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OPINION NO. 95-023 

Syllabus: 

Absent a charter provision that provides otherwise, RC. 731.12 prohibits a 
member of the legislative authority of a village from serving simultaneously as 
a member of the board of directors of a conservancy district established under 
RC. Chapter 6101. 

To: John R. Lentes, Meigs County Prosecuting Attorney, Pomeroy, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, September 22, 1995 

You have requested an opinion regarding the compatibility of two public positions: 
member of an elected village council and member of the board of directors of a conservancy 
district. You have indicated that a member of the board of directors of a conservancy district 
intends to seek election to the legislative authority of a village. See RC. 731.12. The village 
in question is located within the conservancy district, and the conservancy district supplies water 
and sewer service to the village. 

Pursuant to the compatibility test that appears in 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, two 
public positions are incompatible if, inter alia, the governing statutes of either position prohibit 
simultaneous service in the other position. The provisions of RC. 6101.01-.99, which govern 
the organization and operation of conservancy districts, do not prohibit a member of the board 
of directors of a conservancy district from either seeking election or appointment to another 
public position, or serving in another public position. However, R.C. 731.12 establishes the 
qualifications of members of the legislative authority of a village, and states that n[n]o member 
of the legislative authority shall hold any other public office.... Any member who ceases to 
possess any of such qualifications or who removes from the village shall forfeit the member's 
office. n (Emphasis added.) Because your question concerns service as a member of a village 
legislative authority. it is necessary to determine whether the position of member of the board 
of directors of a conservancy district is a public office for purposes of RC. 731.12.1 

The Ohio Supreme Court has described the traditional criteria used to determine whether 
a position is a public office in the following manner: 

The usual criteria in determining whether a position is a public office are 
durability of tenure, oath, bond, emoluments, the independency of the functions 

You have indicated that the village in question has not adopted a charter provision 
pursuant to Ohio Const. art. XVIII, §7 that alters the qualifications for members of a village 
legislative authority that appear in R.C. 731.12, and that specifically removes that section's 
prohibition against those members holding other public office. See State et rei. Ziegler v. 
Hamilton County Bd. ofElections, 67 Ohio St. 3d 588,621 N.E.2d 1199 (1993) (RC. 731.12 
creates an exclusive set of qualifications for village council members, which are procedural in 
nature; thus, a village that wishes to alter those qualifications may do so only by the adoption 
of a charter provision). 
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exercised by the appointee, and the character of the duties imposed upon him.... 
The chief and most-decisive characteristic of a public office is determined by the 
quality of the duties with which the appointee is invested, and by the fact that 
such duties are conferred upon the appointee by law. If official duties are 
prescribed by statute, and their performance involves the exercise of continuing, 
independ~nt, political or governmental functions, then the position is a public 
office and not an employment. 

... [I]t is manifest that the functional powers imposed must be those which 
constitute a part of the sovereignty of the state. 

State ex rei. Landis v. Board of Comm'rs, 95 Ohio St. 157, 159-60, 115 N.E. 919, 919-20 
(1917). 

One of my predecessors has similarly stated as follows: 

The requisite elements of public office are: (1) the incumbent must exercise 
certain independent public duties, a part of the sovereignty of the state; (2) such 
exercise by the incumbent must be by virtue of his election or appointment to the 
office; (3) in the exercise of the duties so imposed, he can not be subject to the 
direction and control of a superior officer. 

1963 Op. Att'y Gen. No. 3548, p. 58, 61. 

Applying those criteria in the present situation, I conclude that the position of member 
of the board of directors of a conservancy district is a public office. The members of the board 
of directors of a conservancy district are, pursuant to R.C. 6101.10, appointed by the common 
pleas court to function as the governing body of the conservancy district. Members of the board 
of directors serve fixed "terms of office" in accordance with the provisions of R.C. 6101.10, 
are required to take and subscribe to an oath that they "will honestly, faithfully, and impartially 
perform the duties of [ their] office," R. C. 6101.11, and receive compensation in an amount 
established by the common pleas court, R.C. 6101.67. 

Members of the board of directors of a conservancy district perform specific duties and 
exercise various powers, all of which are prescribed by law and constitute a portion of the 
sovereignty of the state, including, but not limited to, the traditional sovereign powers of 
eminent domain, R.C. 6101.17, and property condemnation, R.C. 6101.18. R.C. 6101.44-.66 
also confer upon the board of directors primary responsibility for the financial administration 
of the conservancy district. Included among the board's authority in that regard is the power 
to levy and collect taxes and assessments, and the power to issue and redeem bonds. See R.C. 
6101.44-.57. 

The members of the board of directors of a conservancy district act autonomously and 
independently in their exercise of the foregoing powers by virtue of their appointment to the 
board. With but few exceptions, see, e.g., R.C. 6101.25, R.C. 6101.39, the board of directors 
is not subject to the direct control or supervision of any other office or entity of government. 
It follows, therefore, that the position of member of the board of directors of a conservancy 
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district is a public office2 for purposes of R. C. 731.12. This means that a member of the 
legislative authority of a village may not serve simultaneously in that position. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that absent a charter provision that 
provides otherwise, R.C. 731.12 prohibits a member of the legislative authority of a village from 
serving simultaneously as a member of the board of directors of a conservancy district 
established under R.C. Chapter 6101. 

2 In 1953 Op. Att'y Gen. No. 3249, p. 631 one of my predecessors stated, at 632, that 
"[i]t takes but a cursory examination of the statutes providing for the organization and operation 
of a conservancy district to conclude that the office of director of such district is 'an office of 
public trust' within the meaning of [R.C. 3.01]." R.C. 3.01 states that "[a] person holding an 
office of public trust shall continue therein until his successor is elected or appointed and 
qualified, unless otherwise· provided in the constitution or laws of this state. " 
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