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1761. 

APPROVAL, FIKAL RESOLUTIOX JL'\D COOPERATIVE COXTRACT FOR 
ROAD IMPROVEME~TS IN GEAUGA AXD Tl'SCARA\YAS COUNTIES. 

CoLlnmus, OHio, April 10, 1930. 

HoN. RoBERT N. W AID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

1762. 

FIRE CHIEF-PERSON RESIDING IN VILLAGE ONE DAY BEFORE 
APPOINTMENT INELIGIBLE FOR SUCH POSITION-ORDINANCE 
CONCERNING APPOINTMENTS DOES NOT AFFECT PRIOR APPOINT­
MENTS. 

SYLLABUS: 
1. A man cannot be legally appointed to the position of fire chief of a uillage the next 

day after he becomes a resident thereof, for the reason that he is not an elector within the 
provision of Section 4389 of the General Code and its related sections. 

2. When a village council passes an ordinance requiring the appointment of the 
fire chief to be approved and confirmed by council such prouision would have no effect upon 
appointments properly made prior to the effective date of the ordinance. 

CoLUMBUS, OHio, April 11, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Acknowledgment il:l made of your recent communication which 

is as follows: 
"Section No. 4389, G. C., reads: 

'In each village having or hereafter establishing a fire department, the head 
thereof shall be a fire chief, appointed by the mayor for a term of two years, 
and shall be an elector of the corporation.' 

Question 1. May a person, a married man, who becomes a resident of 
a village on February 14, 1930, be legally appointed chief of the fire department 
on February 15, 1930? 

Question 2. Wben a village council, by ordinance passed as an emer­
gency measure, on February 17, 1930, provides that the fire chief shall be 
appointed by the mayor, with the approval and confirmation of council, 
does such provision apply to the person appointed on February 15, 1930, who 
became a resident on February 14, 1930. 

Data in relation to this matter is enclosed, Sections 4785-29 and 4785--30, 
G. C., 113 0. L., page 320, and the case of in rc: Jones Petition, 11 0. N. P. 
(NS) page 241, may be pertinent." 

The provisions of Section 4389, General Code, which you quote, to the effect 
that the chief of the fire department shall be an elector of the corporation, is to the 
same effert as the provision of Section 4 of Article XV of the Ohio Constitution, which 
provides: 
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"Xo pen:on sl:all be elected or appointed to any office in this date unless 
possessed of the qualifications of an elector: * "' *"' 
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It is generally conceded that the term elector has reference to a person who is quali­
fied to vote under the constitution and the ~;tatutes of the State. Sections 4785-29 
and 4785-30 of the General Code, as enacted in 113 0. L., page 320, and which relate 
to the qualifications of electors and are rr:aterial to consider in connection ";th your 
inquiry, read: 

Sec. 478.5-29. "Every citizen of the l'nited States who is of the age of 
twenty-one years or over, who possesses the qualifications herein required, shall 
be entitled to vote at all elections." 

Sec. 4785-30. "No person shall he permitted to vote at any election 
unless he shall have been a resident of the state for one year, of the county for 
thirty days, and of the voting precinct twenty days next precedim; the election 
at which he offers to vote except as otherwise hereinafter provided. A qualified 
elector who is the head of a fa:nily and ha·; re;ide·l in the state and in the 
county the leng;th of time required herein and who in good faith removes his 
family from one precinct to another precinct in the same political subdivision, 
he and the other qualified electors in his family shall have the ri!!;ht to vote in 
such precinct, provided that in the case of registration precincts they shall 
have corrected their registration3 as herein required." 

The latter part of Section 4785-30, supra, which authorizes an elector who is the head 
of a family who has resided in the state for one year and the county for thirty days to 
vote in a precinct to which he has moved from the same political subdivision, would 
have no application to the question before us for the reason that your inquiry is in 
reference to one who did not become a resident of the village until the day preceding 
his appointment. In other words, it would appear that the party about whom you 
inquire did not remove from one precinct to another in the same subdivision, but 
rather moved from one political subdivision to another. 

