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421. 

CANAL BRIDGES-ELIMINATION-COUNTY COMMISSION­
ERS-MAY NOT PROPERLY MAKE CONTRIBUTION TO 
CITY WHERE PROJECT LOCATED WITHIN MUNICI­
PALITY ON STATE OR COUNTY HIGHWAYS - WHEN 
COUNTY COMMISSIONERS MAKE SUCH IMPROVEMENT 
AND CITY CONTRIBUTES - COUNTY HAS SUPERVI­
SION - SECTION 5541-8 G. C. - GASOLINE TAXES- DIS­
TRIBUTED TO COUNTY-MAY BE USED FOR ELIMINA­
TION CANAL BRIDGES - IN CONNECTION WITH CON­
STRUCTION, REC ON ST RUCTION OR WIDENING 
COUNTY ROADS-WPA-MIAMI AND ERIE CANAL. 

SYLLABUS: 
1. The county commissioners may not properly make a contribution 

to a city in connection with a project the purpose of which is to eliminate 
canal bridges which are located uithin such municipality on state or 
county highways. 

2. The county commissioners may institute such an improvement 
and the city may make a contribution to the county, but the same must be 
constructed under the supervision of the county. 

3. Gasoline taxes distributed to a county, under the provisions of 
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sectio11 5541-8, General Code, may be used for the elimination of canal 
bridges in connection with the constructing, 'Wide11ing or reconstructing of 
county roads. 

COLUMBUS, OHIO, April 13 1939. 

HoN. PAUL T. LANDIS, Prosecuting Attorney, Lima, Ohio. 

DEAR Sm: Acknowledgment is made of a communication from 
your office requesting my opinion as follows: 

"The council of the city of Delphos, Ohio, is sponsoring a 
WPA project involving a closing up of the Miami .and Erie 
canal through said city. In so doing there will be eliminated two, 
or possibly three, bridges over the canal which are on state high­
ways or inter-county highways. 

The city of Delphos has requested the county commissioners 
of Allen county, Ohio, to assist financially on this project, sug­
gesting that the county's gasoline tax fund might be used for this 
purpose. 

Will you kindly give us your opinion as to whether the 
county commissioners of Allen county may use gasoline tax 
funds of the county for the purpose of assisting in this project." 

Sections 6860, 6906, and other related sections of the General Code, 
pertain to the duties of the county commissioners in· connection with 
roads. These sections generally grant the commissioners authority to 
construct, improve and maintain public roads. 

Section 7464 of the General Code classifies state, county and town­
ship roads. 

Section 7467 of the General Code provides that the state, county and 
township shall each maintain their respective roads as designated in the 
classification set forth in Section 7464, supra. Said section further pro­
vides that the state, county or township, or any two or more of them, 
may by agreement expend any funds available for road construction, etc., 
inside of a village, or a village may expend funds available for street 
improvement upon roads outside of the village and leading thereto. 

Section 2421 of the General Code requires the county commissioners 
to construct and keep in repair all bridges in cities and villages. 

Section 7555 of the General Code provides: 

"The commissioners of a county through which a canal or 
feeder thereof passes, except such as are built by incorporated 
companies, shall keep in good repair all bridges, where a state or 
county road crosses such canals." 

Section 7557 also requires the county commissioners to construct and 
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keep in repair all necessary bridges in villages and cities not having the 
right to demand and receive a portion of the bridge fund, etc. 

It has frequently been held that a bridge is a part of a road and un­
questionably such funds are available for the purpose of constructing 
bridges. 

From the foregoing, it will be seen that the county commissioners 
are authorized and have a duty enjoined upon them to maintain and con­
struct such bridges as are referred to in the communication. However, 
the real question presented, in view of the facts, is whether. there is 
authority for the commissioners to cooperate. 

Section 6949 of the General Code, which is material to consider in 
connection with this inquiry, reads: 

"The board of county commissioners may construct a pro­
posed road improvement into, within or through a municipality, 
when the consent of the council of said municipality has first been 
obtained, and such consent shall be evidenced by the proper legis­
lation of the council of said municipality entered upon its records, 
and said council may assume and pay such proportion of the cost 
and expense of that part of the proposed improvement within 
said municipality as may be agreed upon between said board of 
county commissioners and said council. If no part of the cost 
and · expense of the proposed improvement is assumed by the 
municipality, no action on the part of the municipality, other 
than the giving of the consent above referred to, shall be neces­
sary; and in such event all other proceedings in connection with 
said improvement shall be conducted in the same manner as 
though the improvement were situated wholly without a munici­
pality." 

