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As above indicated, if, in the discretion of the trustees and the commissioners, 
the evidence establishes the fact that the sheep which were bitten by the dog were 
so injured as to render them valueless or to demand their being killed because 
afflicted with rabies, they would be warranted in allowing compensation for the 
damages sustained by the owner. 

1534. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS-DISTRICTS MAINTAINING SECOND AND THIRD GRADE 
HIGH SCHOOLS-ELECTORS REFUSED TO AUTHORIZE ADDI­
TIONAL LEVY ALTHOUGH MAXIMUM·LEVY PERMITTED BY LAW 
NOT REACHED-BOARD OF EDUCATION NOT RELIEVED OF PAY­
ING TUITION OF GRADUATES ELIGIBLE TO HIGH SCHOOL, RESI­
DENTS OF DISTRICT. 

School districts maintaining second and third grade high schools, have not 
reached the maximum levy permitted by law, as provided in section 7748 G. C., where 
the electors in such school district, at a special election held on August 10, 1920,. 
refused to authoh:::e the additional levy allowed under the provisians of sectiot~ 
5649-5 and section 5649-5a, submitted at such election under authority of section 3 
of House Bill 615 (108 0. L. 1303), a11d the board of education is not relieved of 
paying the tuition of graduates eligible to high school who are residents in suclzl 
school district. 

· CoLUMBus, Oaro, August 30, 1920. 

HoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter of August 16, 

1920, in which you request the opinion of this department upon the following state­
ment of facts: 

"Section 7747 G. C. provides that the county superintendent shall issue 
to pupils who have completed the elementary school work and who have 
been so certified by the district superintendent, a certificate of promotion 
which shall entitle the holder to admission to any high school. Section 7748 
G. C. provides that· a board of education, 'maintaining a third grade high 
school, as defined by law shall be required to pay the tuition of graduates 
from snch school residing in the district at any first grade high school for 
two years, or a second grade high school for one year * * *. A board 
maintaining a second or third grade high school is not required to pay such 
tuition when the maximum levy permitted by law for such district has been 
reached and all the funds so raised are necessary for the support of the 
schools of snch district * * *.' In some districts maintaining such high 
schools, the electors at a special election held on August 10, 1920, refused to 
authorize an additional levy under the provisions of sections 5649-5 and 
5649-5a G. C., and consequently are not entitled to participate in the reserve 
fund of $500,000. 

"Has the 'maximum levy permitted by law' as provided in section 7748 
been reached in such cases and is the board thus relieved of paying the 
tuition of graduates above mentioned? 
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"If the board is relieved of the payment of tuition of such pupils, who 
shall pay it, since section 7747 provides that these pupils shall be admitted 

. to any high school and that their tuition shall be paid by the district in 
which they reside? 

"If the district in which they reside is not required to pay the tuition, 
must the parents of such children pay it, and if they refuse to do so, can 
any high school which the pupils are attending refuse to admit them?" 
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Reference to section 7747 and section 7748 G. C. shows that you have correctly 
quoted the law upon the points at issue. The special election indicated by you as 
being held on August 10, 1920, was held under the provisions of the last paragraph 
of section 3 of House Bill 615, which provided that the question of authorizing an 
additional levy for school purposes, under the provisions of sections 5649-5 and 
5649-5a G. C. might be submitted at such special election in advance of the regular 
November election mentioned in section 5649-5a G. C. You say in a number of dis­
tricts maintaining second and third grade high schools, the electors at such special 
election on August 10, 1920, refused to authorize the additional levy permitted under 
sections 5649-5 and 5649-5a, and your question is ·whether these districts have 
reached "the maximum levy permitted by law," as provided in section 7748. 

Attention is invited to the fact that section 7748 G. C. says "the maximum levy 
permitted by law," and this does not me~n the maximum levy voted by law. The 
very purpose of House Bill 615, in its treatment of sections 5649-5 and 5649-Sa was 
to raise the maximum levy permitted by law and electors could hardly he in the 
position of voting upon a further levy unless such levy was permitted by law, as 
was the case in the special school election held on August 10, 1920, wherein the 
authorization allowed under sections 5649-5 and 5649-5a was submitted. A school 
district which had failed to vote in the affirmative on the increased levy on August 
10, 1920, would clearly not have reached "the maximum levy permitted by law" in 
that district, because in such election the electors failed to take advantage of a levy 
in addition to present levies, which was clearly "permitted by law." 

The answer to your first question then is, that school districts maintaining 
second and third grade· high schools, have not reached the maximum levy permitted 
by law, as provided in section 7748 G. C., where the electors in such school district, 
at a special election held on August 10, 1920, refused to authorize the additional 
levy allowed under the provisions of section 5649-5 and section 5649-5a, submitted 
at such election under authority of section 3 of House Bill 615 (108 0. L. 1303), 
and the board of education is not relieved of paying the tuition of graduates eligible 
to high school who are residents in such school district. 

Inasmuch as the board of education is not relieved of the payments of the 
tuition indicated by you, and the district is required to pay the tuition until the 
maximum levy permitted by law is reached, your second and third questions require 
no answer. 

Respectfully, 
JoHN G. P.RICE, 

Attorney-General. 