An opinion of the Attorney General for the year 1920, page 13, contains an extended 
discussion of the right of one to qualify as a member of a school board when not a resi­
dent of the district at the time of his election. The conclusion of the Attorney General, 
with respect to this que~tion, is stated in the first branch of the syllabus, as follows: 

"Where a candidate for a member of a board of education'rcceiving next 
to the highest number of votes in the election was not a rcsidPnt of the dis­
t.ri~t, he cannot legally qualify and a vacaney exists." 

In the ease of State, ex ref. vs. Hathaway, 22 0. C. C. (~.K), :314, it was held, as 
disclosed by the first branch of the head notes, that: 

"The residence which is required by Section 1.536-613, Hcvised Statutes, 
to qualify one to hold the office of city couneilman, is the rcsidenre whi<"h is 
required to qualify one as an elector." 

In re Jones, etc., 11 0. N. P. (X. S.), 241, which considered the status of an eleetor 
with reference to registration, held, as disclosed in the first branch of the headnotcs:. 

"The right to vote has its source in the Constitution of the f:ltate, and the 
statute requiring registration in no way qualifies that right. It follows, there­
fore, that the phrase 'qualified electors', as used in the statutes relating to 
local option elections, must be construed to mean an elector who is qualified to 
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register within the proposed residence district, and not in the more restricted 
meaning of one who is not only qualified to register but actually has regis­
tered." 

It would therefore appear that one is not qualified to vote in a village until he has 
resided therein for a period of twenty days. While, as hereinbefore indicated, it has 
been held that it is not necessary that one be registered in a precinct wherein registra­
tion is required in order to make him an elector within the meaning of the constitu­
tion and statutes, it is believed to be imperative that he must be entitled to registration 
in such cases in order to become an elector. In the case you mentioned, the party 
under consideration w~~os not entitled to vote at the time of his appointment for the 
reason that he had not resided in the municipality twenty days. Of course, if he con­
tinues to reside within such municipality for the period of twenty days it is doubtful 
what his status would be, for the reason that the courts have held that technical ob­
jections with reference to an officer's qualifications will not be enforced when such 
objections are removed after his takin!!: office. However this may be, it must be stated 
as a proposition of law that a party who has resided in a village for but one day cannot 
be said to be an elector of that village. 

In reference to the second question which your inquiry presents, relative to an 
ordinance passed after an appointment requiring the approval and confirmation by 
council of the appointment of said officer, it is evident that such a proceeding would be 
retroactive if applied to past transactions. It is a fundamental principle of law that 
acts of such character will be given a prospective operation rather than retrospective, 
and such acts would not apply to past performances. 

Based upon the foregoing citations and discussions and in specific answer to your 
inquiries, it is my opinion that: 

1. A married man who became a resident of a village on February 14, 1930, could 
not the next day be legally appointed to the position of fire chief of said village, for the 
reason that he was not an elector within the provision of Section 4389 of the General 
Code and its related sections. 

2. When a village council passes an ordinance requiring the appointment of the 
fire chief to be approved and confirmed by council such provision would have no effect 
upon appointments properly made prior to the effective date of said act. 

Respectfully, 
GILBERT BETT~!AN, 

A ttorncy General. 

1763. 

ELECTION LAW-SIGNATURES TO PETITION OF CANDIDATE FOR AN 
OFFICE IN DISTRICT LARGER THAN COUNTY AND LESS THAN 
STATE MAY BE SECURED IN ANY ONE COUNTY WITHIN SUCH 
DISTRICT-OPINION No. 1340, 1929, APPROVED. 

SYLLABUS: 
Signatures to a p~tition accompanying a declaration of candidacy for an office to be 

voted for by the electors of a district larger than a county and less than the state may be 
secured in any one county within such district, since there is no statutory provision as to 
the territorial distribution of such petitioners. 


