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2137. 

BOARD OF EDUCATION-MAY NOT ADOPT TEXT BOOKS FILED IN 1915 
AT CERTAIN PRICE BUT NOT RELISTED IN 1920 BY PUBLISHER. 

A board of education may not adopt for usc text books zcilziclz were first filed 
in 1915 at a certain price but were not relisted in 1920 by the publisher at the end of 
tlze fivc-}•ear period mentioned in section 7710 G. C., since such period ends with tlze 
e.rpiration of the five 3•cars, starting with the date of acceptance by the publisher of 
the price fixed by tlze text boo!< commission. 

CoLuMnus, OHIO, June 6, 1921. 

RoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 

opinion upon the following question: 

"Text books were listed with the state text book commis~ion in 
1915 at a certain price. In 1920 these books were not relisted. May a 
board of education adopt these books? If so, at what price? Does the 
five-year period, automatically end at the expiration of five years?" 

In answering your question consideration must be given to two recent 
opinions on the question of school text books, issued by this department, as 
a very large part of your question is considered in these opinions. 

The syllabus of opinion No. 786, issued on November 15, 1919, to the Super­
intendent of Public Instruction, and appearing at page 1443, Volume II, 
Opinions of Attorney-General, 1919, reads as follows: · 

"1. Publishers of text books cannot charge more than the Ohio 
contract price on file with the state school book commission for books 
r:egularly adopted. 

2. When books for use in public schools are regularly adopted by 
a board of education such adoption is for a period of five years, and 
the board of education is entitled during such period to the benefit of 
the price of such text book, as filed by the publisher with the school 
book commission. 

3. There is but one method for the legal adoption of books for 
use in the public schools and that is the method provided in section 
4752 G. C. The statutes do not recognize an adoption of a school book 
for supplem,entary or reference purposes as against an adoption for 
school use." 

Following this there was issued opinion No. 1068 under date of March 12, 
1920, and addressed to the Superintendent of Public Instruction, appearing 
at page 272, volume 1, Opinions of Attorney-General, 1920. The syllabus of this 
opinion reads as follows: 

"1. When a publisher of school books, desiring to offer the same 
for use by pupils in the common schools of Ohio, files in the office 
of the superintendent of public instruction, a copy of such book or 
books, together with the published price list thereof, and the commi!'­
sion, consisting of the governor, secretary of state and superintendent 
of public instruction, fixes the maximum price (not exceeding seventy-
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five per cent of such list price) at which such book or books may be 
sold to or purchased by boards of education; and if after notice of 
such price, such publisher notifies the superintendent in writing that 
he accepts such price, and agrees in writing to furnish such book or 
books during a period of five years at that price, such proceedings 
constitute a contract between such publisher and the commission for 

. the benefit of boards of education of the state, whereby such pub­
lisher becomes bound to furnish such book or books to boards of edu­
cation for the full period of five years from that date of such written 
notice and agreement, at a price not exceeding that so fixed by the 
commission and accepted by such publisher. 
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2. Boards of education are limited in their selection of books to 
be used in the public schools of this state, to the books so filed with 
said commission, but books so selected and adopted must be adopted 
for a period of five years, subject to the right to change such adoption 
by the consent, at a regular meeting, of five-sixths of the members 
thereof. 

3. It is the duty of boards of education before adopting any of 
such books, to make an effort to secure from such publishers the de­
sired books at less than the maximum so fixed by the commission. 

4. Within the period of five years from his acceptance of a max­
imum price fixed by the commission for an·y book, a publisher thereof 
may not refile the same book with the superintendent and have a 
higher maximum price fixed therefor." 

The second branch of the syllabus of this later opinion says that: 

"Boards of education arc limited in their selection of books to be 
used in the public schools of this state, to the books so filed with s·aid 
commission," 

and this means that the board of education cannot adopt or later purchase for 
use a text book that is not filed with the state text book commission in the 
manner provided by law. You indicate that certain text books W"fe listed 
with the state text book commission in 1915 at a certain price and that in 
1920, that is five years thereafter, these certain text books were not relisted 
by their publishers. 

Your question then appears to be whether these certain text books, ha v­
ing been first listed with the state text book commission in 1915 at a certain 
price,. were still "listed" or "filed" with the state text book commission fol­
lowing the year 1920, even though the publishers did not in the year 1920 re­
file or relist such books. 

Section 7709 G. C. says : 

"Any publisher or publishers of school books in the United States 
desiring to offer school books for use by pupils in the common schools 
of Ohio as hereinafter provided, before such books may be lawfully 
adopted and purchased by any school board, must file in the office of 
the superintendent of public instruction, a copy of each book proposed 
to be so offered, together with the published list wholesale price there­
of. * * *" 

Section 7710 G. C. says: 
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"* * * If the publisher so notified, notifies the superintendent in 
writing that he accepts the price fixed, and agrees in writing to fur­
nish such book during a period of five years at that price, such writ­
ten acceptance and agreement shall entitle the publisher to offer the 
book so filed for sale to such boards of education." 

The effect of this language is that for five years following the time of list­
ing there is contractual relation existing between the publisher and the state 
text book commission acting for the boards of education, as set forth in opin­
ion No. 1068, the syllabus of which appears above. 

During such period of five years the publisher is bound to offer his book 
so filed for sale to any and all boards of education in the state, but he is no 
wise bound by his agreement in writing to offer such books for sale to boards 
of education after the five year period has expired; the contemplation of the 
state text book law appears to be that if the publisher desires to have his 
text book used in the schools of the state through adoption by boards of edu­
cation, he should file such text book in the office of the Superintendent of 
Public Instruction at the expiration of the five year period mentioned in sec­
tion 7710 G. C., or make a new agreement in writing for the five years follow­
ing such refiling or re!isting. If his text book has not been relisted or refiled 
at the end of this five year period, starting with the time of its first filing and 
listing, the contractual relations set forth in section 9710 G. C. between the 
publisher and the state text book commission no longer obtain and the sta­
bility as to prices charged for text books would disappear for the reason that 
the publisher "agrees in writing to furnish such book during the period of 
five years at that price," and when this five years is up, the contractual rela­
tions in existence are discharged, unless a new agreement is submitted by the 
publisher and accepted by the state text book commission on behalf of the 
boards.of education of the state. 

In reply to your specific question you are therefore advised that boards of 
education are limited in their selection of books to be used in the public 
schools to the text books filed with the state text book commission, and the 
board of education may not adopt for use text books which were first filed 
in 1915 at a certain price but were not relisted in 1920 by the publisher at the 
end of t!.e five year period mentioned in section 7710 G. C., since such period 
ends with the expiration of the five years, starting with the date of acceptance 
by the publisher of the price fixed by the text book commission. 

2138. 

Very respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorn ey-Geueral. 

FEDERAL CENSUS-WHEN FIRST GENERAL REGISTRATION OC­
CURS IN CITIES HAVING POPULATION OF 11,800 AND LESS THAN 
100,000-WHEN MEMBERS AND CLERKS OF ELECTION BOARDS 
ENTITLED TO ADDITIO~AL COMPENSATION-WHEN SUCH 
CITIES C0:\0.-IENCE PAYe'G SHARE OF REGISTRATION EXPEN­
SES-WHEN AND HOW :\IUNICIPAL CORPORATIONS :\fAY PRO­
VIDE FOR GENERAL REGISTRATION OF ELECTORS. 

1. In cities which had a population of eleven thousand eight hundred and less 
than one hul!dred thousand, as amzowzced by the secretary of state in his official 
proclamation of January 21, 1921, a general registration of all the electors in such 


