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HOSPITAL, COUNTY - BOARD OF COUNTY COMMIS­
SIONERS-HAS AUTHORITY TO ENLARGE, IMPROVE AND 
REBUILD EXISTING COUNTY HOSPITAL-BOARD SHOULD 
ACT DIRECTLY-FUNDS NOT AVAILABLE TO BOARD OF 
TRUSTEES OF HOSPITAL-SECTION 339.01 RC. 

SYLLABUS: 

A ,board of county commissioners has authority under the provisions of Section 
339.01, Revised Code, to "enlarge, improve, and rebuild" an existing county hospital, 
and in exercising such power such board should act directly rather than by making1 

funds for such -purpose available to the board of trustees of such hospital. 

Columbus, Ohio, July I, 1954 

Hon. George R. Smith, Prosecuting Attorney 
Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 
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"The Board of Operating Trustees of Greene Memorial Hos­
pital has requested that I obtain your opinion regarding the 
following matter: 

"Greene Memorial Hospital is a county hospital established 
and operatecl under the laws of the State of Ohio relating to 
county hospitals. 

"Since the establishment of this hospital it has become neces­
sary, in some respects, to make additions to it and to make 
general permanent improvements to the building and also to build 
sidewalks and construct parking areas for the patrons and em­
ployees of the hospital. 

"\1/hile your office has quite ably defined the powers and 
duties of the Operating Trustees of County Hospitals, I can find 
nothing in the existing statutes which would throw any light on 
the question of who has authority to make permanent improve­
ments to the existing hospital facilities. 

"Unquestionably care, maintenance and upkeep, of course, all 
come under the Operating Board. However, the only thing I 
can find relating to permanent construction or permanent im­
provement relates only to the Board created by law at the begin­
ning of the proceedings for the initial construction of the hospital, 
and, of course, in our case, this Board has long since gone out of 
existence. 

"The specific question, therefore, would seem to be whether 
the Board of Operating Trustees of Greene Memorial Hospital 
has authority to make permanent improvements to said hospital 
in addition to maintenance, care and upkeep, or whether all 
matters pertaining to permanent improvement and new construc­
tion would be within the authority of the Green County Com­
missioners." 

Authority for the original construction, the improvement or enlarge­

ment, and the operation of county hospital facilities is found in Chapter 

339., Revised Code, formerly Section 3127, et seq., General Code. The 

initial section in this chapter is as follows: 

Section 339.01, Revised Code: 

"The board of county commissioners may purchase, appro­
priate, construct, enlarge, improve, and rebuild a county hospital 
or hospital buildings. No money shall be expended for the orig­
inal purchase, appropriation, or construction of such hospital or 
buildings until a tax levy or bond issue therefor has been sub­
mitted to the electors of the county and approved by them. Such 
hospital may be designatecl as a monument to commemorate the 
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services of the soldiers, sailors, marines and pioneers of the 
county." 

In exercising such authority, however, the commissioners are required 

by the provisions of succeeding sections in this chapter to act through a 

board of hos,pital trustees both in the matter of the original construction 

and equipment of the hospital, and in the operation of the facility when 

completed. See Sections 339.03 and 339.06, Revised Code. 

Prior to the enactment of House Bill No. 392 by the 99th General 

Assembly, effective June 13, 1951, it was provided in Sections 3131 et seq., 

General Code, that the original construction of a county hospital should 

be accomplished by a special board of trustees appointed by the governor; 

and that the actual operation of the hospital when completed ,vas to be the 

responsibility of an operating board of trustees appointed by the county 

commissioners. It appears from your inquiry that this procedure was 

followed in the instant case. 

By the 1951 amendment both the original construction and the oper­

ation is made the responsibility of a single board appointed by the county 

commissioners, the probate judge and the senior common pleas judge. 

