revised Code, which is to be 
placed in a trust fund and there retained until claimed by the 
lawful owner. 




