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OPINION NO. 72-103 

Syllabus: 

Section ·33l~~oi!4, Revised Code, only allows a board of edu­
cation to pay a prorated portion of unused vacation leave for any 
current year to a nonteaching employee when such employee's service 
is terminated by death. 

To: Vincent E. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 8, 1972 

Your request for my opinion asks the following question: 

May a local board of education pay a terl'linating
nonteaching school employee a prorated portion of his 
earned unused vacation leave? 

The statutory authority for paid vacation leave to nonteaching 
employees appears in Section 3319.084, Revised Code, ~rhich reads 
as follows: 

"In all school districts each full-time nonteaching
school employee including full-time hourly-rate and per
diem e~ployees, after service of one calendar year with 
a board of education, shall be entitled,during each year
thereafter, while continuing in the employ of such board 
of education, to vacation leave with full oay for a mini­
mum of two calendar weeks, excluding legal° holid.ays. 
Employees continuing in the employ of such board of edu­
cation for fifteen or more years of service shall be en­
titled to vacation leave with full pay for a mini~um of 
three calendar weeks, excluding legal holidays. 

"In case of the death of a nonteaching school 
employee, the unused vacation leave to the credit of 
such emploaee, not to exceed the vacation leave accrued 
to his ere it for two years immediately ~receeding his 
last anniversary date and the nro-rated portion of his 
earne~ but unused vacation leave for the current year, 
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shall be paid to the surviving spouse, or other 
dependent. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added.) 

It is elementary that the ~eaning of a statute must, in the 
first instance, be found in the language in which the statute is 
framed, and if that language is plain and unambiguous, it must be 
taken as the final expression of the legislative intent, and is 
not to be added to or subtracted from by evidence from any extra­
neous source. Katz v. Department of Liquor Control, 166 Ohio St. 
229,231 (1957)~ckenzle v. Hare, 239 U.S. 249, 36 S. Ct. 106 
(1915); Caminetti v. United Stites, 242 u~s. 470, 37 s. Ct. 192 
(1917), The intent of the legislature J!IUSt be gathered from the 
language used, and the language should be construed in the common 
acceptance of the meaning of the words used, in the absence of 
anything in the statute to the contrary. Cooper v. Hughes, 39 
Ohio App. 281, 177 N,E. 475 (1931). 

A close reading of Section 3319.084 shows that there is a 
provision for proration of unused vacation leave, but onll upon
the death of the nonteaching E!l'lnloyee. The statute is vo d of 
any other provision for prorated unused vacation leave. The 
absence of any other eY.plicit provision for nroration compels
the conclusion that proration should only be allowed upon the 
death of the nonteaching employee. 

This constructi~n is su~ported by the fact that, as originally
enacted, the Section contained no provision at all for proration
of unused vacation leave. Ey amendment in 1965 it was allowed 
upon the death of the employee. 131 Ohio Laws 802, 1678. There 
is nothing to justify an extension of this exception. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that Section 3319.084, Revised Code, only allows 
~ board of education to pay a prorated portion of unused vacation 
leave for any current year to a nonteaching employee when such 
employee's service is terminated by death. 