That it was the legislative intent that boards of operating trustees 111 

existence at the time of enactment of the 1951 amendment were to con­

tinue in the exercise of their powers is indicated by the following provision 

m Section 3131, General Code : 

"* * * Provided, however, that within sixty clays after the 
effective date of this act the county commissioners together with 
the probate judge and the common pleas judge senior in point of 
service in any county wherein trustees of a county hospital have 
heretofore been appointed under the provisions of Section 3136 
of the Ohio General Code shall appoint two additional trustees, 
one from each of the two political parties casting the highest 
number of votes in such county for their respective candidates for 
governor at the next preceding gubernatorial election." * * * 

This provision is fairly indicative also of an intent that a board so 

continued in existence is to exercise the powers enumerated in the suc­

ceeding sections, particularly Section 3137, General Code, as amended in 

House Bill 392, supra. This section has since been recodifiecl as Section 

339.o6, Revised Code, and afterward was again amended effective October 

13, 1953. As so amended this section provides in pertinent part: 
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"The board of county hospital trustees shall, upon completion 
of construction and equipping of the county hospital, assume and 
continue the operation of such hospital. The board of county 
hospital trustees shall have the entire management and control 
of the hospital, and shall establish such rules for its government 
and the admission of persons as are expedient. 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and all funds used in its operation. The 
board of county hospital trustees shall deposit all moneys re­
ceived from the operation of the hospital or appropriated for its 
operation by the board of county commissioners, or resulting 
from special levies submitted by the board of county commis­
sioners as provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to 
its credit in banks or trust companies designated by it, which 
fund shall be known as the hospital operating fund. Such banks 
or trust companies shall give the board of county hospital trustees 
a bond in an amount equal to the funds so deposited. The board 
of trustees shall not expend such funds until its budget for that 
calendar year is submitted to and approved by the board of county 
commissioners. Thereafter such funds may be disbursed by the 
board of county hospital trustees for the uses and purposes of 
such hospital, on a voucher signed by the administrator, provided 
for in this section, regularly approved by the board of county 
hospital trustees and signed by two members of the board of 
county hospital trustees. All moneys appropriated by the boanl 
of county commissioners or from special levies by the board of 
county commissioners for the operation of the hospital, when 
collected shall be paid to the board of county hospital trustees 
on a warrant of the county auditor and approved by the board 
of county commissioners. * * * 

"The board of county hospital trustees shall annually on the 
first day of March, file with the board of county commissioners a 
statement of its receipts and expenditures for the preceding year 
and shall submit to such board of county commissioners an esti­
mate of the financial requirements of such hospital for the ensuing 
year." 

It will be observed that the powers thus provided for relate solely 

to the operation of the hospital and ,to the use of funds appropriated by 

the commissioners "for the operation of the hospital." Neither in this 

nor in other sections of Chapter 339, Revised Code, is there any s11g­

gestion of the authority of the board of trustees to use funds appropriated 

by the county commissioners to "enlarge, improve, and rebuild a county 

hospital" although the authority of the commissioners in making such 

enlargement and improvement is clearly set out in Section 339.01. supra. 
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In this situation it necessarily follows that in exercising their powers 

111 this regard the county commissioners are authorized and required to 

act directly rather than through the board of trustees of the hospital 

concerned. 

It is appropriate to point out m passmg the following provision m 

Section 339.oS, Revised Code: 

"The board of county hospital trustees may receive any gift, 
bequest, or devise of real or personal property in trust for the 
erection, improvement, or support of the county hospital, and 
administer the said property and the proceeds thereof in the 
manner required by law or the instrument creating such trust. 
Before receiving such trust property, the board shall give addi­
tional bond in such amount as the board of county commissioners 
or a court requires." * * * 

This provision would appear to be sufficient to authorize the hospital 

trustees to utilize the proceeds of trust property in accordance with the 

terms of the trust in the "improvement" of the hospital, but it would not 

appear sufficient to comprehend public funds made available to such 

trustees by appropriations made by the county commissioners. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

a board of county commissioners has authority under the provisions of 

Section 339.01, Revised Code, to "enlarge, improve, and rebuild" an exist­

ing county hospital, and in exercising such power such board should act 

directly rather than by making funds for such purpose available to the 

board of trustees of such hospital. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




