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OPINION NO. 69-147 

Syllabus: 

1. A firm of professional engineers, incorporated under 
Chapter 1785, Revised Code, may offer to practice, i.e., advertise, 
professional engineering services under its corporate name. 

2. A firm of professional engineers incorporated under 
Chapter 1785, Revised Code, may negotiate and fulfill· all lc:.wful 
contracts for engineering services. 

3. A firm of professional engineers may not certify 
in the firm name plans, specifications, plats, reports and other 
engineering documents which must be stamped with the seal of a 
registered engineer. 

To: Charles B. Sloan, Exec. Sec., State Board of Registration for Professional 
Engineers and Surveyors, Columbus, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, November 12, 1969 

I have before me your opinion request as to whether a 
firm of professional engineers incorporated under Chapter 1785, 
Revised Code, may offer to practice, i.e., advertise, professional 
engineering services under its corporate name and whether such a 
firm may negotiate and fulfill contracts for engineering services 
and certify engineering documents. 

Chapter 1785, supra, specifically authorizes the 
organization of a professional association to render services which 
may be performed only by a professional engineer. Section 1785.02, 
Revised Code, provides in pertinent part as follows: 

"An individual or group of 
individuals each of whom is licensed 
or otherwise legally authorized to 
render the same kind of professional 
service within this state may organize 
and become a shareholder, or shareholders, 
of a professional association. * * *" 

Other requirements concerning professional associations 
are contained in Sections 1785.03 and 4733.16, Revised Code. 
Section 1785.03, supra, provides in pertinent part as follows: 

"A professional association may 
render professional service only through 
officers, employees, and agents who are 
themselves duly licensed or otherwise 
legally authorized to render professional 
service within this state. * * *" 
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Section 4733.16, supra, provides as follows: 

"A firm, copartnership, or an 
association may engage in the practice of 
professional engineering or surveying 
in this state, provided only such 
practice is carried on by or under the 
supervision of a principal of the firm, 
copartnership, or association, who is a 
registered engineer or surveyor, respectively, 
in the state, * * *·" 

An individual or a group of individuals, each of whom 
is legally authorized to practice professional engineering may 
therefore organize under Chapter 1785, supra, for the sole purpose 
of providing professional engineering service. Such service, 
however, must be carried on under the supervision of a principal 
of the association who is a registered engineer in this state. In 
addition, the professional service must be rendered through 
officers, employees, or agents, who are themselves duly authorized 
to render such service. 

Section 4733.02, Revised Code, limits the practice of 
engineering to those who have been registered. This section 
provides as follows: 

"Any person practicing or offering 
to practice the professions of engineering 
or of surveying shall submit evidence 
that he is qualified to practice and 
shall be registered. No person shall 
practice or offer to practice the 
professions of engineering or of 
surveying, or contract for such services, 
or use in connection with his name or 
otherwise, assume, use, or advertise 
any title or description tending to 
convey the impression that he is an 
engineer or a surveyor, unless such 
person has been registered or exempted 
under sections 4733.01 to 4733.23, 
inclusive, of the Revised Code." 

Ordinarily the term "person" would include a corporation 
or other artificial person. See e.g., Sections l.02(B) and 
1701.0l(G), Revised Code. However, when this section is read in 
context with Sections 4733.09 through 4733.13, inclusive, Revised 
Code, it is clear that the General Assembly intended this requirement 
to apply only to natural persons. Such matters as an examination, 
good moral character, and educational requirements can be applicable 
only to natural persons. See Potomac Engineers, Inc. v. Walser, 
127 F. Supp. 41 (1954): affirmed 233 F. 2d 356 (1955): Fletcher's 
Encyclopedia of Corporations. Section 2523. 
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Section 1785.08, Revised Code, specifically provides that 
the provisions of Chapter 1701, Revised Code, apply to professional 
associations. The name of a professional association must therefore 
end with or include the term "company", "co.", "corporation", 
"corp.", "incorporation", or "inc.". Section 1701.04(1), 
Revised Code. The only other restriction on the use of the name 
of a professional association is that the word "engineer" or 
"engineering", or any modification or derivative may not be used 
in the name of such an association. Section 4733.16, Revised Code. 
(Opinion No. 2531, Opinions of the Attorney General for 1961, 
approved and followed). There are no other restrictions or 
limitations on the use of the corporate name of a professional 
association. 

A firm of professional engineers incorporated under 
Section 1785, Revised Code, may therefore practice and offer to 
practice professional engineering under its corporate name. 

Section 1701.13(F), Revised Code, provides that a 
corporation shall hc.·re the :::oll0,ving authority: 

"(F) In carrying out the purposes 
stated in its articles and subject to 
limitations prescribed by law or in its 
articles, a corporation may: 

II* * * * * * * * * 

"(2) Make contracts; 

II* * * * * * * * * 
"(7) Do all things permitted by law 

and exercise all authority within tre 
purposes stated in its articles or incidental 
thereto. 

''* * * * * * * * *." 

A firm of professional engineers incorporated under 
Chapter 1785, Revised Code, in carrying out its purposes may 
therefore negotiate and fulfill all lawful contracts for engineering 
servicea and subject to the limitations of law, it may certify 
eng·ineering documents. By statute, certain engineering documents 
such as plans, specifications, plats and reports must be stamped 
with the seal of a registered engineer. See Section 4733.17, 
Revised CoCe. Only c.1 registered professional engil:-3-!r would hold 
such a seal. Since a professional association cannot comply with 
the requirements for registration, a firm of professional engineers 
could not hold a seal in the firm name. Thus, engineering documents 
which must be stamped with such a seal could not be certified by 
the professional firm itself. 

It is my opinion, and you are advised: 
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1. A firm of professional engineers, incorporated 
under Chapter 1785, Revised Code, may offer to practice, i.e., 
advertise, professional engineering services under its corporate 
name. 

2. A firm of professional engineers incorporated 
under Chapter 1785, Revised Code, may negotiate and fulfill all 
lawful contracts for engineering services. 

3. A firm of profe8uional engineers may not certify 
in the firm name plans, specifications, plats, reports and other 
engineering docurr11=nts which must be stamped with the seal of a 
registered engineer. 




