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SURVEY-COSTS OF SURVEY BY ENGIXEERS OF CITY OF CI:XCI~NATI 
CANNOT BE ASSESSED AGAINST PROPERTY OWNERS-NO REil\f­
BURSEMENT OF GENERAL FUND FROM "\VHICH THEY ARE PAID. 

SYLLABUS: 

Where the surveying and engineering of an improvement are performed by engineers 
appointed for a definite period and paid regular salaries by a city from appropriations 
made by council from the general fund, the cost of such services, although it may be definitely 
and accurately ascertained, cannot be included in the cost of the improvement and assessed 
against property owners, thereby effecting a reimbursement of the genera'l fund from which 
the salaries of such engineers are paid. 

CoLUMBUS, 0Hro, May 28, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEliiEN:-This will acknowledge receipt of your recent communication, 
as follows: t 

"The second paragraph of the case of Longworth et al. vs. The City of 
Cincinnati et al., 34 0. S. 101, reads: 

'Where the surveying and engineering of such improvement were per­
formed by the chief engineer of the city and his assistants, who were officers 
appointed for a definite period at a fixed salary, which the law required to 
be paid out of the general fund of the city, the reasonable cost to the city of 
such surveying and engineering cannot be ascertained and assessed upon the 
abutting property as a necessary expenditure for the improvement.' 

The City of Cincinnati will shortly install a modern and efficient cost 
accounting system in its highways and sewer departments. When this system 
is in operation, it will accurately determine the cost of engineering on each 
separate street and sewer improvement. 

The engineers doing this work are paid regular salaries by ~e city from 
appropriations made by council for such purpose. 

Question. May the city. legally charge such engineering cost against 
general bond and special assessment improvement funds and reimburse the 
appropriations for the highway and sewer departments?" 

What may be included in the cost of an improvement and so subject to assessment 
is described in Section 3896 of the General Code, which is as follows: 

"The cost of any improvement contemplated in this chapter shall include 
the purchase money of real estate, or any interest therein, when acquired 
by purchase, or the value thereof as found by the jury, when appropriated, 
the cost and expenses of the proceeding, the damages assessed in favor of 
any owner of adjoining lands and interest thereon, the costs and expenses 
of the assessment, the expense of the preliminary and other surveys, and of 
printing, publishing the notices and ordinances required, including notice 
of assessment, and serving notices on property owners, the cost of construction, 
interest on bonds, where bonds have been issued in anticipation of the collec­
tion of assessments, and any other necessary expenditure.'' 

• 
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· By the express terms of this section the expense of the preliminary and other 
surveys may be included as a part of the cost of the improvement, but, as you have 
pointed out, the decision of the Supreme Court in the Lon~worth case has apparently 
negatived the right to include such cost where it constitutes an apportionment of the 
regular salaries of officials of the city. Your inquiry suggests that a possible basis for 
the conclusion of the Supreme Court was the inability to make exact computation 
of the amount chargeable to the particular project and that there may be a possi­
bility of making the charge in view of the fact that the accounting system to be installed 
shortly will determine accurately the cost of engineering on each particular improve­
ment. An analysis of the language used by the court in that case, however, discloses 
that this was not the basis for its conclusion. A discussion on the point in question is 
found on pages 111 and 112 of the opinion, as follows: 

"Did the court below err in holding that the charge for engineering was 
improperly included in the assessment, as assigned for error in the cross 
petition? Notwithstanding Section 544 does provide, that the costs of the 
improvement of a street, includes 'the expense of the preliminary and other 
surveys,' yet we think that this has reference only to cases in which the 
engineer doing the work was employed for that special purpose, and does 
not apply to work done by engineers appointed for a definite period of time, 
at fixed salaries, under the provisions of Section 4 of the act of March 17, 
1876 (73 Ohio Laws, 44) The finding of fact shows that the work was done 
by the chief engineer of the board of public works and his assistants, all of 
whom were in the employ of the city, at fixed salaries, and paid out of the 
general fund of the city; and also shows the manner of arriving at the amount 
that was charged and assessed for this improvement. 

It is sufficient to say that when the salaries of these engineers were paid 
from the general funds of the city, as required by law, that was the end of 
it, unless there was some law expressly authorizing the charge and assess­
ment that was made in this ease, for the purpose of reimbursing the city 
for the amount so paid; and, inasmuch as there is no such law, the court 
did not err in holding that the charge was improperly included in the assess­
ment." 

The last paragraph very clearly discloses that the court excluded this cost for 
the reason that, the salaries having been paid out of the general fund of the city, there 
was no express authority in the assessment statute for a reimbursement of the general 
fund, although that reimbursement might be for an expenditure coming directly 
within the language of Section 3896. While this interpretation is, to say the least, 
extremely strict, it constitutes the only discussion by the Supreme Court which I 
have been able to find upon the particular subject and consequently is binding until 
modified by that court. There is little doubt from the language quoted that the 
Supreme Court did not consider the accuracy or inaccuracy of the proportionment 
of the cost as material. 

Since you state that the engineers of the city of Cincinnati are paid regular sal­
aries from appropriations made by council for such purpose, I am forced to the con­
clusion that, under the authority of the case to which you refer, the city cannot legally 
charge such of the engineering cost of a particular improvement as represents the 
services of its regularly employed engineers, paid from general appropriations by 
council, against the specific improvement funds and thereby reimburse the general 
appropriations from which the salaries of such officers and employes are paid. 

