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MOTOR TRANSPORTATION COMPANY-RENDERING IN­
TERURBAN SERVICE, NO SERVICE TO PASSENGERS WHOSE 
RIDE IS WHOLLY WITHIN LIMITS OF MUNICIPALITY-NOT 
ENGAGED "IN THE RENDITION OF A PUBLIC MASS TRANS­
PORTATION SERVICE PRIMARILY IN A MUNICIPALITY OR 
MUNICIPALITIES" WITHIN MEANING OF §4503.04, RC­
VEHICLE USED IN RENDERING SUCH SERVICE IS NOT 
"TRANSIT BUS" 

SYLLABUS: 

A motor transportation company which renders only interurban passenger 
service between two or more municipalities or between a municipality and a point 
beyond the corporate limits, and which renders no service to passengers whose ride 
is wholly within the limits of a municipality, is not engaged "in the rendition of a 
public mass transportation service primarily in a municipality or municipalities" within 
the meaning of Section 4503.04, Revised Code, and vehicles usedl in such service do not 
fall within the definition of "transit bus" as set out in that section. 
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Columbus, Ohio, November 19, 1957 

Hon. George C. Braden, Registrar 

Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Your opinion is requested as to the definition of 'public 
mass transportation seTVice,' as referred to in Section 4503.04 
of the Revised Code. 

"The 102nd General Assembly in its regular session, 
amended Section 4503.04 of the Revised Code, in that subsection 
(F) has been included. This section is as follows: 

" ' ( F) * * * For each transit bus having motor power the 
license tax is ten dollars; 

"Transit bus" means a motor vehicle having a seating ca­
pacity of more than seven persons which is, operated and used 
by any person in the rendition of a public mass transportation 
service primarily in ;i municipality or municipalities and pro­
vided at least seventy-five percent of the annual mileage of such 
service and use shall be within such municipality or munici­
palities. 

"The application for registration of such transit bus shall 
be accompanied :by an affidavit prescribed by the registrar of 
motor vehicles and signed by the person or an agent of the firm 
or corporation operating such bus stating that the bus has a 
seating capaci,ty of more than seven persons, that it is to be oper­
ated and used in the rendition of a public mass transportation 
service and that at least seventy-five percent of the annual mileage 
of such operation and use shall ,be within one or more munici­
palities. 

"The form of the license plate, and .the manner of its at­
tachment ·to the vehicle, shall be prescribed by the registrar of 
motor vehicles.' 

"Specifically, the Eastern Greyhound Lines, Cleveland, Ohio, 
are requesting a refund on payment of registration fees on cer­
tain buses. They feel that they should have paid only the $10.00 
transit bus fee and not the regular bus fee. 

"The question is, do the following operations qualify as 
public mass transportation service and eligible for the $10.00 
license fee. 
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"I am attaching the following exhibits: 

''Exhibit 'A'. Sheet 1. Cleveland-Painesville Division 
Sheet 2. Cleveland-Lorain Division 
Sheet 3. Cleveland-Brunswick Division 
Sheet 4. Youngstown-VI/arren Division 

"On each sheet is a map showing the certificated routes of 
applicant in color and the incorporated municipalities in shaded 
color. Also, each sheet shows the buses assigned ,to the route, 
run, run number, to,tal miles, miles in unincorporated areas 
(Uninc. miles), miles in incorporated municipalities (Inc. miles) 
and percent of miles in incorporated municipalities ( % Inc.). 

"List of buses in question showing 1957 registration fee 
paid, fee under Section 4503.04 (F), and total refund which they 
claim is due them. 

"I am also a-ttaching copies of P.U.C.O. Intrastate Regular 
Certificate, Number 54-Bus, -issued to the Greyhound Corpora­
tion, 2600 Hamilton Avenue, Cleveland, Ohio." 

I find no definition, either in the statutes or in the judicial decisions, 

of the term "public mass transportation." Having regard, however, to the 

dictionary definition of "mass" as signifying magnitude or size, and to 

the usage of this expression in common parlance in recent years, we may 

conclude that it signifies the la-rge scale transportation of numerous 

passengers in vehicles capable of carrying a considerable number of 

passengers, as distinguished from transporta-tion of only a relatively few 

passengers in smaller vehicles such as taxicabs or passenger cars. It may 

be conceded, I think, that the busses involved in yom· inquiry are actually 

used in the rendition of a public mass transportation service in this mean­

ing of the term. 

Of more importance, however is the statutory language of qualifica­

tion of this term, i.e. uprimarily in a municipality or municipalities." 

Because the taxpayer here in question holds a certificate of con­

venience and necessity as :i. motor transportation company, issued as pro­

vided in Chapter 4921., Revised Code, we may note the following pro­

v1s10n in Section 4921.05, Revised Code: 

"No motor transportation company operating under a cer­
tificate of convenience and necessity shall ca-rry persons whose 
complete ride is wholly within the territorial limits of a municipal 
corporation, or within such limits of a municipal corporation, or 
within such limits and the territorial limits of municipal corpora-
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tions immediately contiguous to it, except with the consent of 
such municipal co-rporations." 

Although you do not indicate whether the company here in question 

has obtained a franchise from any of the several municipal corporations 

involved, consenting to ,the carriage of ,passengers whose ride is wholly 

within the cor,porate limits, I assume for the purposes of this opinion that 

such is not the case, and that all passengers are carried on an interurban 

basis. 

\Vhat is transportation service rendered primarily 111 a municipality? 

The word "in" is defined by \Vebster as follows: 

"Primarily, in denotes situation or position with respect to 
a surrounding, encompassment, or enclostrre. It may indicate 
either simple location or direction, the la.tter sense in modern 
English ,being generally distinguished ,by the use of into. In is 
specifically used as: 1. Indicating being within, as a bounded 
place * * *" (Emphasis added) 

It seems quite clear that where a passenger's ride is wholly within 

a municipality the service, as to him, is rendered in such municipality. 

In the case of the interurban passenger, however, even though he is 

carried on a route which a,t no point extends into tmincorporated areas it 

would seem that the service rendered could much mo-re properly be de­

scribed as being between municipalities than as being in municipalities. 

It is quite certain that the General Assembly, in Section 4921.05, 

Revised Code, has separately classified motor transportation service into 

these two classes, i.e. interurban service, and service wholly within mu­

nicipalities, and it seems likely that a simila-r classification was intended in 

Section 4503.04, Revised Code, as well. 

Here it may be pointed out that there can be no legal objection, 

present municipal consent, to a company engaging in both types of service 

along a route extending through two or more municipalities, rendering 

interurban service beh.ueen them and service in each of them. In such 

case, of course, vehicles so used would fall within ,the definition of "transit 

bus" so far as the test ·here involved is concerned. 

Accordingly, in specific answer to your query, 1t 1s my oprn1on that 

a motor transportation company which renders only interurban passenger 

service ;between two or more municipalities or between a municipality 

and a point beyond the corporate limits, and which renders no service to 
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passengers whose ride is wholly within the limits of a municipality, is not 

engaged "in the rendition of a public mass transportation service primarily 

in a municipality or municipalities" within the meaning of Section 4503.04, 

Revised Code, and vehicles used in such service do not fall within the 

definition of "transi't bus" as set out in that section. 

Respectfully, 

vV1LLrAM SAxBE 

Attorney General 