The above section was under consideration in an op1111011 found in 
Opinions of the Attorney General for 1928, p. 2038, in which it was held 
in the second branch of the syllabus: 

"Where a city street is a continuation of a state road or 
highway, the same may be improved by the county commissioners 
of the county in which such city is located, with the consent of 
such city evidenced by proper legislation of its council. In such 
case the city may participate in the payment of the cost and ex­
pense of such improvement by paying to the county treasurer 
such amount of the cost and expense of the improvement as may 
be agreed upon between the county commissioners and the coun­
cil of the city. The city may pay its proportion of the cost and 
expense of the improvement from the proceeds of taxes levied 
upon the taxable property of the city or from the proceeds of 
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assessments therefor levied against abutting property owners, 
or both." 

In the body of the opinion, the following is found: 

"In an opinion of this department under date of March 21, 
1917, Opinions of the Attorney General, 1917, Vol. 1, page 313, 
construing the then provisions of section 6949, General Code, 
above quoted, it was held that the county commissioners and 
the council of a municipality were not authorized to cooperate 
in the improvement of a part of an intercounty highway of the 
state, where the part to be improved was entirely within the 
limits of a municipality. However, in 1917, section 6946, Gen­
eral Code, was amended in the enactment of the White-Mulcahey 
road law, so as to read as first above quoted herein; and as 
the section now reads the county commissioners of a county are 
authorized to cooperate with the council of a city or village in 
the improvement of that part of a state or county road which 
lies wholly within the municipality. In such case the improve­
ment shall of course be conducted by the county, and not by the 
municipality ; and in the case here presented, inasmuch as the 
street here in question is a part of a state road, the improve­
ment will have to be made under plans and specifications ap­
proved by the Director of Highways and under his supervision 
and inspection. Sections 1203 and 6906, General Code." 

From the above opinion it will be noted that such an improvement 
must be conducted by the county and not by the municipality. In other 
words, Section 6949, supra, expressly authorizes the county to construct 
a road in or through a municipality and authorizes the municipality to 
contribute to the cost of such improvement. · 

In an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1929, 
p. 1823, there was under consideration the power of the county com­
missioners to construct a storm sewer lying wholly within the limits of 
the municipality, and it was contended, as in this case that such construc­
tion would eliminate the necessity of maintaining a number of bridges and 
that it would be a distinct advantage to the county to construct said sewer. 
In such opinion it was held as disclosed by the syllabus : 

''In the absence of authority so to do, a county may not con­
tribute a part of the cost of the construction of a storm sewer 
lying wholly within the limits of a municipality, notwithstanding 
the fact that such sewer construction may result in a saving to 
the county in connection with the construction or repair of bridges 
within the limits of such municipality." 

It would therefore seem that no matter how expedient such a pro-
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cedure would be, in the absence of express authority the county is with­
out authority to make such a contribution. Undoubtedly, in the case pre­
sented, the county commissioners may undertake the improvement re­
ferred to and receive a contribution from the municipality, which perhaps 
would accomplish the same purpose. 

I come now to your question relative to the use of gasoline tax 
funds of the county for the purpose of assisting in such project. In 
connection therewith, your attention is directed to section 5541-8 of the 
General Code, which reads in part as follows: 

"vVhen appropriated by the General A-,sembly such highway 
construction fund shall be appropriated and expended in the 
following manner and subject to the following conditions: 

* * * * * * * * * 
Seven and one-half per cent of said highway construction 

fund shall be paid on vouchers and warrants drawn by the auditor 
of state in equal proportions to the county treasurer of each 
county for the sole purpose of maintaining, constructing, widen­
ing and reconstructing the county system of public roads and 
highways within such county." 

From the above, it will be noted that the proceeds of the gasoline tax 
distributed to the county, for use by the counties, may be used only for 
the purpose of constructing, widening and reconstructing the county sys­
tem of highways within such county. In view of this limitation upon the 
expenditure of county gasoline tax funds, it would appear that such funds 
may be used only in assisting a project such as the one in question, when 
the same is in connection with the county system of highways within 
such county. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiry, 
you are advised that : 

1. The county commissioners may not properly make a contribution 
to a city in connection with a project the purpose of which is to eliminate 
canal bridges which are located within such municipality on state or 
county highways. 

2. The county commissioners may institute such an improvement and 
the city may make a contribution to the county, but the same must be 
constructed under the supervision of the county. 

3. Gasoline taxes distributed to a county, under the provisions of 
section 5541-8, General Code, may be used for the elimination of canal 
bridges in connection with the constructing, widening or reconstructing· of 
county roads. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney Genera/,. 




