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OPINION NO. 74-083 

Syllabus: 

A board of township trustees has implied power under 
R.C. 517.03 to construct a permanent building upon cemetery 
grounds when necessary for the care, supervision and improve­
ment of the cemet~ry. Unencwnbered general funds and federal 
revenue sharing f°'mds may be used for the construction of 
such a building. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 2, 1974 
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I have your request for my opinion which reads a9 follows: 

"Recently, this office was requested to 
furnish an opinion as to whether the Township 
Trustees could construct a building to be located 
on the grounds of the Township Cemetery for the 
sum of $16,000.00 utilizing part of unenc.:anbered 
funds in the General Fund and in part General 
Revenue Sharing Funds. A review of Chapter 517 
of the Ohio Revised Code does not provide for 
this authority but reviewing Section 517.19 of 
the Revised Code specifically provides that the 
Township Trustees may levy a tax not exceeding five 
mills for the purpose of erecting permanent buil ­
dings upon cemetery grounds. Therefore, the ques­
tion is raised is this the only manner in which 
Township Trustees can secure necessary funds to 
construct permanent buildings for cemetery purposes." 

Boards of township trustees are created ry statute, and such 
a board may exercise only those powers which are specifically 
delegated to it by statute, or are necessarily implied from 
those expressly given. State, ex rel. Schramm v. Ayehs, 158 
Ohio St. 30 (1952), Opinion No. 74-053, Opinions oft e Attorney
General for 1974, Opinion No. 73-102, Opinions of the Attorney 
General for 1973, Opinion No. 232, Opinions of the Attorney 
General for 1959. 

Under the Revised Code townships have specific authority 
to acquire lands for cemetery purposes, and to enclose, im­
prove and protect such lands. R.C. 517.01. In pertinent 
part that Section provides: 

"The board of township trustees may 

accept a conveyance of, or purchase, and 

enclose, improve, and protect lands in oxw 

or more places within the township as it 

deems necessary and proper for cemetery pur­

poses. If suitable lands cannot be procured 

by contract on reasonable terms, such board 

may appropriate lands therefor, not to exceed 

ten acres, by proceedings in accordance with 

sections 719.01 to 719.21, inclusive, of the 

Revised Code." (Emphasis added,) 


Specific authority is granted to levy a tax to pay for the 
supervision and improvement of a township cemetery under R,C, 
517.03 which reads as follows: 

"To defray the expenses of the purchase 

or appropriation, and the enclosing, care, 

su ervision, re air and im rovin of-rinds 

for cemetery purposes, the board of towns p 

trustees may levy a tax sufficient for that 

purpose. " (Emphasis added. ) 


Until very recently the amount of this levy was limited to 
$2000 a year~ but that limit was removed by HB No. 204, ef­
fective, November 21, 1973. 

Under R.C. 517.08 specific authority is granted to use the 
proceeds of sales of cemetery lots to improve and embellish 
the grounds. That Section reads as follows: 

http:16,000.00
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"The proceeds arising from the sale of 

cemetery lots under section 517.07 of the 

Revised Code shall be used in improving and 

embellishing such grounds, except that upon 

unanimous consent of the board of township 

trustees, such proceeds may be used in the 

purchase or appropriation of additional land 

for cemetery purposes in accordance with sec­

tions 517.01 and 517.13 of the Revised Code1 

and the board of township trustees shall build 

and maintain proper and secure fences around 

all such cemeteries, to be paid for from the 

township funds." 


In the particular instance of a township having a burial 
place within the grounds of an incorporated non-profit ceme­
tery association (R.c. 1721.01), the board of township 
trustees has specific authority to levy a tax in order to 
erect permanent buildings on the grounds. R.C. 517.19 provides 
in part as follows: 

"Where the township owns a burial place

within the grounds of a cemetery association, 

the board of township trustees may levy a tax, 

not exceeding five mills on the dollar of the 

tax duplicate of the township, for the purpose

of erecting permanent buildings upon such 

cemetery grounds. 


