
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1971 Op. Att’y Gen. No. 71-037 was questioned 
by 2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-027. 
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OPINION NO. 71-037 

Syllabus: 

An assistant prosecuting attorney may not be employed as 
administrative assistant to the board of county commissioners in 
the same county, where the duties of such administrative assistant 
include the general supervision of the office of the commissioners. 

To: Gene Henry, Geauga County Pros. Atty., Chardon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 23, 1971 

You have requested my opinion as to whether or not the 
positions, in the same county, of assistant prosecuting attorney 
and administrative assistant to the board of county commissioners 
are compatible. You indicate the general function of the ad­
ministrative assistant would be the supervision of the county 
commi~sioncrs' office. You also state the specific function of 
the assistant prosecuting attorney would be to act as the county 
commissioners' legal officer. 

Before turning to your precise question, it should be noted 
that the rules of compatibility respecting the prosecuting attorney 
have been held to apply with equal force to assistant prosecuting 
attorneys. (Opinion No. 25, Opinions of the Attorney General for 
1963; Opinion No. 1380, Opinions of the Attorney General for 1957.) 

Chapter 309, Revised Code, specifically states the duties of 
the county prosecuting attorney. Among those Sections, Section 
309.09, Revised Code, pertinently provides as follows: 

"The prosecuting attorney shall be the legal 
adviser of the board of county commissioners, board 
of elections, and all other county officers and boards, 
including all tax supported public libraries and any 
of them may require written opinions or instructions from 
him in matters connected with their official duties.***" 

Section 309.02, Revised Code, lists certain officers with 
which the office of prosecuting attorney is incompatible, the 
office of administrative assistant to the county commissioners, 
however, not being one enumerated in that list. That Section is 
as follows: 

"No person shall be eligible as a 
candidate for the office of prosecuting 
attorney, or shall be elected to such 
office, who is not an attorney at law 
licensed to practice law in this state. 
No prosecuting attorney shall be a 
member of the general assembly of this 
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state or mayor of a municipal corporation. 
No county treasurer, county auditor, 
county recorder, county engineer, or sheriff 
shall be eligible as a candidate for, or 
elected to, the office of prosecuting attorney." 

I find no other specific statutory restriction against a 
county prosecuting attorney or his assistants serving in such other 
capacity. Thus, the question of incompatibility must be determined 
under common law. In Ohio, the general rule on this subject is 
stated in State, ex rel. Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C.R. 
(n.s.) 274, 275 (1909), as follows: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check 
upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the 
duties of both." 

(For extended summary of the law on this matter, see State, ex rel. 
~ v. Wolven, 175 Ohio St. 114 (1963). 

My predecessors have forbidden such assistant to act as legal 
adviser for a township (Opinion No. 25, ~ra), and as an employee 
of a "soldiers' relief commission" when the prosecutor is the 
legal adviser of the commission. (Opinion No. 4130, Opinions of 
the Attorney General for 1948.) I have also had occasion to con­
sider a related question affecting assistant prosecuting attorneys. 

The rationale of the 1948 Opinion, supra, is stated cogently 
at page 597, as follows: 

"It appears very clear that the person who 
is by law the legal adviser of a board could not 
be appointed by that board to a responsible posi­
tion without violating the generally accepted 
rules as to incompatibility of offices. As such 
legal adviser it would manifestly be within his 
power to advise the board in his own interest and 
while he could not be said to hold a direct check 
or control over himself, as such officer, he would 
be subjected to the temptation to mold his advice 
to further his own interests." 

concur completely with that statement. 

It follows here that an assistant prosecuting attorney, whose 
duty includes legal advice to the board of county commissioners, 
cannot occupy a responsible position in the employ of such board 
because he would be subject to conflict of loyalty as between the 
interests of the two employers. 

In specific answer to you.r question, it is my opinion and you 
are so advised that an assistant prosecuting attorney may not be 
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employed as administrative assistant to the board of county com­
missioners in the same county, where the duties of such administra­
tive assistant include the general supervision of the office of the 
commissioners. 
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