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OPINION 65-229 

Syllabus: 

There is no authority in law for a board of township trustees 
to transfer the lands, lots and improvements of an existing town­
ship cemetery to an incorporated cemetery association. 

To: John 0. Crouse, Highland County Pros. Atty., Hillsboro, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 17, 1965 

Your request for my opinion reads: 

"Are township trustees, under the laws 
of the State of Ohio, authorized to transfer 
to an incorporated cemetery association the 
lands, lots and improvements of a cemetery
owned and controlled by the township when 
said cemetery is not abandoned or is not a 
union or joint township cemetery?" 

Chapter 517, Revised Code, authorizes boards of township 
trustees to acquire land and to establish cemeteries. The perti­
nent sections of that chapter also impose specific duties upon such 
boards for the care and maintenance of cemeteries which are located 
within the township, although not originally township cemeteries. 

Section 517.10, Revised Code, vests in a board of township 
trustees the title to, right of possession, and control of all 
cemeteries located in the unincorporated area of the township, ex­
cept those owned by or under the control or care of a religious or 
benevolent society, an incorporated company or association, or a 
municipal corporation. Section 517.11, Revised Code, directs that 
such boards shall protect and preserve cemeteries under their juris­
diction and enclose them with fences or hedges. 

Section 517.27, Revised Code, reads: 

0 When a public cemetery in a township
is not under the control of a municipal cor­
poration, and the title or control thereof 
is vested in an association or the trustees 
thereof, or is vested in a religious society,
whether incorporated or not, or in the 
trustees thereof, and such cemetery is used 
exclusively for cemetery purposes, such as-
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sociation, society, or the trustees thereof 
may convey such grounds to the board of 
township trustees and its successors in 
office. Subject to the rights of the orig­
inal grantor, his heirs or assigns, the 
board shall accept and take possession of 
such grounds, and take care of, keep in 
repair, hold, treat, and manage them in all 
respects as required by sections 517,01 to 
517,32., inclusive, of the Revised Code. 11 

This section has been interpreted on several occasions and 
has been considered to be mandatory. Your attention is invited 
to the following: Opinion No. 13, Opinions of the Attorney General 
for 1937, page 17; Opinion No. 1125, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1957, page 519; Opinion No. 65-146, Opinions of the 
Attorney General for 1965, page 2-328; and Informal Opinion No. 13, 
Informal Opinions of the Attorney General for 1963, issued February
27, 1963. 

I know of no statute which specifically empowers a board of 
township trustees to transfer the ownership and the duty of pre­
servation and care of an existing cemetery to an incorporated ceme­
tery association. In my opinion there is nothing which grants an 
implied power to such board to divest itself of its statutory duties 
by such a transfer. 

It is a familiar principle of law that boards of township trus­
tees have limited powers. In Opinion No. 802, Opinions of the At­
torney General for 1951, page 558, it was said that such a board did 
not have legal authority to use a portion of the proceeds from the 
sale of lots to establish a trust fund for the perpetual care of 
the cemetery. The syllabus reads in part: 

,;2. Township trustees possess only such 
powers and privileges as may be delegated to 
or conferred upon them by statute, or such 
powers as are necessarily implied from those 
granted. 

ir3, There is no statutory authority, 
and the authority may not be necessarily im­
plied, to establish a trust fund from a portion 
of the proceeds derived from the sale of ceme­
tery lots, where only the proceeds and not the 
corpus of such trust fund would be used in im­
proving and embellishing the cemetery grounds." 

I am aware, of course, that the title to and duty to care for 
a township cemetery may be transferred by operation of law from a 
board of township trustees to a municipal corporation. This is 
true where, as a result of incorporation or annexation, the bound­
aries of a municipal corporation are extended to include a township 
cemetery. As said in Opinion No. 26, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1963, in which I approved and followed prior opinions, this 
transfer results whether or not there is a deed from the board of 
township trustees. 

Boards of township trustees may dispose of cemetery lands by 
proceeding under Section 517.22, Revised Code. This statute, how­
ever, can have no application to the question you have presented, 
as it authorizes a public sale and requires removal of the dead 
buried in the cemetery, and the stones and monuments. 
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Not only do I reach the conclusion that boards of township 
trustees have no authority to convey an existing township cemetery 
to an incorporated cemetery association, I find no authority for 
such corporation to assume the duty to care for such cemetery. In 
making this statement, I am assuming that the corporation to which 
you referred is one organized pursuant to Chapter 1721, Revised 
Code. Section 1721.06, Revised Code, directs that, after paying
for its land, a cemetery company shall use its entire receipts and 
income for cemetery purposes. This question is not before me for 
determination; nevertheless, it is my belief that there is con­
siderable doubt concerning the power of a cemetery company to ac­
cept a conveyance of such an existing cemetery and use corporate
funds for its care and maintenance. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that there 
is no authority in law for a board of township trustees to transfer 
the lands, lots and improvements of an existing township cemetery 
to an incorporated cemetery association. 




