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the opinion that: (1) County commissioners, by virtue of Section 2419,
General Code, have the authority to purchase for the sheriff and his
deputies the uniforms required by Section 12616-2, General Code; (2)
Township trustees have no authority to purchase for constables the uni-
forms required by Section 12616-2, General Code.
Respectfully
TuomAs J. HERBERT,
Attorney General.

1067.

STATE TEACHERS’ RETIREMENT SYSTEM—APPLICATION
FOR RETIREMENT—OPTION—NO PROVISION IN LAW
FOR TEACHER IF HE DIES BEFORE END OF SCHOOL
YEAR TO EXERCISE OPTION—SECTION 7896-42, G. C.

SYLLABUS:

The law makes no provision whereby a teacher member of the State
Teachers’ Retirement System applving for retirement, may exercise the
option spoken of in Section 7896-42, General Code, if he dies before the
end of the school year in which he makes application for retirement.

CoLumsus, OHIO, August 19, 1939.

Hon. W. E. KerSHNER, Secretary, State Teachers Retirement System,
Ohio State Savings Building, Columbus, Ohio.

DEeAr Sir: This will acknowledge receipt of your request for my
opinion, which reads as follows:

“Section 7896-42, G. C., provides that a teacher, upon re-
tirement, may exercise certain options to take effect at the time
of his retirement. In a certain case we have this year, a teacher
who proposed to retire and who was very ill put in his applica-
tion and exercised an option and died on May 12th. His widow
now claims that the option must go into effect September first
even though her husband died before the end of the year.

The specific question on which I should like your opinion is:

When can a teacher, applying for retirement, exercise an
option so that the option will go into effect the following Sep-
tember first, even though the teacher may have died previous to
that time?”
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In 1919, the Legislature of Ohio, by act of the Assembly (108 O. L.
Pt. I, p. 195) created what was termed in the act the “State Teachers
Retirement System” to be administered by a board termed the “Retire-
ment Board.” The Act was codified as Sections 7896-1 to 7896-62, both
inclusive, of the General Code of Ohio.

The object of the creation of the system was as stated in Section
7896-2, General Code as then enacted, that it was “established for the
teachers of the public schools of the State of Ohio, which shall include
the several funds created and placed under the management of a ‘retire-
ment board’ for the payment of retirement allowances and other benefits
under the provisions of this act.” By the terms of the Act membership
in the system was fixed and certain funds within the system created.
Provision was made therein for each member to contribute regularly
from his earnings a stated amount, the same to be deducted by the
member’s employer from the contributor’s salary and transmitted by said
employes to the retirement board to be credited when received by said
board to the “Teachers’ Savings Fund,” an individual account being
kept with each member showing the amount of his contributions and the
interest accumulations thereon, the total of such member’s contributions
credited to the teachers’ savings fund together with regular interest
thereon being known as the member’s “‘accumulated contributions.”

Provision was also made in said act for the building up of other
funds within the system for the purposes therein mentioned including
expense of administration and the payment of retirement allowances or
other benefits as provided ir the act.

Retirement from the system calling for the right to retirement
allowances under the law may be had by any member with five years of
total service who has attained the age of sixty years. This is known as
superannuation retirement and calls for the granting to a member so
retiring an annuity having a reserve equal to the amount of the teacher’s
accumulated contributions at that time, a pension of equivalent amount
and an additional pension of the retiring teacher if a “present teacher,”
equal to one and one-third percentum of his average final salary multi-
plied by the number of years of service certified in his prior-service cer-
tificate. Teachers who are members of the system and who have com-
pleted thirty-six years of total service may retire, regardless of age, on
what is termed commuted superannuation allowances consisting of an-
nuities, pensions and additional pensions the values of which are com-
puted somewhat differently than are those mentioned for members who
retire on superannuation allowances as noted above. Members who have
attained the age of seventy years are automatically retired by the
Retirement Board with allowances based on years of service, amount of
accumulated contributions and average final salary, at the end of the
school year in which the age of seventy is attained provided in each case
the consent of the employer is secured.



ATTORNEY GENERAL 1523

Provision is alsc made for the retirement of those disabled, with
allowances based on conditions similar to those provided for other classes
of retirements.

