
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1976 Op. Att’y Gen. No. 76-018 was overruled by 
1980 Op. Att’y Gen. No. 80-087. 
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OPINION NO. 76-018 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 3709.13, employees of the board of 
health in a general health district, othei: than the com­
missioner, are employees in the classified state civil 
service and, as such, the sick leave provisions of R.c: 
124.38 are applicable to those employees. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 17, 1976 

I have before me your request for my opinion as to 
whether f!mployees of a county general health district arc 
covered by the sicl~ laave provis.:i.onB of amended R.C. 
124.38. 

R.C. 124.38 providen sick leave benefitr3 as follows 
in pertinent part: 

"Each employee, whose salary or wage 
1s paid in whole or in part by the state, 
each employee in the various offices of tho 
county, rnunicip«l and civi.1 service town­
ship service, and cuch employee of any board 
of education for whom sick leave is not pro­
vided by section 3319 .Hl [3319 .H .1] of the 
Revised Code, shall be entitled for each com~ 
pleted eighty hours of service to sick leave 
of four and six-tenths hours with pay." 

Aa you noted in your request, my predecessors have had 
occasion to address the upplicability of these oick leuve pro­
visions to employees of 9cneral health districts in 1965 Op. 
Att'y Gen. No. 65-121 and 1%0 Op. 11.tt'y Gen, No. 1302, My 
predecessor, in Opinion No. 65-121, as noted in the syllabus, 
concluded: 

"l. A general health district as provided 
for in Chapter 3709, Revised Code, is not a part 
of municipal or county government. 

"2. The reimbursement of funds expended for 
salaries of certain employees of the general 
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health district under section 3709.32, Revised 
Code, does not place these employees under the 
purview of Section 143.29 (nov1 Section 124.38), 
Revised Code. 

"3. Employees of a general health district 
are not eligible for vacation benefits under Sec­
tion 325.19, Revised Code, since the general 
health district is not a part of county service." 

The effect of thia opinion, however, wos l~nited in 1967 
by amendment to R.C. 3709.13 in the form of specific provision 
that employees of a board of health in a ge1ieral health dis­
trict shall be in the classified service of th2 state. 

R.C. 3709.13, as amended effective December 13, 1967, pro­
vides: 

"In any general health district the board 
of health may, upon the recommendation of the 
health commissioner, appoint for full or part 
time service a public health nurse and a clerk 
and such additional public health nurses, 
physicians, and other persons c1s are neccssc:ry 
for the proper conduct of its work. Such nurnbcr 
of public health nurses may be e1.1ployed as is 
necessary to provide odc0uute public health nur­
sing service lo all p,trt.s of the c1i~~t:rict.. J,m·· 
ployees of the board I other than the cc:nn:i:;::Ioncr I 
shall be .i.n i:lt.:! cJ.,.o:,rd . .f:ir:cl !'-:!1:vjcc, ui tl1,: '.;Liltc, 
and all crnpluy,!LcS oi tl1C? bo;n:d 111.:iy J.,c' n.:i110\1cd for 
cause by a major :ity of tl1c bo;n:c1." 

(Emphasis Qc}dcd.) 

It h· the emphasized language of n.c. 3709.13 t1ll:i.ch I 
believe leads to the conclnslon that cmployec!S of ·a 9cmcrc1J. 
health district are to be provided the slck lenve bcnofit.s 
set out in R.C. 124.38. The opposite conclus:i.on, ns quoted 
above, wh:i:ch had been reached by my predecessor has been 
directly addressed and disposed of by the Ohio legislature. 
That is, the legislature has included employees of a general 
health district·within the state classified service and, as 
such, those employees are subject to the sick leave provisions 
of R.C. 124.38. 

It is therefore my opinion, and you are so advised that, 
pursuant to R.C. 3709.13, employees of the board of health 
in a general health district, other than the Con@issioncr, 
are employees in the classified state civil service and, as 
such, the sick leave provisions of R.C. 124.38 are appli­
cable to those P.mployees. 
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