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1. CHILDREN'S HOME, COUNTY-INMATES-ADMITTED 
TO SCHOOLS IN DISTRICT WHERE HOME IS LOCATED 

-EXPENSE OF SCHOOL DISTRICT WHERE CHILDREN 
WERE SCHOOL RESIDENTS AT TIME OF PLACEMENT 
IN SUCH HOME-SECTIONS 3313.64, 3313.65 RC. 

2. SCHOOLS NOT AVAILABLE IN DISTRICT WHERE HOME 
IS LOCATED OR IN HOME ITSELF-CHILDREN SENT TO 
SCHOOL IN ANOTHER DISTRICT-EXPENSE OF DIS- . 

TRICT WHERE SCHOOL RESIDENTS AT TIME OF 
PLACEMENT IN HOME-SECTIONS 3313.64, 3313.65, 3317.08 

RC. 

SYLLABUS: 

1. Children who are inmates of a county children's home, who at the time of 
placement in such nome were not school re;;idents of the district in whioh such Home 
is located, should be admitted, to the sclhools of the district in which such Home is 
located, at the expense of their respective school districts in which they were school 
residents at the time of placement. 

2. Where school facilities are not available in the school district in which a 
county children's home is located, nor available at the Home itself, the children who 
are inmates of such Home may -properly be sent to attend school in another school 
district, and the school districts in whioh the children were school residents at the 
time of their placement in the children's home are responsible for the expense of 
educating such children. 
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Columbus, Ohio, June 5, 1956 

Hon. William H. Irwin, Prosecuting Attorney 

Belmont County, St. Clairsville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Board of Education of the Barnesville Exempted 
School District has requested that I seek an Attorney General's 
opinion on the following matter: 

"Certain ,children were legally committed to the Belmont 
County Children's Home from the Union Township School Dis­
trict. School facilities were not available in the school district 
in which the Children's Home is situated, and said children from 
'the Union Township School District, as well as the other chil­
dren in the home, were sent by the Superintendent of the Chil­
dren's Home to Barnesville schools for the purpose of being 
educated. 

"The Board of Education of the Barnesville Exempted 
School District has submitted a bill to the Union Township 
School District for tuition for these children, whose parent or 
parents were legal residents of the Union Township School Dis­
trict at the time they were committed to the Belmont County 
Children's Home. The Board of Education of the Union Town­
shop School District refuses to pay the tuition for these children. 

"The question is whether the Board of Education of Union 
To,vnship School District is liable for ,the tuition of these children. 

"I have called to the attention of both the Board of Educa­
tion of Union Township School Distr,ict and the Board of Educa­
tion of Barnesville Exempted School District to Attorney Gen­
eral's Opinion 3041-1925, as well as the case of State ex rel. 
Gibbs, 143 O.S., 491. The 1925 Attorney General's opinion 
held 'the school district of the residence of such children at the 
time of such commitment is obligated for the exipense of educa­
tion of such children.' The Gibbs case also held that the school 
district of last residence shall be liable for tuition for purpose of 
educating children. However, ,both boards of education would 
like an interpretation of Sections 3313.64 and 3313.65 of the 
Revised Code of Ohio, from your office." 

Section 3313.64, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"The clerk of the school district in which a county, semi­
public, or district children's home is located shall furnish the 
superintendent of public .instruction a report of the names and 
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former residence of aJ.l inmates of such homes in attendance in 
the schools of the district, the duration of such attendance, and 
such other information as the superintendent requires. A child 
who is an inmate of a county, semipublic, or district children's 
home and who at the time of placement in such home was a school 
resident of the district in which such home is located shall be 
entitled to an education at the expense of such school district; 
any other inmate of such home shall be educated at the expense 
of the school district in which he was a school resident at the 
time of placement." (Emphasis added.) 

The foregoing statute clearly requires the school district of the 

inmate's last residence to bear the expense of his education which is pro­
vided by the ·school district within which the county children's home is 
situated. 

The facts before me reveal, however, that children who were com­
mitted to the county children's home, and who resided in Union Town­

ship School District, which territory does not embrace the county chil­
dren's home, are not sent to school in the school district within which the 
Belmont county children's home is situated, but rather they are sent to a 

third school district, i.e., the Barnesville Exempted School District. It is 
asked whether the board of education of Union Township School District 

is responsible to Barnesville Exempted School District for the tuition of 

the children who originally resided in Union Township School District. 

Section 3313.65, Revised Code, reads as follows: 

"The inmates of a county, semipublic, or district children's 
home shall have the advantage of the privileges of the public 
schools. So far as possible such children shall attend such school 
in the district within which such home is located. Whenever this 
is impossible a,nd a school is maintained at the home, such school 
shall b.e under the control and supervision of the board of educa­
tion of the district in which such home is located. Such board shall 
employ, with the approval of the superintendent of the home, 
necessary teachers, and provide ·books and educational equipment 
and supplies, and conduct such school in the same manner as a 
public school within the district. The trustees of the home shall 
furnish necessary furniture, fuel, and light." (Emphasis added.) 

One of my predecessors in office had occasion to .interpret Section 
7676, General Code, which later became Section 4838-3, General Code, and 
which through code recodification :became Section 3313.65, supra. I refer 
to Opinion No. 1913, Opinions of the Attorney General for 1939, page 

1438, the second paragraph of the syllabus of which reads as follows: 
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"2. It is the duty of a board of education in a school district 
in which is located a county children's home to either maintain a 
school for the instruction of the children in said children's home, 
at or near the home, or to provide for their admission into the 
public schools of the district and to provide transportation for 
those pupils to the school to which they are assigned, the same as 
would other children similarly situated be entitled to transpor­
tation." 