Members desiring to retire on either superannuation retirement or
commuted superannuation retirement must file with the Retirement Board
an application therefor. In each instance it is expressly provided by the
pertinent statute that, “‘the filing of such application shall retire such
member as of the end of the school year then current.” See Sections
7896-34 and 7896-36, General Code. At the time of the enactment of
the law in 1919, the school year as fixed by Section 7689, General Code,
then in force, ended on August 31 of each calendar year and it is clear
that the Legislature intended by the provisions of law quoted above that
the filing of an application for retirement by a member of the Teachers
Retirement System automatically retired the person making the applica-
tion as of the end of the succeeding August 31st.

Provision is made in the act creating the Retirement System, by
Section 7896-42, General Code, for the exercise by a beneficiary under
the system of certain options with respect to the manner of the extension
of benefits granted under the act. The term “beneficiary” as used in the
act is defined in Section 7896-1, thereof, as follows:

“ ‘Beneficiary’ shall mean any person in receipt of a retire-
ment allowance or other benefit provided by the act.”

Said Section 7896-42, General Code, reads as follows:

“Until the first payment on account of any benefit is made,
the beneficiary may elect to receive such benefit in a retirement
allowance payable throughout life, or the bheneficiary may then
elect to receive the acturial equivalent at that time of his annuity,
his pension, or his retirement allowance, in a lesser annuity, or a
lesser pension, or a lesser retirement allowance, payable through-
out life with the provision that,

Option 1—

Upon his death, his annuity, his pension, or his retirement
allowance, shall be continued throughout the life of and paid
to such person, having an insurable interest in his life, as he
shall nominate by written designation duly acknowledged and
filed with the retirement board at the time of his retirement.

Option 2—

Upon his death, one-half of his annuity, his pension, or his
retirement allowance, shall be continued throughout the life of
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such person, having an insurable interest in his life as he shall
nominate by written designation duly acknowledged and filed
with the retirement board at the time of his retirement.

Option 3—

Some other benefit or benefits shall be paid to the beneficiary
or to such other person or persons as he shall nominate, pro-
vided such other benefit or benefits, together with such lesser
annuity, or lesser pension, or lesser’ retirement allowance, shall
be certified by the actuary engaged by the retirement board to be
of equivalent acturial value to his annuity, his pension or his
retirement allowance, and shall be approved by the retirement
board.”

Section 7896-41, General Code, provides as follows:

“Should a contributor die before retirement his accumulated
contributions shall be paid to his estate or to such person as he
shall have nominated by written designation duly executed and
filed with the retirement board. If no legal representatives can
be found, his accumulated contributions shall be forfeited to the
retirement system and credited to the guarantee fund.”

Clearly, under the terms of Section 7896-42, General Code, supra,
a beneficiary under the Teachers Retirement System has the unqualified
right to make the election or, as you speak of it, “exercise the options”
spoken of in the statute providing it is done before the first payment on
account of the benefits to which he is entitled is made. Until a member
becomes a beneficiary, he does not have that right. The question is there-
fore presented: When does he become a beneficiary? As defined in the
act, a member does not become a beneficiary until he is in receipt of a
retirement allowance or other benefit provided for in the act. In my
opinion, he can not be said to be in receipt of a retirement allowance until
he is retired, that is, after his retirement becomes effective. That brings
us to the further question: When is he retired? Does the filing of an
application for retirement constitute the retirement of the member, or
does the retirement take place at the time fixed by the statute?

It seems to me the langnage of the statute, when it provides that
the filing of an application for retirement shall retire the member as of
“the end of the school year then current,” is so clear as to be susceptible
of but one construction and that is that the retirement takes place at the
end of the school year then current, just as the statute says. The mere
filing of the application does nothing more than to bring into operation
the provisions of the statute and fix the time of retirement.

It is a familiar principle of law so well established as to not merit
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the citation of authority, that statutes the language of which is clear and
unambiguous are not proper subjects for construction or interpretation.
In other words, statutes the provisions of which either standing alone
or when viewed in the light of other statutory provisions is pari materia
are plain, clear and unambiguous mean what they say and should be
administered accordingly.

