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OPINION NO. 76-008 

Syllabus: 
'.L'here is no authority for the purchase of accident insurance 

for high school athletes from funds derived from ticket sales at 
athletic events and deposited in the student activity fund pur­
suant to R.C. 3315.062. 

To: Wiiiiam F. McKee, Richland County Pros. Atty .., Mansfield, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, January 30, 1976 

I have b1,fore me your request for my opinion which 
raac.'ls 111 pi!rtincnt part ae follows, 

"••• I ask your opinion as to the legality of 
expanding money from the athletic budget, student 
activities account, fc>r the payment of the p~miwn 
for occident inaurllnco covera(10 for varsity high 
nchool football players. Tht?ac funds are derived 
entirely from ticket saleg for athletic events, 
and are not ta,: revonuo." 

Hith roBpect to expeneing public funds, it is well settled 
that Boartls of Education may d.o so only when authorized by statute. 
'l'h(~ ntatut<~ to which you re.F.er involves r.io11ies collected· at 
athletic events und subuequently pnid into the spocial activity 
fw1do accGunt eatablishEld by the board of e{uc.!ltior1. purouant to 
n.c. 3315.062. That atatuta etates in part: 
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"If more than fifty dollars a year is received 


through a student activity program, the moneys from 

such program shall be paid into an activity fund 

established by the board of education of the school 

district. The board shall adopt regulations govern­

ing the establishment and maintenance of such fund, 

including a system of accounting to separate and 

verify each transaction and to show the sources from 

which the fund revenue is received, the amount 

collected from each source and the amount expended 

for each purpose. Expenditures from the fund shall 

be subject to approval of the board. 11 


While R.C. 3315.062 may grant a board of education broad 
discretion in the establishment and maintenance of a student 
activity fund, it does not indicate what type of expenditures 
may be properly approved by the board. 

Article VIII, Section 4, of the Ohio Constitution requires 
that public funds must be used for a public purpose when it 
states: 

"The credit of the state shall not, in any 

manner, be given or lo2ned to, or in aid of, any 

individual, association, or corporation whatever; 


II 

This provision has been interpreted as prohibiting the use of 
public funds for something which has essentially a private purpose. 
Sec, State, ex rel, Dickman v. Defcnbacher, 164 Ohio ~t. 142 (1955). 
It has further been interpreted to apply to funds which are not 
produced by taxes. See, St,ite, G:: rel. Saxbe v. nrand, 1 76 Ohio 
St. 44 (1964). ­

Thus, monies paid in~.o the studc11t activity func1 are to be 
considered public fun els anc't it must, then, be t:etc!rr• • ;H'<l 1;l1cthor the 
purchar_;e of acciecnt insuranC'e by n board of cc1ucatio,·, L· n 
statutorily authorized cxpcndituie of public funas tor~ v~lia 
public purpose. 

The legislature has nuthorizcd the purchase of various types 
of insurance by a board of education in several sections of the 
Ohio Revised Code. R.C. 3327.09 authorizes a Lonrd to purchase 
accident insurance for pupils riding on school buses. R.C. 3313.202 
permits a board to procure and pay for group life and medical 
insurance for its employees, while 3313.203 permits a board to 
purchase liability insurance for its members. In permitting these 
purchases of insurance, the legislature has evidently det~rmined 
that there exists a public purpose behind such expenditures. 
However, I am unable to locate any statute specifically or impliedly 
authorizing the purchase of accident insurance to protect students 
while they are engaged in extracurricular athletic competition. 

In addition, it has been well established in Ohio that statutes 
authorizing expenditures of public funds must be strictly construed. 
Accordingly, I concluded in 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-034 that 
R.C. 3327.09, authorizing the purchase of accident, liability, and 
property damage insurance for school buses, did not permit the 
purchase of uninsured motorist coverage. The fundamental issue 
in that opinion was whether the board of education had the legal 
power to expend public funds for uninsured motorist coverage in 
the absence of express statutory authority. 
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In support of the position that the purchase of such coverage 
would be improper, I stated in Op. No, 71-034, supra that: 

"In the case of the uninsured motorists or 

limited accident protection, it does not appear

that a sufficient consideration moves to a board 

of education to justify the expenditure of public 

funds, under any implied powers of the board. 

Such coverage protects only the members, employees 

and students to whom the board owes no legal duty 

of protection from accidents resulting from acts or 

omissions of uninsured motorists. A deeply felt 

concern for the protection of such classes, properly 

shared b! all officials cannot substitute, however, 

for the egal obligation that must be the premises 

for expenditur~ of public funds. 11 


(Emphasis added.) 

Accident insurance operates to pay th~ medical costs ~fan 
injured person and is different from liability insurance in that 
there is no need for a finding of negligence. Whenever an insured 
is injured, the insurance carrier indenmifies him for the costs of 
his treatment, pursuant to the terms of the policy. Your office has 
indicated that the insurance proposed for high school football 
players would cover costs sustained under $5000 with the balance, 
in the event of a more serious injury, being paid by a policy 
which is maintained by the Ohio High School Athletic Association, 
a private organization. 

Although a school may conceivably receive some indirect 
benefit from such an expenditure, it is obvious that the direct 
benefit of this type of insurance program would inure to those 
persons who would otherwise have to pay for the insurance or costs 
of medical treatment, namely the parent or guardian of the child. 
Thus, the primary benefit would not be to the school and, in 
the absence of express or implied statutory authority, any 
expenditure of funds from a student activity fund by a board of 
education for accident insurance for high school athletes would 
be an improper use of public funds. See 1947 Op. Att'y Gen. 
No. 1606. ­

Therefore, it is my opinion and you are so advised that there 
is no authority for the purchase of accident insurance for high 
school athletes from funds derived from ticket sales at athletic 
events and deposited in the student activity fund pursuant to 
R.C. 3315.062. 