"Such tax, when it has been assessed and 

collected, shall be paid to the officers of 

such cemetery association, and shall be applied

by them to the erection of such permanent buildings 

as in their judgment are requisite for the accom­

modation of the patrons of the cemetery. 


"* * * • * * * * *" 

In Opinion No. 3441, Opinions of the Attorney General for 
1931, page 996, the then Attorney General relied upon Sections 
of the General Code, which have now become R.C. 517.03 and 
517.19, when holding that a board of township trustees has 
authority to construct a building, within the grounds of a 
township cemetery, to be used as tool house, shelter house 
and offices. The Attorney General said, at p. 997: 

"In view of the provisions of these sections, 
I have little difficulty in concluding that town­
ship trustees are authorized to acquire or construct 
a building such as you describe in your COIIOnunication." 

That Opinion dealt with a union cemetery, formed by a township and 
a municipal corporation. R.C. 759.27. I doubt, therefore, that my 
predecessor was justified in relying on G.c. 3461 (now R.C. 
517.19), since, as we have just seen, that Section is made 
specifically applicable only where a township has a burial 
place wi.thin the grounds of an incorporated non-profit cemetery
association. However, I do agree that, since R.c. 517.01, 
517.03 and 517.08 specifically authorize a board of township 
trustees to supervise and improve cemetery grounds, we may
properly imply the authority to construct such buildings as 
are necessary for those purposes. See Opinion No. 991, Opin­



2-345 OPINIONS 1974 OAG 74-083 

ions of the Attorney General for 1964, and Opinion No. 791, 
Opinions of the Attorney General for 1929, in which my predecessors 
found an implied power to employ either a sexton or an independent 
contractor to care for a township cemetery. 

You ask what funds can be used by the Board of Township 
Trustees to construct the building. For the reason already 
given I do not think the Trustees may, as your letter suggests, 
resort to a five mill levy under R.C. 517.19. The specific 
situation covered by that Section is not present in your case. 

The Trustees could, of course, use the proceeds of sales 
of cemetery lots, since R.c. 517.08 specifically provides 
that such proceeds shall be used to improve and embellish the 
cemetery grounds. See Opinion No. 949, Opinions of the Attorney 
General for 1920; Opinion No. 3694, Opinions of the Attorney 
General for 1934; Opinion No. 802, Opinions of the Attorney 
General for 1951; Opinion Nos. 71-038 and 71-062, Opinions of 
the Attorney General for 1971. I assume, however, that there is 
not enough in that special fund to cover the cost of the building. 

I turn then to your question as to use of unencumbered monies 
in the to1rl!lship's general fund. A board of township tr1.1stees is, 
like any other taxing unit, restricted by the "ten-mill limi­
tation" in tho aggregate annual amount of taxes which it may levy upon 
taxable property without submitting the question to the electorate. 
R.C. 5705.02. Within that limitation, the board is authorized 
to makr., a general levy for current expenses of the township. R.C. 
5705.03 and 5705.04(8). All revenue from that general levy is paid 
into the township's general fund under R.C. 5705.10 which pro­
vides in part: 

"All revenue derived from the general levy 

for current expense within the ten-mill limita­

tion,*** shall be paid into the general fund. 


* * *"* * * * * *" 
The purpose for the general levy for current expenses is spelled 
out in R.C. 5705.05 which provides in part: 

"The purpose and intent of the general 

levy for current expenses is to provide one 

eneral o~erating fund derived from taxation
1rom whlc any es!;enditures for current expenses


of any kind may e made, and the taxing authority 

of a subdivision may Include in such levy the 

amounts re1uired for carrying into effect any of 

the genera or special ~owers granted by law to 

such subdivision, inclu inf the acquisition or 

construction of ermanent rovements and the 

payment o udgments, ut exc ud ng t e construc­

tion*** of roads and bridges*** and the pay­

ment of debt charges. The power to include in 

the general levy for current expenses additional 

amounts for purposes for which a special tax is 

authorized shall not affect the right or obligation 

to levy such special tax.*** 


"* * * * * 
"(G) ***This section does not require the 


inclusion within the general levy of amounts for 


* * * * 
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any purpose for which a special levy is authorized 

by section 5705. 06 of the Revised Code." 


