
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-055 was overruled in part by 
1988 Op. Att’y Gen. No. 88-036. 
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OPINION NO. 69-055 

Syllabus: 

1. Tax levies made under authority of Section 509.01, 
Revised Code ~township police constable), Section 5705.06 (F), 
Revised Code township road and bridge}, Section 5573.13, 
Revised Code township road fund), and Section 5573.21, Re­
vised Code (township road district fund), are to be made upon 
all the taxable property within the township, including the 
taxable property within any municipal corporations within such 
township. Such levies are subject to the ten-mill limitation 
prescribed by Section 5705.02, Revised Code. 

2. Tax levies made under authority of Section 5575.10, 
Revised Code, are to be made upon all the taxable property of 
the township outside any municipal corporation or part thereof, 
not exceeding, in the aggregate, two mills in any one year upon 
each dollar of the valuation of such property. 

To: Richard J. Wessel, Butler County Pros. Atty., Hamilton, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 4, 1969 
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Your letter requesting my opinion states in part: 

"The trustees of Lemon Township in Butler 
County, Ohio, have requested that this 
office seek an opinion from your office 
regarding the interpretation of the law 
regarding taxes to be collected within the 
ten mill limitation. 

"It appears that the full inside millage 
is assessed and collected only in the Vil­
lage of Monroe, which lies within Lemon 
Township. Beyond the corporate limits of 
the village, only 9,18 mills is being 
collected. 

"The trustees' specific question is: Is 
there a method whereby the trustees may 
levy all or some part of the remaining 
0.82 mills for the benefit of the township 
police, and/or the township road and bridge
fund." 

Your letter refers to a levy or levies within the ten­
mill limitation. Section 5705,02, Revised Code, reads: 

"The aggreg\'lte amount of taxes that may 
be levied on any taxable property in any sub­
division or other taxing unit shall not in any 
one year exceed ten mills on each dollar of 
tax valuation of such subdivision or other tax­
ing unit, except for taxes specifically autho­
rized to be levied in excess thereof, The 
limitation provided by this section shall be 
known as the 'ten-mill limitation,' and wher­
ever said term is used in the Revised Code, it 
refers to and includes both the limitation 
imposed by this section and the limitation 
imposed by Section 2 of Article XII, Ohio Con­
stitution." 

Section 5705,01, Revised Code, reads in pertinent 

part: 

"As used in sections 5705,01 to 5705.47, 
inclusive, of the Revised Code: 

"(A) 'Subdivision' means any county, 
municipal corporation, township, township 
police district*** 

"(B) 'Municipal corporation' means 
all municipal corporations, including those 
which have adopted a charter under Article 
XVIII, Ohio Constitution. 

"(C) 'Taxing authority' ***means, 
***in the case of a municipal corporation, 
the council or other legislative authority 
of such municipal corporation; ***in the 
case of a township, the board of township 
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trustees; and in the case of a township police 
district, ***the board of township trustees 
of the township in which such district is 
located. 

* * * * * *"* * * 
"(H) 'Taxing unit' means any subdivision 

or other governmental district having authority 
to levy taxes on the property in such district, 
***including*** road districts*** 

* * * * * *"* * * 
"(J) 'Tax list' and 'tax duplicate' mean 

the general tax lists and duplicates prescribed 
by sections 319.28 and 319.29 of the Revised 
Code. 

"(K) 'Property,' as applied to a tax levy, 
means taxable property listed on such general 
tax lists and duplicates." 

A village is a municipal corporation. A village, a 

township, and a township police district are each a sub­

division, and a road district is a taxing unit within the 

meaning of such terms as defined by Section ~705.01, Revised 

Code. 

Any tax authorized and levied by a subdivision or taxing 

unit must be levied uniformly upon all taxable property within 

such subdivision or taxing unit unless otherwise provided by 

law. The ten-mill limitation refers to the aggregate amount 

that may be levied by all subdivisions and taxing units col­

lectively upon the taxable property located within such sub­

divisions and taxing units. 

Assuming the facts stated in your letter, the taxable 

property located within the village which is within the town­

ship is being taxed the full ten mills. No further tax may 

be levied within the ten-mill limitation upon all the taxable 

property within a subdivision when a portion of that subdivi­

sion is already being taxed at the full ten mills. It is 

therefore necessary to consider whether the o.82 millage may 

be levied upon the property within the township except for 
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the property lc(ated within the village for either of the 

purposes mentioned in your question. Each of the purposes 

mentioned in your question will be con3idered separately. 

A board of township trustees is authorized to appoint 

police constables for the township but such board has no 

authority to appoint any other police officers, cf. Opinion 

No. 259, Opinions of the Attorney General for 1963. 