In so concluding I am not unmindful of the case of Adkin.~ YS. Toledo, 6 C. C. 
(X. S.) 433, the first branch of the syllabus of which is as follows: 

15-A. G.-Vol. II. 
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"The cost of the necessary preliminary work or action pertaining to a 
street improvement, such as the cost of advertisi'ng, sening notices, etc., paid 
by the municipality from its general fund, may be included in the assessment 
and collected from the owners of property specially benefited by the im­
provement, in order to reimburse the general fund, notwithstanding all such 
costs were proper charges which could enter into the aggregate charge to 
be assessed upon the properties benefited as part of the costs of the improve­
ment, and no fund to pay such costs existed at the time the expem;es were 
incurred." 

You will observe that this language apparently justifies payment of certain costs 
of an improvement out of the general fund and the subsequent reimbursement thereof 
from assessments, which is contrary to the language used by the Supreme Court in 
the Longworth case. The Longworth case was not considered at all by the Circuit 
Court in its opinion and the conclusion of the court is stated on page 438, as follows: 

"We hold, notwithstanding the fact that these expenses were paid out of 
the general revenue fund, and even though there may have been an irregular 
mode of procedure, that the parties to be benefited by these improvements 
are not thereby relieved from paying this part of the ex-penses, and that 
they are not in a position to interfere with an effort of the city to reimburse 
the fund from which the money was temporarily borrowed." 

With this question before me as a matter of first instance, I should be inclined 
to follow the reasoning adopted by the Circuit Court, but in view of the decision of 
the LongWorth case I am forced to the conclusion that the inclusion of engineering 
costs, under the circumstances outlined by you, would be improper. It may be sug­
gested that the Home Rule amendments of the Constitution, and the adoption of a 
charter in pursuance thereof by the City of Cincinnati, may have some bearing on 
the question presented. The question in this instance, however, is one in regard to 
the power of assessment. Section 6 of Article XIII of the Constitution of Ohio is 
as follows: 

"The General Assembly shall provide for the organization of cities, and 
incorporated villages, by general laws, and restrict their power of taxation, 
assessment, borrowing money, contracting debts and loaning their credit, 
so as to prevent the abuse of such power." 

The Supreme Court of Ohio has construed this section of the Constitution as 
rendering ineffectual any action taken by municipalities with respect to assessment 
at variance with the general law. 

In the case of Berry et al. vs. City of Columbus, 104 0. S. 607, a provision of the 
charter of the City of Columbus, which authorized the assessment of a greater pro­
portion of the cost of the repavement of the street than that provided by general 
law, was uncier consideration. In holding that the provision of the charter was in­
effectual, the court in the memorandum opinion says: 

"The provisions of the city charter relating to assessments are in con­
flict with and must yield to the requirements of the state laws governing 
special assessments for street improvements." 

In support of this conclusion the court cites the cases of State ex rel. Dayton vs. 
Bi8h, et al., 104 0. S. 206; Toledo vs. Cooper, 97 0. S. 86. Apparently, therefore, the 
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authority with respect to the right of assessment must be sought in the general law. 
In this instance there is, of course, direct authority to include the cost of the preliminary 
and other surveys as a part of the improvement. The interpretation of the Supreme 
Court has been that this cost must be paid directly from the special funds available 
for the improvement and cannot be first paid out of the general fund and subsequently 
reimbursed. It may possibly be that, under charter authority, the city may make 
such provision as will satisfy the objection of the Supreme Court by providing that 
such of its engineers as are employed upon these special improvements shall be com­
pensated directly from the special funds provided for such projects. I feel, however, 
that as long as the present method of payment of the engineers is continued this en­
gineering expense cannot be charged as a part of the cost of the improvement. 

2166. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

SCHOOLS-DIFFERENCES BETWEEN CONSOLIDATION AND CEN-
TRALIZATION-CONSOLIDATION OF FIVE SCHOOLS OF MIAMI 
TOWNSHIP RURAL SCHOOL DISTRICT INTO ONE, WITHOUT VOTE 
OF ELECTORS, EFFECTED BY SECTION 7730, GENERAL CODE­
CENTRALIZATION OF SCHOOLS MUST BE SUBMITTED TO ELEC­
TORATE, UNDER SECTIONS 4726 AND 4726-1, GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

1. Consolidation of schools by the suspension of certain schools, and tlw transporta­
tion of tM pupils residing in the territory of the suspended school, to othPr schools may 
b~ accomplished by virtue of the provisions of Section 7730, General Cod~, without sub­
mitting the sam= to a vote of th~ electors residing in the territory affected by such consoiida­
tion. 

2. There is no authority for submitting the question of consolidation or centralization 
of schools to a vote of the electors residtng in the t~rritory llffected by such c1ntralization 
or consolidation, except as contained in Sections 4726 and 4726-1, General Code. 

3. The practical differencll bPtween the centralization of schools as authorized by 
Sections 4726 and 4726-1, Gen1ral Code, and consolidation of schools by suspension of 
certain schools and transportation of pupils to oth~r schools, as authorized by Section 
7730, General Cod~, is that in centralization of schools the qu?stion must be submitted to 
a vote of the electoralP, and the centralization must include all the schools of a rural school 
district, or. all th'! schools of several districts either rural or village, located within a civil 
township, and the further difference that when centralization is effect1d, it must be con­
tinued for a period of three years, and then may not be discontinued except by a vote of the 
people, as is providPd for centralization in th~ first placl'; whereas, consolidation may be 
effected by combining two or more schools of a district, and cannot be made absolut~ so long 
as a suitable school building exists in the territory of any suspended school involved in 
the consolidation. 

4. When a board of education suspends a school, by authority of Section 7730, General 
Code, and assigns the pupils rssiding in the territory of the suspended school to other schools, 
it is forbidden to dispose of the schoolhouse in which the suspended school was conducted 
until aft1r a period of four years from the date of such suspension, because of the right to 
have such school reestablished upon petition, as provided by Section 7730, General Code, 
unless the said building has been condemned for school use by proper state authorities. 


