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OPINION NO. 76-055 

Syllabus: 

1) 	 When children are placed in private foster 
facilities by the Ohio Youth Commission pursuant 
to R.C. 5139.07, they are school residents of 
the school district in which the facility is 
located, and that school district is obligated 
to provide such children with free education 
under R.C. 3313.64. 

2) 	 The school district in which such a home is 
located may determine to provide such education 
at the home instead of in the regular schools 
of the district. 

To: David A. Cutright, Pros. Atty., Chillicothe, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 13, 1976 

You have requested my opinion on the following questions: 

1. 	 Pursuant to that provision of Section 3313.55 
of the Ohio Revised Code which provides in 
pertinent part as follows: 

11 The Board of any school 
district in which is located. 
any public institution except 
state institutions for the care 
and treatment of delinquent, 
unstable, or socially maladjusted 
children, shall make provision for 
the education of all educable 
children therein; • . • . 11 

is the Union-Scioto School District relieved 
from the responsibility of providing for the 
education of such children placed by the Ohio 
Youth Commission with the Roweton Boys Ranch? 

2. 	 If the answer to the first question be in the 
negative, then is the Union-Scioto Local School 
District obligated to provide for the education 
of such children at the institution where they 
were placed by the Ohio Youth Commission? 

The facts presented in your letter are that a private 
facility known as Roweton Boys Ranch has a contractual 
relationship with the Ohio Youth Commission whereby, under 
separate contracts for each child, children are placed by 
the Ohio Youth Commission with the Roweton Boys Ranch for 
rehabilitation. Such children remain wards of the Ohio Youth 
Commission at all times while so placed. The Roweton Boys 
Ranch is located within the Union-Scioto Local School District. 
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R.C. 3313.55, to which you refer reads in pertinent part: 

"[T]he board of any school district 
in which is located a state, district, 
county, or municipal hospital for children 
with tuberculosis or epilepsy or any 
public institution, except state insti ­
tution~ for the care and treatment of 
delinquent, unstable, or socially mal­
adjusted children, shall make provision 
for the education of all educable children 
therein; except that in the event another 
school district within the same county 
or an adjoining county is the source of 
sixty per cent or more of the children 
in said hospital or institution, the board 
cf that school district shall make 
provision for the education of all the 
children therein. " 

(Emphasis added.) 

Despite its contract relationship with a state agency 
the home in question is, as you have noted, a private 
facility. Therefore, it is not a state or public institution 
for purposes of R.C. 3313.55. I would refer you, however, 
to R.C. 5139.07 which authorizes the placement of a child in 
a foster care facility for purposes of rehabilitation. Such 
placement appears to be the case with which you are concerned. 
That section provides: 

"As a means of correcting the 
socially harmful tendencies of a child 
committed to it, the youth commission 
may require participation by him in 
vocational, physical, educational, and 
corrective training and activities, and 
such conduct and modes of life as seem 
best adapted to rehabilitate him and 
fit him for return to full liberty 
without danger to the public welfare. 

The Youth Commission may require 
such child to return to his home or to 
be placed in a foster care placement. 
The legal residence of a child so placed 
by the youth commission is the place 
the child is residing in accordance with 
a youth commission order of placement, 
which place is deemed to be his district 
of school residence under section 3313.64 
of the Revised Code." 

R,C. 3313.64 provides that the "[d]istrict of school 

residence shall be the school district in which a school 

resident shall be entitled to attend school free." It 

follows that under R.C. 3313.64 the Union-Scioto Local School 

District is required to provide for the education of children 

placed by the Ohio Youth Commission pursuant to R.C. 5139.07 

in the Roweton Boys Ranch, and that the district is not 

relieved of this duty by R.C. 3313.55. 


OctohL·r 197(1 Alh. ShL'l.'h 
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Your second question is whether the school district is 
obligated to provide for the education of the children at · 
the school or whether it may provide for the education of 
such children at the institution where they have been placed. 

It may initially be noted that a school district's duty 
to provide for the education of residents of the district 
arises under R.C. 3313.64. That section states that the 
"schools of each city, exempted village, or local school 
district shall be free to all school residents between five 
and twenty-one years of age." Children placed in a foster 
facility by the Ohio Youth Conunission pursuant to R.C. 5139.07 
are school residents of the district in which the facility is 
located and are, therefore, entitled to a free education. 

However, while R.C. 3313.64 guarantees free education, 
it does not mandate the place where the education must be 
provided. On this point R.C. 3313.48 states in pertinent 
part that: 

"The board of education of each city, 
exempted village, local, and joint 
vocational school district shall provide 
for the free education of the youth 
of school age within the district under 
its jurisdiction, at such places as will 
be most convenient for the attendance of 
the largest number thereof. • • • " 

This language has been construed to authorize the school 
board of a district, in which a juvenile detention home is 
located, to provide inmates of the home with education and 
school facilities at the home because of the special 
circumstances and needs of the children so committed. 1946 
Op. Atty. Gen. No. 868. 

In addition R.C. 3313.20 and R.C. 3313.47 give school 
boards broad discretion with respect to the operation of 
their schools and have been cited in support of opinions 
holding that a school board can exclude certain persons 
from regular classes. See State ex rel. Idle v. Chamberlain, 
390 Op. 2d 262 (1961), 175 N.E. (2d) 539 (Butler Co. Comm. 
Pl. Ct.); 1947 Op. Atty. Gen. No. 1967. 

This general authority of the school boards has been 
implicitly recognized by tae General Assembly itself in 
R.C. 3313.65, which sets out guidelines for the operation 
of a school at a county, semi-public or district children's 
home when it is impossible for the children of the home 
to attend regular schools in the district. While express 
authority for the operation of such schools is not specifically 
given, it may reasonably be inferred from such guidelines, 
and from the general authority given school boards with respect 
to the operation of schools. 

In view of the foregoing I must conclude that when a 
private home such as Roweton Boys Ranch receives children 
from the Ohio Youth Commission pursuant to R.C. 5139.07, 
the school district, in which it is located, may in its dis­
cretion under R.C. 3313.20, 3313.47, and 3313.48 provide 
for the education of such children at the home. 

Of course, any determination to exclude one or more 
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student residents lrom regular schools and to provide 
separate educational facilities must be for reasons which 
are neither arbitrary nor contrary to law. As such the 
establishment of separate facilities must be for a 
reasonable purpose which does not violate the student's 
constitutional protection against discriminatory practices. 
See, e.g., Bronson v. Board of Education, 525 F. 2d. 344 
(1975); Deal v. Cincinnati Board of Education, 419 F. 2d 
(1969). 

In answer to your question it is my opinion and you are 
so advised that: 

1) 	 When children are placed in private foster 
facilities by the Ohio Youth Commission 
pursuant to R.C. 5139.07, they are school 
residents of the school district in which 
the facility is located, and that school 
district is obligated to provide such 
children with free education under R.C. 
3313.64. 

2) 	 The school district in which such a home is 
located may determine to provide such 
educatlon at the home instead of in the 
regular schools of the district. 

(k1nhcr 1976 A,.h. Shcct· 




