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BRIDGES-TERM "ALL BRIDGES" RELATES TO AND IN­
CLUDES ONLY BRIDGES OF FIRST CLASS ENUMERATED IN 
SECTION 5591.21 RC-DOES NOT INCLUDE BRIDGES ON 
STREET ESTABLISHED BY CITY OR VILLAGE FOR USE AND 
CONVENIENCE OF MUNICIPALITY, NOT PART OF STATE 
OR COUNTY ROAD. 

SYLLABUS: 

The term "all bddges" as employed in Section 5591.21, Revised Code, relates 
to and includes on,ly :bridges of the classes first enumerated in that section, and! ·does 
not include bridges on streets established by a city or village for the use and con­
venience of the municipality, and not a .part of a state or county mad. 

Columbus, Ohio, December 8, 1955 

Hon. Joseph W. McNerney, Prosecuting ,Attorney . 
Muskingum County, Zanesville. Ohio• · 

Dear Sir: 

Your request for my opiriion. reads ip.art as follows : -.. 
·•·· 

"At the November 7, 1950, eiection, M)1skingum County 
passed a bond levy' under the provisions of Gen·eral- Code sections 
2293-2, 19 to 23, the purpose of which ·was, •The construction and 
improvement of bridges in Muskingum ~ounly.' This issue was 
in the sum_ of $2,500,000. · · -~ i · • · 

"Recently the Village of South Zanesville, Ohio, filed a 
resolution under Revised_ Code Section 5591 .'j,2 with the auditor 
of Muskingum County demanding some portio!i of the aforesaid 
bridge fund, to repair a bridge entirely inside the municipality of 
South Zanesville, the bridge tieing located on a village street 
which was not on a state route or county re~d. 

"A hearing was requested for Octobe;r)5, 1955, with the 
Muskingum county commissioners. The solocitor for South 
Zanesville did not attend this meeting, although some of the 
members of the South Zanesville village government were present. 
At the hearing, I as Prosecuting Attorney for Muskingum 
1County, informed them that according to law this fund could only 
be applied to state and county bridges. * * *. · · 
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"Since this is a dispute between the county and the village 
of South Zanesville, I would like to join the solicitor of South 
Zanesville in asking for an official opinion on this matter from 
your office." 

Because you indicate that the funds here in question are the proceeds 

of bonds issued under the provisions of the Uniform Bond Act, we may 

note the following provision in Section 2293-2, General Code, in effect at 

the time the issue here in question was authorized: 

"The taxing authority of any subdivision shall have power 
to issue the bonds of such subdivision for the purpose of acquiring 
or constructing, any permanent improvement which such sub­
division is authorized to acquire or construct. * * *" 

There is, however, a special provision authorizing the issuance of 

bonds for bridge construction in Section 5591.21, Revised Code, formerly 

Section 2421, General Code, reading as follows: 

"The board of county commissioners shall construct and 
keep in repair necessary bridges over streams and public canals 
on or connecting state, county, and improved roads, except only 
such bridges as are wholly in municipal corporations having by 
law the right to demand, and do demand and receive, part of the 
,bridge fund levied upon property therein. If they do not demand 
and receive a portion of the bridge tax, the board shall construct 
and keep in repair all bridges in such municipal corporations. The 
granting of the demand made by any municipal corporation for 
its portion of the bridge tax is optional with the board. 

"The board may submit to the electors the question of is­
suing county bonds for the construction of bridges on proposed 
state or county roads or connecting state or county roads, one 
or more of which may be proposed, but such bonds shall not be 
issued or sold until the proposed roads are actually established." 

* * * 
It will be observed that in the first section quoted above the purpose 

of the issue is limited to those improvements which the subdivision, 111 

this case the county, "is authorized to acquire or construct." 

Under the 12.tter section bonds may be issued to finance only "bridges 

on proposed state or county roads or connecting state or county roads." 

If the issue here in question is deemed to have been made subject to 

the limitation abo~ noted in Section 2293-2, General Code, the question 

is raised whether the county is authorized to construct a bridge which 
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you state is not located "on a state route or county road." In this con­

nection Section 5591.02, Revised Code, provides: 

"The board of county commissioners shall construct and 
keep in repair all necessary bridges in municipal corporations not 
having the right to demand and receive a portion of the bridge 
fund levied upon property within such corporations, on all state 
and county roads and improved roads which are of general and 
public utility, running into or through such municipal corporation." 

We have already noted in Section 5591.21, Revised Code, the pro­

vision that if the municipality concerned does not demand and receive a 

share of the "bridge fund," then the "board shall construct and keep in 

repair all bridges in such municipal corporation." 

This language was under consideration in Piqua v. Geist, 59 Ohio 

St., 163, and in the opinion "By the Court" in that case it was said, pp. 

