
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1962 Op. Att’y Gen. No. 62-2879 was overruled by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-022. 
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2879 

THE ELECTED POSITION OF TOWNSHIP TRUSTEE IS IN­
COMPATIBLE WITH THE POSITION OF COUNTY DOG 
WARDEN-§143.41 R.C., AMEND H.B. NO. 135, 104, OPINION 
1014 OAG, 1951, OPINION NO. 338, OAG, 1933, OPINION NO. 
862, OAG, 1951. 

SYLLABUS: 

The elective position of township trustee (Section 505.01, Revised Code) is 
incompatible with the positions of county dog warden and deputy county dog warden 
(Section 955.12, Revised Code) by reason of Section 143.41, Revised Code, which 
prohibits classified civil service employees from engaging in political activity; said 
positions of county dog warden and deputy county dog warden being in the classified 
civil service of the county under Section 143.08, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 17, 1962 

Hon. William H. Weaver, Prosecuting Attorney 
Williams County, Bryan, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"'Is it premissible under the law for a Township Trustee 
to hold the position of County Dog Warden or Deputy Dog 
Warden?' 

"The Dog Warden of Williams County, Ohio, recently fell 
and broke his hip, and will be incapacitated for some period of 

https://WARDEN-�143.41
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time. There is an individual in the County who is presently 
serving as a Township Trustee and who is interested in being 
appointed at this time as Deputy Dog Warden and eventually 
being appointed as Dog Warden. Therefore, my question on 
which I am requesting your formal opinion is whether it is 
compatible or incompatible for a Township Trustee to hold the 
position as Dog Warden or Deputy Dog Warden." 

A member of a board of township trustees is elected for a four­

year term (Section 505.01, Revised Code) and has duties relating strictly 

to the township. Under Section 955.12, Revised Code, the board of 

county commissioners appoints or employs a county dog warden and 

necessary deputies. The duties of the dog warden are to enforce the laws 

pertaining to the registration of dogs, and such duties are of a county­

wide nature. 

I have found no specific statute making the positions here considered 

incompatible, nor do I believe that either position is a check upon, or 

subordinate to, the other so as to make them incompatible under the 

common-law rule. In view of the provisions of Section 143.41, Revised 

Code, banning political activity by public employees in the classified 
service, however, I am constrained to conclude that the positions are 

incompatible. Said Section 143.41 reads in pertinent part as follows: 

"No officer or employee in the classified service of * * * the 
several counties * * * shall * * * be an officer in any political 
organization or take part in politics other than to vote as he 
pleases and to express freely his political opinions." 

On reviewing the provisions of Section 143.08, Revised Code, as 

relating to the civil service of the several counties, it appears that the 
positions of dog warden and of deputy dog warden are in the classified 

civil service of the county (see Opinion No. 4459, Opinions of the At­

torney General for 1932, page 816; Opinion No. 862, Opinions of the 

Attorney General for 1951, page 656). And in arriving at this con­

clusion, I am aware of the language of division (A) (9) of said Section 

143.08 as amended by Amended House Bill No. 135 of the 104th Gen­

eral Assembly, effective, September 16, 1961, and reading: 

"* * * * * * * * * 
" (A) The unclassified service shall comprise the follow­

ing positions, which shall not be included in the classified serv­
ice, and which shall be exempt from all examinations required 
by sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code: 

"* * * 
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"(9) The deputies and assistants of elective or principal 
executive officers authorized to act for and in the place of their 
principals, or holding a fiduciary relation to such principals 
and those persons employed by and directly responsible to elected 
county officials and holding a fiduciary or administrative relation­
ship to such elected county officials, and the employees of such 
county officials whose fitness would be impracticable to determine 
by competitive examination, provided, that this sub-paragraph 
shall not affect those persons in county employment in the classi­
fied service as of the effective date of this act. Nothing herein 
shall be construed to apply to any position in a county depart­
ment of welfare created pursuant to sections 329.01 to 329.10, 
inclusive, of the Revised Code. 

"* * * * * * * * *" 

As to this language, I do not believe that the positions in question fall 
within its provisions. 

The positions of dog warden and deputy dog warden being in the 

classified civil service, the next question is whether holding the elective 

office of township trustee amounts to taking part in politics within the 

meaning of Section 143.41, supra. 

Past opinions of this office have consistently held that a person hold­
ing an elective office is engaging in politics, even though the office is of a 

non-partisan nature, such as the office of township trustee. For example, 

in Opinion No. 1014, Opinions of the Attorney General for 1951, page 

854, the then Attorney General held in the syllabus: 

"Section 486-23, General Code, has the effect of prohibit­
ing the same person from holding concurrently the offices of 
township trustee and prison guard at the Ohio Penitentiary." 

( Section 486-23, General Code, was the predecessor of pres-
ent Section 143.41, Revised Code) 

Also see Opinion No. 3398, Opinions of the Attorney General for 1931, 

page 922, dealing with a duly elected township constable; Opinion No. 

844, Opinions of the Attorney General for 1957, page 344, dealing with 
an elected township clerk; and Opinion No. 223, Opinions of the Attorney 

General for 1959, page 110, dealing with an elected township trustee. 

Further significant in the instant question are two former opinions 

dealing specifically with the position of county dog warden. In Opinion 

No. 338, Opinions of the Attorney General for 1933, page 360, the first 
paragraph of the syllabus reads : 
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"1. The county dog warden is prohibited by the civil 
service laws from accepting employment as deputy sealer of 
weights and measures. Accepting such public employment would 
amount to taking part in politics, in violation of section 486-23, 
General Code. 

"* * * * * *"* * * 

In Opinion No. 862, Opinions of the Attorney General for 1951, page 
656, the syllabus reads : 

"l. A person who is appointed dog warden of a county is 
by virtue of Section 486-8, General Code, in the classified 
service and, under the provisions of Section 486-23, General 
Code, is forbidden to take any part in politics, except to vote 
as he pleases and to express his political opinions. 

"2. Holding an appointment as deputy sheriff amounts to 
taking part in politics within the contemplation of Section 486-23, 
General Code, and a deputy sheriff, accordingly, is ineligible to 
hold the position of county dog warden." 

In view of the foregoing; therefore, it is my optmon and you are 

advised that the elective position of township trustee (Section 505.01, 

Revised Code) is incompatible with the positions of county dog warden 

and deputy county dog warden (Section 955.12, Revised Code) by lieason 

of Section 143.41, Revised Code, which prohibits classified civil service 

employees from engaging in political activity; said positions of county 

dog warden and deputy county dog warden being in the classified. civil 

service of the county under Section 143.08, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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