Section 509.01, Revised Code, reads in pertinent part: 

11 * **The board may pay each police 
constable, from the general funds of the 
township, such coinpensation as the board 
by resolution prescribes for the time 
actually spent in keeping the peace, pro­
tecting property, and performing duties 
as a police constable. Such police con­
Htable shall not be paid fees in addition 
to ~he compensation allowed by the board 
for services rendered as a police constable. 
* * *" (Emphasis added) 

Any levy for the general fund of the township must be 

made upon all of the taxable property within the township 

which would necessarily include the taxable property located 

within the village which is already being subjected to the 

full ten mills. At the prese~t time there is no additional 

mi11age availab1e within th2 ten-mill limitation which may 

be levied for township general fund purposes. The township 

police constable is authorized to be paid from the general 

funds of the township, but under the present circumstances 

no additional levy may be made within the ten-mill limitation 

for such purpose. 

'l'he trustees of any township may create a tovmship 

police district comprised of ell or a portion of the unin­

corporated territory of the township pursuant to Section 

505.48, nevised Code. 

Sec~ion 505.51, Revised Code, reads: 

"The board of trustees of a township 
police district may levy a tax upon all 
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of the taxable property in the township 
police district pursuant to sections 
5705.19 and 5705.25 of the Revised Code 
to defray all or a portion of expenses of 
the district in providing police protection." 

Such sections mentioned in Section 505.51, Revised Code, 

relate to levies which are outside the ten-mill limitation 

and therefore not within the scope of your question. 

Specifically, no part of the 0.82 mills can be used for 

the benefit of a township police district if such a 

district now exists or if such a township police district 

were now created pursuant to Section 505.48, Revised Code. 

Consideration will now be given to the Recond p8rt of 

your question which refers to the levy of o.82 mills for 

the township road and bridge fund. 

Section 5705.05, Revised Code, reads in pertinent part: 

"The purpose and intent of the general 
levy for current expenses is to provide one 
general operating fund derived from taxation 
from which any expenditures for current 
expenses of any kind may be made, and the 
taxing authority of a subdivision may include 
in such levy the amounts required for carrying 
into effect any of the general or special 
powers granted by law to such subdivision, 
including the acquisition or construction of 
perminent improvements and the payment of judg­
ments, but excluding the construction, recon­
struction, resurfacing, or repair of roads and 
bridges in counties and townships and the pay­
ment of debt charges. The power to include in 
the general levy for current expenses additional 
amounts for purposes for which a special tax is 
authorized shall not affect the right or obli­
gations to levy such special tax. * * *" 

(Emphasis added) 

Section 5705.06, Revised Code, reads in pertinent 

part: 

"The following special levies are hereby 
authorized without vote of the people: 

"(F) In the case of a tow;1ship, a levy 
for the construction, reconstruction, resurfac­
ing, and repair of roads and bridges, excluding 
state roads and bridges on such roads, including 
the township's proportion of the cost of the 
construction, improvement, maintenance, and 
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repair of county roads and bridges; 

"* * * * * *

"Each such special levy shall be within 
the ten-mill limitation and shall be subject 
t0 the control of the county budget commission, 
as provided by sections 5705.0l to 5705.47, 
inclusive, of the Revised Code. 

"Except for the special levies authorized 
in this section any authority granted by the 
Revised Code to levy a special tax within the 
ten-mill limitation for a current expense shall 
be construed as authority to provide for such 
expense by the general levy for current expenses." 

Sections 5705.05 and 5705.06, Revised Code, relate to 

levies upon all the taxable property within the township which 

necessarily must include the taxable property within the 

village. Upon the facts heretofore mentioned, there is no 

remaining unlevied millage within the ten-mill limitation 

available at the present time for an additional levy pursuant 

to Section 5705,06, Revised Code, 

Section 5573,13, Revised Code, reads in pertinent part: 

"***For the purpose of providing 
by taxation a fund for the payment of the 
township's proportion of the compensation, 
damages, and costs of constructing, recon­
structing, resurfacing, or improving roads 
under sections 5571.01, 5571.06, 5571.07 
5571.15, 5573.01 to 5573.15, inclusive, and 
5575.02 to 5575.09, inclusive, of the Re-
vised Code, and for the purpose of maintain­
ing, repairing, or dragging any public road 
or part thereof under their jurisdiction in 
the manner provided in sections 5571,02 to 
5571.05, inclusive, 5571,08, 5571,12, 5571.13, 
and 5575,01 of the Revised Code, the board of 
trustees may levy, annually, a tax not exceed­
ing three mills upon each dollar of the taxable 
property of said township. Such levy shall be 
in addition to all other levies authorized for 
township purposes, and subject only to the 
limitation on the combined maximum rate for 
all taxes now in force. *-..--11-" (Emphasis added) 

Tax levies made under authority of Section 5573,13, 

Revised Code, are to be made upon all the taxable property 

of a township, including that of municipal corporations 

therein, cf. Opinion No. 207, Opinions of the Attorney 
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General for 1919. See als0 s~ction 557).07 (B) ~l), Revised 

Code. Per reasons already given, no millage is available for 

an additional levy within the ten-mill limitation pursuant 

to Section 5573.13, Revised Code. 