As I view these statutes, their terms are not ambiguous. Clearly,
by the language of Sections 7896-34 and 7896-36, General Code, the re-
tirement of a member of the Teachers Retirement System does not take
place until the end of the current year in which application is made for
retirement or the end of the year in which the member becomes seventy
years of age. Until that time, it can not be known definitely whether the
member will ever be entitled to a retirement allowance as he may die
before the end of the year, in which event under the clear and definite
provisions of Section 7896-41, General Code, his accumulated contribu-
tions are to be paid to his estate or someone duly designated to receive
them. The language of the statute last mentioned wherein it provides
that “should a contributor die before retirement” his accumulated con-
tributions shall be paid to his estate or someone duly designated to re-
ceive them, is capable in my opinion, of but one construction. There is
nothing in the language or context of the statute or any other statute in
pari materia which would justify us in saying that the word “retirement”
as used in this statute means anything other than actual retirement.
Certainly it can not be said to mean application for retirement.

It is equally clear under the terms of Section 7896-42, General Code,
that no one but a “beneficiary” may make the election or exercise the
option spoken of in that statute, and under the terms of Section 7896-1,
General Code, wherein the term “beneficiary” as used in the act is
defined, a member does not become a beneficiary until he is in receipt
of a retirement allowance. Certainly he can not be said to be in receipt
of a retirement allowance prior to his retirement. He is in receipt of a
retirement allowance as soon as he has become entitled to it and no
sooner, and this time is definitely fixed as being immediately after the
end of the current year in which he makes his application for retirement
or the end of the current year in which he becomes seventy years of age,
as the case may be.

Being in receipt of a retirement allowance and receiving payments
on account of such allowance are not to be confused. He may not
receive a payment on account of the allowance until sometime after the
allowance becomes effective. In the period between the time of his
receipt of the allowance and the receipt of the first payment on account
of the allowance he is extended the privilege of making the election
spoken of in Section 7896-42, supra. I see no reason for saying that he
may not signify in writing which option he desires to exercise at any
time prior to the time of his retirement as well as later, and if he does not
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change that election or withdraw it prior to the receipt of his first pay-
ment, it would carry over after the retirement and be fully effective. As
a matter of practice, I assume that is often done. However, such an
election made prior to retirement, could never become effective if death
intervened bhefore retirement and therefore before there existed a retire-
ment allowance which is the very basis of the election.

In specific answer to your question I am of the opinion that the law
makes no provision whereby a teacher applying for retirement may
exercise the option spoken of in Section 7896-42, General Code, if he
dies before the end of the school year in" which he makes application for
retirement.

Respectfully
Tmomas J. HERBERT,
Attorney General.

1068.

1. TAX—COUPON BOOKS OR TICKETS—WHERE SOLD TO
STUDENTS—COLLEGE OR UNIVERSITY—COMPULSORY
MATRICULATION FEE—PART OF EDUCATIONAL PRO-
GRAM-—NOT SUBJECT TO ADMISSION TAX.

2. WHERE PURCHASE VOLUNTARY—TICKETS SOLD TO
STUDENTS, FACULTY MEMBERS AND OTHERS—SUB-
JECT TO ADMISSION TAX—SECTION 5544-3 G. C.

SYLLABUS:

Coupon books or tickets which are sold only to students as part of a
compulsory matriculation fee are part of the educational program of a
college or umversity and are not classified as admissions which are subject
to admission tax. '

Student activity or season tickets which are sold to students, faculty
members and others, the purchase being purely voluntary, are subject to the
admission tax.

CoLumBus, OnIo, August 19, 1939.

Hon, WiLLiam S. Evarr, Commissioner, Departinent of Taxation, Co-
lumbus, Ohio.

DEear Sir: This will acknowledge the receipt of two letters in which
you request my opinion on admission tax for college activities. Although
both letters refer to attendance at college games, the method of selling
tickets and the purpose of the tickets are not identical in both instances and
I will discuss them separately by referring to the first letter with “Ex-
hibit A”, and the second letter with “Exhibit B”,