Similarly, tn Opinion No. 1905, Opinions of the Attorney General 

for 1947, page 255, in which it was held that a member of a board of 

education of a city school district who accepts the position of superin­

tendent of a county children's home located within the territorial limits of 

said school district ipso facto vacates his office as member of said hoard 

of education, I find the following discussion at page 258: 

"* * * It is clear from this section (Sec. 4838-3, G.C.) that 
it is the duty of a 1board of education in a school district in which 
is located a county child-ren's home either to maintain a school for 
the instruction of the children in the home, at the home, or to 
provide for their admission into the public schools of the district. 
* * * Section 4838-3, General Code, supra, indicates that the 
legislature has expressed as its prderence that the board provide 
for the admission of children in the home into the public schools 
of the district rather than that it maintain a school at the home. 
Whether at the present time the Cambridge City Board of Educa-
tion has deemed it possible to fulfill the expressed legislative pref­
erence or has found that to be impossible and is maintaining a 
school at the home is not pertinent to .vhis inquiry as it is clear that 
either of these alternatives is within the scope of the board's 
authority. * * *" (Emphasis added.) 

Section 3313.64, Revised Code, clearly provides that any inmate ot 

the county children's home who is not a school resident of the di!\trict in 

which the home is located, shall be educated at the expense of the school 

district in which he was a sohool resident at the time of placement. Were 

it not for Section 3313.65, Revised Code, and the two opinions referred 

to, supra, there would seem to be little room for questioning the right of 

the ·board of education of Barnesville Exempted School District to charge 

the ·board of Union Township School District for the tuition of the Union 

Township School District children who were committed to a county chil­

dren's home situated in still a third district. 

Your letter states that school facilities "were not available" in the 

school district in which the Belmont County Children's Home is situated1 
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and, further, that the children from Union Township School District as 

well as the other children in the Home have been sent ·by the Superin­

tendent of the Home to the Barnesville Exempted School District schools. 

Hence, not oniy has the school board in the children's home district 

failed to provide for the admission of children from the Home into its pub­

lic schools, but no school is currently being maintained at the county chil­

dren's home. Does the fact that the Union Township School District 

children are not being educated within the geographical limits of the school 

district in which 1:he Home is located, relieve the Union Township School 

District of the obligation otherwise clearly owed to pay the expense of 

their education? 

It should be observed that neither the 1939 nor the 1947 opinions, 

supra, dealt with fact situations involving the sending of children com­

mitted in a county children's home to ·be educated in a school district other 

than that in which the Home is situated. The 1939 opinion revolved around 

the question as to who has the authority or duty of providing school trans­

portation for the children who were inmates in the children's home. That 

opinion held that no authority existed in the county commissioners or the 

managing officers of a county children's home to purchase a school bus for 

the transportation of the children in such county home to school. Instead, 

the duty to provide such transportation was found to rest upon the board 

of education in the school district in which the Home is located. Nothing 

in that opinion either expressly or impliedly denied 1:o the board of educa­

tion the right '1:o send children who were inmates in the county children's 

home to another school district for their education, when school facilities 

were unavailable in the "children's home school district." 

Likewise, ·there is nothing in the 1947 opinion which denies the right 

to send the children outside the district for an education. That opinion 

held that the positions of superintendent of a county children's home located 

within the territorial iliini·ts of a school district and member of the board 

of education of that ,school district are incompatible. 

It should also ·be noted that Section 3313.65, supra, is phrased in such 

a manner as to admit to the contingency that it might not always be 

possible for the public schools of the district wherein the children's home 

is situated to provide school facilities for all inmates of the Home. Thus, 

the ,statute provides: 
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"* * * So far as possible such children shall attend such 
school in the district within which such home is located. When­
ever this is impossible and a school is maintained at the home, 
such school shall ,be under the control and supervision of the ,board 
of education of the district in which such home is located. * * *" 

(Emphasis added.) 

Since I must assume from the facts presented that it was not possible 

or feasible for all of the children to attend school in the district, and since 

no school was maintained at the Home, it would appear that the Superin­

tendent of the Home and the board of education, of necessity, were com­

pelled 'to send the children to school .in a district which had ample school 

facilities. This being the case, I can see no valid -reason why the board of 

education of Union Township School District should not pay the expense 

of educating children from that district who were committed to the chil­

dren's home, and sent from the district wherein the Home is situated to 

Barnesville schools. If there had been ample school facilities at the chil­

dren's home or in that school district, there would be no question but that 

Section 3313.64, supra, as well as the -ruling in Opinion No. 3041, Opin­

ions of the Attorney General for 1925, page 781, and the case of State, 

ex rel. Gibbs, v. Martin, 143 Ohio St., 491, required Union Township 

School District to pay for the education of its children. 

The policy of the law is that the district of school residence is to pay 

the expense of educating a pupil who attends school outside his district of 

school residence. In this connection, your attention is directed to Section 

3317.08, Revised Code, which provides in material part as follows: 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his 
district of school residence, and his board of education shall pay 
tuition * * *." 

Pursuant to law, the children in question were committed to a Home 

outside their own school district. Since they were legally attending school 

outside their own district of school residence, their ?board of education must 

pay tuition. 

Accordingly, it is my opinion that: 

1. Children who are inmates of a county children's home, who at the 

time of placement in such Home were not school residents of the district 

in which such Home is located, should ,be admitted to the schools of the 
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district in which such Home -is ,located, at the expense of their respective 

school districts in which they were school .residents at the time of placement. 

2. vVhere school facilities are not available in the school district in 

which a county children's home is located, nor available at the Home itself, 

the children who are inmates of such Home may properly be sent to attend 

school in another school district, and the school districts in which the 

children were school residents at the time of their placement in the chil­

dren's home are responsible for the expense of educating such children. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