163, et seq.: 

"* * * The bridge was over a natural stream of water, but 
not on a state or county road, free turnpike, improved road, aban­
doned turnpike or plank road, in common public use. It was simply 
on a street that had been laid out and established for the use and 
convenience of the municipality. The city for a defense, claimed 
that, under section 860, Revised Statutes, as amended February 
8, 1894 (91 Laws, 19), it was the duty of the commissioners of 
the county to keep the ,bridge in repair, as it received no portion 
of the bridge fund; and that it cannot, for this reason, be made 
liable to any one for the bridge being out of repair. The court 
below held otherwise. We are of the opinion that there is no 
error in the judgment. The amended section reads as follows: 

" 'Section 860. The commissioners shall construct and keep 
in repair all necessary hridges over streams and public canals 
on all state and county roads, free turnpikes, improved roads, 
abandoned turnpikes and plank roads in common public use, ex­
cept only such bridges as are wholly in such cities and villages 
having by law the right to demand, and do demand and receive, 
part of the bridge fund levied upon property within the same; and 
when they do not demand and receive said portion of bridge tax 
the commissioners shall construct and keep in repair all bridges 
in such cities and villages. Provided, that in all cases, except 
counties containing a city of the first grade of the first class, the 
granting of the demand, made by any city or village for its portion 
of the bridge tax, shall ,be optional with the said board of com­
missioners.' (The italics are ours for the purpose of indicating 
important words.) 
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"It was not, as we think, intended ,by this amendment to ex­
tend the duty of county commissioners to the construction or 
repair of bridges which before the amendment they were not re­
quired in any case to. construct or keep in repair. The phrase 'all 
bridges' employed in the amendment, simply relates to and in­
cludes all the necessary bridges over streams. and public canals, 
on all state and county roads, etc.,. first enumerated. in the section, 
being the bridges that it is the general duty of county commission­
ers to construct and keep in repair, except where a city or village 
receives a portion of the bridge fund authorized to be raised 1by 
section 2824, Revised Statutes; * * *" 

See also Ry. v. Cincinnati, 94 Ohio St., 269. 

Although these decisions are to the effect that there is no duty on the 

county to construct or maintain bridges located on municipal streets which 

are not state or county roads, I find, neither in these statutes nor in any 

other, any provision which would authorize such construction or mainte­

nance. It may be concluded, therefore, that ( 1) a board of county com­

missioners is not authorized to construct or maintain bridges located 

wholly within a municipal corporation on streets which are not "state and 

county roads and improved· roads which are of general and public utility, 

running into and through such municipal corporation," and (2) such board 

is not authorized to issue bonds for such purpose. 

In your inquiry you have stated that the bridge here in question is 

not located on a "state route or county road," and I assume that it is the 

position of the county commissioners also that it is not located on an 

"improved road" of. "general and public utility" within the meaning of 

Section 5591.02, Revised Code. Such classification, if disputed,. would 

present a question of fact on which it would be wholly inappropriate for 

me to express an opinion. 

In Section 5705.10, Revised Code, there are the following provisions: 

"All proceeds from the sale of a bond, note, or certificate of 
indebtedness issue, except premiwn and accrued interest, shall be 
paid into a special fund for the purpose of such issue. The 
premium and accrued interest received from such sale and interest 
earned on such special fund shall be paid into the sinking fund or 
the bond retirement fund of the subdivision. * * * 

"Money paid into any fund shall ,be used only for the pur­
poses for which such fund is esta:blished." 

From this it follows that the "fund" in which the proceeds of the 

bond issue here in question ·have been placed cannot be regarded as the 
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"county 1bridge fund" to which reference is made in Section 5591.22, Re­
vised Code, especiaHy as the language of that section suggests a fund to 
which the proceeds of tax levies are directly credited. 

Although it was suggested, as you note, in Opinion No. 471, Opinions 
of the Attorney General for 1951, at page 214, that no legislation had been 
enacted to reestablish the county bridge fund since the repeal of Section 
2824, Revised Statutes, it may ,be noted that the tax levies authorized as 

provided in Section 5555.91, Revised Code, appear to be related to the 

purposes descriibed in Section 5543.02, Revised Code, and that among such 
purposes are the construction, maintenance and repair of "bridges * * * 
required within the county." If, therefore, a demand for funds under the 
provisions of Section 5591.22, Revised Code, can be met from any source, 
it would appear to ,be from this fund, if any such fund has been established, 

rather than from the bond proceeds fund here in question. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 
the term "all bridges" as employed in Section 5591.21, Revised Code, 
relates to and includes only bridges of the classes first enumerated in that 
section, and does not include bridges on streets established by a city or 
village for the use and convenience of the municipality, and not a part of a 
state or county road. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