(Emphasis added.) 


The Section referred to in the last sentence of the above quota­
tion, R.C. 5705.06, enumerates a number of special levies which 
are authorized to be made within the ten-mill limitation, but it 
ends with the following paragraph: 

"Except for the special levies authorized 

in this section any authoritX granted by the Re­

vised Code to levy a special tax within the ten-mill 

limitation for a current expense shall be construed 

as authority to provide for such e~ense by the 

general levy for current expenses. 


I conclude from the foregoing that the object of the general 
levy for current expenses is to provide one general operating fund 
which the township may use for any current expenses, including the 
construction of permanent improvements, even though the board of 
township trustees could, if they so desired, have levied a special 
tax for that purpose. One of my predecessors has said that the 
purposes of the general fund are at least as broad as those of the 
general levy. Opinion No. 6183, Opinions of the Attorney General 
for 1956, at p. 21. 

Under R.C. 517. 0) a township is authorized to 1,evy a tax suf­
ficient to defray the expense of caring for, supervieing and im­
proving the township cemetery. It will be recalled that the 
amount of such levy was formerly $2000 a year, but that this limit 
has recently been removed. The levy must, of course, be within 
the ten-mill limitation. Opinion No. 69-101, Opinions of the 
Attorney General for 1969. While this tax might be raised by a 
special levy, I find nothing in the pertinent Sections of the Revised 
Code to require that that be done. It can, therefore, be included 
in the general levy for current expenses, and I assume that this is 
what the Board of Township Trustees has done in your case since 
you make no reference to a special levy or a special fund. Under 
these circumstances my conclusion is that unencumbered monies in the 
Township's general fund can be used to construct the proposed 
building in the cemetery grounds. 

Your request letter states that you wish to use General Revenue 
Sharing funds as well as unencumbered general fund monies to con­
struct the permanent building. The State and Local Fiscal 
Assistance Act of 1972 requires that local governments spend revenue 
sharing funds "only in accordance with the laws and procedures ap­
plicable to the expenditure of its own revenues." 31 u.s.c. 1243a(4),
(Supp. II 1972), Opinion No. 73-058, Opinions of the Attorney General 
for 1973, Opinion No. 73-102, Opinions of the Attorney General for 
1973. Since the township trustees have implied power under R.C. 
517.03 to construct a building needed to carry out their 
duties under that section, this requirement is satisfied. 

However, the Act also requires that the funds be used only 
for priority expenditures. 31 u.s.c. 1222(a) (Supp. II 1972). 
That provision reads as follows: 

" (a) In general--Funds received by units of 

local gov~rnment under this subchapter may be used 

only for priority expenditures. For purposes of 
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this chapter, the term 'priority expenditures• 
means only-­

(1) Ordinary and necessary maintenance and 

operating expenses for-­

(A) public safety (including law 
enforcement, fire protection, and 
building code enforcement), 

(B) environmental protection (in­
cluding sewage disposal, sanitation, and 
pollution abatement), 

(C) public transportation (in­
cluding t~ansit systems and streets and 
roads), 

(D) 	 health, 

(E) 	 recreation, 

(F) 	 libraries, 

(G) 	 social services for the poor or 
aged, and 

(H) 	 financial administration, and 

(2) ordinary and necessary capital expenditures 
authorized by law." 

I conclude that this requirement has also been satisfied 
since the erection of a necessary building on the cemetery 
grounds is an "ordinary and necessary capital expenditure au­
thorized by law." 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that a board of township ~rustees has im­
plied power under R.c. 517.03 to construct a permanent building 
upon cemetery grounds when necessary for the care, supervision
and improvement of the cemetery. Unencumbered general funds and 
federal revenue sharing funds may be used for the construction of 
such a building. 




