Note from the Attorney General’s Office:

1973 Op. Att’y Gen. No. 73-065 was overruled by
1988 Op. Att’y Gen. No. 88-090.
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OPINION NO, 73-065

Syllabus:

. Stepchildren living in the householc of and financially
Aeperdent upon, a member of the State Meachers Retirement
Svstem at the time of his death are eliaible for survivor
benefits under R.C, 3307.49.

To: James L. Sublett, Executive Director, State Teachers Retirement System
of Ohio, Columbus, Ohio
By: Williom J. Brown, Attorney General, July 2, 1973

Your request for an opinion asks whether stepchildren
of a deceased member of the State Teachers Retirement System
are entitled to survivor's benefits. Your question reads as
follows:

Are “stepchildren’ who were living in
the household of, and dependent on, the deceased
member at the time of his death elicible for
survivor benefits under Section 3207.49 of the
Ohio Revised Code?

The Section to vhich you refer reads in pertinent part
as follows:

(C) "Dependent child” means any unmarried
child of a deceased member under age eighteen,
or any other financially dependent child of a
deceased member, regardless of age, adjudaed
physically or mentally incompetent by a court
or by a physician appointed by the board. A
dependent child receiving, or elicgible to
receive a benefit on or after the effective
date of this section, shall include such child
under age twer.ty-two who is a student in and
attending an institution of learning or
training pursuant to a program designed
to complete in each school year the
equivalent of at least two-thirds of the
full-time curriculum requirements of such
institution and as determined by board
policy.

“Child@" as used in this section
includes a legally adopted child. If
a court hearing for an interlocutory
decree for adoption has been held nrior
to the time of the member's death, the
beneficiary shall qualify for the
monthly henefit notwithstanding the fact
that the final decree of adoption, ad-
judging the surviving spouse as the
adoptive parent, is made subsequent to
the death of the member, and such benefit
shall commence with the month suhsequent
to the final decree.
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Your attention is called to the case of Berkmever v.
Fellerman, 32 Ohio St. 239, 244 (1877), in which the Court said:

When a stepfather ''takes the wife's
child into his own houss, he is then con~
sidered as standing in loco narentis, and
is responsible for the maintenance and
education of the child so long as it lives
with him, for, by that act, he holds the
child out to the world as part of his own
family.” Stone v. Carr, 3 Esn, 1l; Cooper v.
Martin, 4 East, 82.  "nd the step-cﬁiig Ts
not llable on an express or implied promise,
during minority, to pay for necessaries
furnished by his stepfather.” 2 ¥ent's Con.
192, note, citing Sharo v. Cramsey, 11 Rarbh.
224, and Hussey v. Roundtree, Fusbee's (N.C,)
Rep. 11N,

I assume that the stepchildren in the prezsnt instance
stand in the same position as those in the Perkreyer case, for
each was received into the stepfather's household and accepted
as a rember of his Immediate family. This is apparent from the
fact that the stepchildren here were raised. provided with food,
clothing and other necessaries by their stepfather.

The rationale behind the Rerkmeyer decision can he found
in wing v. Hibbert, 7 Ohio H.PT 124 (I1900). which reads as follows:

It is the policv of the law to
encourage and extend the family relation,
so that where persons assume the relation
of parent and child, they shall be en~-
titled to all the rights, and subject to
all the liabilities of that relation.

A step~father is uvnder no obligation

to support the child of his wife by a
former husbhand; vet, if he receives the
child into his own home, and educates

and supports him, discharging to hir

all the duties of a parent, he would be
entitled to claim the earnings of the
child, and is liable for the supnort

of such child, and may be bound by his
contracts for necessaries,

See generally, Opinion No. 72-030, Npinions of the Attorney
General for 1972,

There is a close similarity between the survivor's funds
establishecd by the legislature for the State Teachers Retirement
System, and similar funds created for the Public "mployees
Retirement System anA "orkmen's Compensation.

R.C. 4123.59(D), which governs the distribution of "death
benefits" under the Workmen's Compensation Act, describes the
dependents of a deceased membher in the following termrs:

() The following persons shall be
presumed to be wholly depencent for their
support upon a deceased emplovee:
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(1) A wife upon a husband with whom
she lives at the tire of his death, or a
wife who is not residina with her husband
because of the agqression of the husband:;

(2) A child under the age of sixteen
years, or over said age 1f physically or
mentallv incapacitated from earnina, upon
onlv the one parent who is contributing

more than one-half of the supnort for
such child and with whom he 1s living at
the time of the death of such parent, or
for whose maintenance such parent was
legally liable at the time of his death.
('mphasis added.)

This statute was interpreted by the court in Plair v, ¥eller,
16 Ohio I'isc. 157, 241 n.n.24 767 (1968), to include stenchildren

as dependents. The pertinent portion of that opinion reads as
follows:

It is admitted that the four children
in question were children of the widow of
the deceased. They were not children of
the deceased, legitimate or illegitimate,
nor had they ever been adopted by the
dece:tsed. They had, however, heen fully
supported by the deceased since the tire
of the marriage of the deceased to the
mother of the children. They lived In
the same house with the deceased and
theilr mother, ate at the table of the
deceasec and enjoved the privileges
of the deceased and his wife. There
can he no question, therefore, but
vhat they were "members of the family”
of the deceased employee, as that term
is used in everyday life and in accord-
ance with the numerous detinitions found
in any cictionary.

Your attention is alsc called to R.C. 145.45(D), which states
the definition of “"dependent” for survivor benefit purposes under
the Public Fmployees Retirement System statutes. This subsection
reads as follows:

(D) For the purpose of this section,

a derendent widower, parent, child, or
financiallv dependent incompetent progeny
is defined as one who was receiving at
least one-half support from the merher
during the twelve-month period ir sediately
preceding the member's death.

(Fmphasis added.)

This statute implicitly provides that a stepchild supported
by a stenparent is elicible for the appropriate survivor's
benefits,

The purnose hehird these similar “survivor funds”, whether
it be Public “mployees Retirement System, “'orkmen's Compensation,
or State Teachers Retirerent System, is to compensate and sumnport
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members of the deceased's family and alleviate the loss of the
family “breadwinner”. This loss would not be mitigated in
any way merely by the fact that the memhers of the family,
members dependent on the deceased for their dailv suhsistence,
vere not “family” in the legal sense. In the nresent instance,
the stepchildren could not have been any more the “dependent
children” reauired under R.C. 3307.49 were they in fact the
legal children of the deceased.

The stepchildren in the nresent case were financially depencent
on the deceased for their surnort, had been accepted by the deceased
as his natural children, and were a part of his immediate family.

By accepting and supporting thim as his own, the deceased stood
in loco marentis and afforded them the lecal status of natural
children within the meaning o:’ the Berkmever case. In my opinion,
therefore, these stepchildren fall within the definition of “de-~
pendent child”, under R.C. 3307.49 (C), and are entitled to the
statutory survivor's benefits earned by the deceased.

In specific answer to your question it is my opinion,
-and you are so advised, that stepchildren living in the house-
hold of and financially dependent upon, a member of the State
Teachers Retirement System at the time of his death are eligible
for survivor benefits under R.C. 3307.49,
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