Section 5573.21, Revised Code: 

"The board of township trustees of a 
township in which there is located a municipal 
corporation or & part thereof, may, by resolu­
tion, erect that portion of the township not 
included within the corporate limits of such 
municipal corporation into a road district, 
whenever in its opinion it is expedient and 
necessary and for the public convenience and 
welfare, for the purpose of constructing, 
reco~structing, resurfacing, or improving, 
the public roads within such district. The 
district so created shall be given an appropri­
ate name by which it shall be designated. 

"After such district has been created, the 
board shall have all the powers and duties which 
it has under sections 5571.01, 5571.06, 5571.07,
5571.15, 5573.01 to 5573.14, inclusive, and 
5575.02 to 5575.09, inclusive, of the Revised 
Code, and it shall proceed in like manner in 
the constructing, reconstructing, resurfacing, 
improving, maintaining, repairing, and dragging 
of township roads, or part thereof, in such cases 
as provided for the board in township road con­
struction." 

A road district, created pursuant to Section 5573.21, 

Revised Code, does not include the territory within the 

corporate limits of a municipal corporation. However, the 

powers and duties of such road district (including the 

power to levy taxes) must be found within the sections 

specified. As hereinbefore mentioned, the power to levy 

a tax upon taxable property must include all the taxable 

property within the township, including the taxable property 

within the municipal corporation. See also Opinion No. 207, 

Opinions of the Attorney General for 1919. Under the cir­

cumstances, no millage is available for an additional levy 

within the ten-mill limitation pursuant to Section 5573.21, 

Revised Code. 
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Section 5575.10, Revised Code: 

"After the annual estimate for each town­
ship has been filed with the board of township 
trustees by the county engineer, such board may 
increase or reduce the amount of any items 
contained in the estimate, and at its first 
meeting after such estimate is filed the board 
shall make its levies for the purposes set 
forth in the estimate and for creating a fund 
for dragging, maintenance, and repair of roads, 
upon all the taxable property of the township 
outside of any municipal corporation or part 
thereof, not exceeding, in the aggregate, two 
mills in any one year upon each dollar of the 
valuation of such property. Such levies shall 
be in addition to all other levies authorized 
for township purposes, and subject only to the 
limitation upon the combined maximum rate for 
taxes now in force. This section does not pre­
vent the expenditures of any portion of the 
regular levy of two mills for township purposes, 
but is in addition thereto. The board shall 
provide annually by taxation, under this section 
or under section 5573.13 of the Revised Code, or 
under both, an adequate fund for the maintenance 
and repair of township roads. 

"The maintenance and repair fund so 
provided shall not be less than one hundred 
dol!ars for each mile of improved township 
road and twenty dollars for each mile of un­
improved township road. Such levies for main­
tenance and repair purposes shall be separately 
set forth in the annual budget of the board 
presented to the budget commission, and the main­
tenance and repair levies made by the board, 
pursuant to this section, shall be preferred 
levies as against any others made for township 
road purposes by the board. Should the budget 
commission of any county be unable to allow all 
of the road levies made by the board, such re­
ductions as are necessary shall be first made in 
levies other than for maintenance and repair 
purposes made under this section. The fund 
2_roduced by such levies for maintenance and re­
pair purposes shall not be subject to transfer, 
by order of court or otherwise, and shall be 
used solely for the maintenance and repair of 
the township roads within the township. This 
section doez not prevent the board from using 
any other available road funds for the main­
tenance and repair of township roads." 

(Emphasis added) 

Section 5575.10, Revised Code, provides for a levy 

upon all property outside any municipal corporation or part 

thereof. Assuming that the other conditions exist and such 

a levy does not violate any of the limitations provided, 
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the o.82 mills remaining within the ten-mill limitation are 

available within the territory of the township end outside 

the village for levy by the board of township trustees pur­

suant to the provision of Section 5575.10, Revised Code. 

It should be noted that levies pursuant to Chapters 

5573 and 5575, Revised Code, are for road fund purposes 

which differ from levies for road and bridge purposes. 

E3~h o~ such funds is separately maintained and must be 

used only for the purpose authorized. Although your letter 

of request referred only to the road and bridge fund, the 

purposes of the road funds are sufficiently similar to also 

be given consideration with reference to the question pre­

sented. 

In summary, you are advised that: 

1. Tax levies made under authority of Section 509.01, 

Revised Cod~ (township police constable), Section 5705.06 (F), 

Revised Code (township road and bridge), Section 5513,13, 

Revised Code (township road fund), and Section 5573.21, Re­

vised Code (township road district fund), are to be made upon 

all the taxable property within the township, including the 

taxable property within any municipal corporations within such 

township. Such levies are subject to the ten-mill limitation 

prescribe~ by Section 5705.02, Revised Code. 

2. Tax levies made under authority of Section 5575.10, 

Revised Code, are to be made upon all the taxable pr•opert,y of 

the township outside any municipal corporation or part 

thereof, not exceeding, in the aggregate, two mills in any 

one year upoh each dollar of the valuation of such property. 
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