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OPINION NO. 71-004 

Syllabus: 

In determining the number of landowners in the area to 
be annexed, a person who owns more than one lot or parcel of 
land is to be counted only once in the annexation petition 
and where one lot or parcel of land is held by two or more 
persons, each having an undivided fractional interest in 
the whole, all such cotenants should be counted. Further, 
the burden of showing that the petition is complete rests 
upon the petitioners or their agent and it is not incumbent 
upon the commissioners to take affirmative steps on their 
own to determine its sufficiency. 

To: James R. Scott, Guernsey County Pros. Atty., Cambridge, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, January 6, 1971 

I have before me your request for an opinion which 
reads as follows: 

"l. In determining whether or not a ma­
jority of the 'owners' in a specified area 
proposed to be annexed have signed the annexa­
tion petition, if the same individual owns 
mo~e than one lot or parcel of land, is he 
counted with respect to each parcel or only 
as one owner? 

11 2. Conversely, if a single parcel of 
land or lot is owned by several individuals 
(each having an undivided fractional interest) 
are each of these individuals to be counted as 
an 'owner' in the meaning of Section 709.02. 

"3. Is the burden upon the petitioners 

for annexation to present to the Board of 

County Commissioners evidence by which they 
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will be enabled to determine if a petition 

meets all of the necessary qualifications as 

set forth in R. C. 709.02 and also that a 

petition contains a sufficient number of sig­

natures. The Board of County Commissioners 

is required to make the findings as set forth 

in R. c. 709.033 before they may properly 

enter an order allowing the annexation and 

our question is whether or not it is encumbent 

upon the petitioners to provide evidence that 

all legal requirements are met or whether it 

is encumbent upon the Commissioners to take 

affirmative steps to determine this for them­

selves." 


Section 709.02, Revised Code, which pertains to the an­
nexation of adjacent property to a municipality, reads as 
rollows: 

"The owners of real estate adjacent to a 
municipal corporation may, at their option, 
cause such territory to be annexed thereto, 
in the manner provided by sections 709.03 to 
709.11, inclusive, of the Revised Code. Appli­
cation for such annexation shall be by petition, 
addressed to the board of county commissioners of 
the county in which the territory is located, 
signed by a majority of the owners of real estate 
in such territory. Such petition shall contain: 

"(A) A full description and accurate map 
or plat of the territory sought to be annexed; 

"(B) A statement of the number of owners 
of real estate in the territory sought to be 
annexed; 

"(C) The name or a person or persons to 

act as agent for the petitioners. 


"As used in sections 709.02 to 709.21, 
inclusive, or the Revised Code, 'owner' or 
'owners' means any adult individual seized of 
a freehold estate in land who is legally com­
petent and any firm, trustee, or private cor­
poration that is seized of a freehold estate 
in land; except that individuals, firms, and 
corporations holding easements are not included 
within such meanings; and no person, firm, 
trustee, or private corporation that has become 
an owner of real estate by a conveyance the pri ­
mary purpose of which is to effect the number 
of owners required to sign an annexation peti ­
tion is included within such meanings." 

The above quoted statute was amended by the General 
Assembly effective November 21, 1969. The amended statute 
provides a new description of those persons whose signatures 
are required on the annexation petition, The effect of the 
statute is to allow all owners of real estate, both corporate 
owners and individual owners, to sign the annexation petition 
and to be counted in determining whether or not a majority 
has signed. It cannot be inferred from this amended statute 
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that the General Assembly intended each lot or parcel of land 
be counted in determining the total number of owners in the 
area. Therefore, in determining the number of owners of real 
estate in the area to be annexed, an individual or corporate. 
owner is to be counted only once regardless of the number 
of lots he or it owns. 

In regard to your second question, Section 709.02, s~pra, 
defines "owner" for the purposes of this statute. "Owner is 
defined as any adult freeholder seized of a freehold estate 
in land. The Ohio courts have adopted the common law defini­
tion of a freehold estate, which is an estate for life or in 
fee simple. Morrow v. Wittler, 25 Ohio N.r. 85, 88. The con­
cept of cotenancy permits two or more persons to hold a free­
hold estate in the same parcel of land. As tenants in common, 
each is entitled to certain property in such manner that they 
have an undivided possess!on, but several and distinct titles. 
14 O. Jur. 2d, Cotenancy ~ 5. Since each tenant in common 
owns an undivided fractional interest in the whole, all tenants 
in common would be directly affected by the proposed annexation 
and each should be entitled to be counted as an owner pursuant 
to Section 709.02, supra. To conclude otherwise would be to 
give one cotenant a greater right in the land, which would be 
repugnant, to the definition of tenancy in common. This con­
clusion is also consistent with my view in regard to your first 
question. Therefore, each owner, including owners of undivided 
fractional interests, should be counted in determining the 
number of owners in the area to be annexed. 

In regard to your third question, Section 709.03, Revised 
Code, prescribes the duty of the county commissioners which 
reads as follows: 

"The petition required by section 709.02 
of the Revised Code shall be filed in the of­
fice of the board of county commissioners and 
the clerk shall cause the petition to be en­
tered upon the record of proceedings of the 
board, which entry shall be the first offi­
cial act of the board on the annexation peti­
tion, and shall cause the petition to be filed 
in the office of the county auditor, where it 
shall be subject to the inspection of any in­
terested person. The agent for the petitioners 
shall cause written notice of the filing of the 
petition with the board of county commissioners 
and the date of such filing to be delivered to 
the clerk of the legislative authority of the 
municipal corporation to which annexation is 
proposed and to the clerk of each township any 
portion of which is included within the terri­
tory sought to be annexed. Any person who signed 
the petition for annexation may remove his signa­
ture by filing with the clerk of the board of 
county commissioners a written notice of with­
drawal of his signature within twenty days after 
such a notice of filing is delivered to the clerk 
of the township in which he resides. Thereafter 
signatures may be withdrawn or removed onlx_ in 
the manner authorized by section 709.032 L709.03.'[/
of the Revised Code." 
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In addition, Section 709.032, Revised Code, requires the 
county commissioners to hold a hearing but there is no duty 
upon the county commissioners to take affirmative action to 
determine whether or not the petition is complete, but rather 
their sole duty is to make findings pursuant to Section 709.033, 
Revised Code. Thus, while acting in this quasi-judicial ca­
pacity, if the commissioners feel that the petition, as sub­
mitted, does not fulfill the statutory requirement they then 
may either deny the application or request the petitioners to 
supply additional information to substantiate their petition. 
Accordingly, it is my opinion that it is incumbent upon the pe­
titioners to supply evidence that all legal requirements are 
met and it is not incumbent upon the commissioners to take af­
firmative steps to determine this on their own. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised that 
in determining the number of landowners in the area to be 
annexed, a person who owns more than one lot or parcel of land 
is to be counted only once in the annexation petition and 
where one lot or parcel of land is held by two or more persons, 
each having an undivided fractional interest in the whole, all 
such cotenants should be counted. Further, the burden of showing
that the petition is complete rests upon the petitioners or their 
agent and it is not incumbent upon the commissioners to take 
affirmative steps on their own to determine its sufficiency. 




