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OPINION NO. 72-003 

Syllabus: 

A board of county commissioners is not authorized by the 
provisions of Section 6103.02, Revised Code, under which the 
board may contract with a municipal corporation for a water 
supply in the county, to assent to a provision in the contract 
under which the municipal zoning ordinances take precedence over 
the zoning resolutions of the townships affected by the contract. 



2-9 1972 OPINIONS 

To: Robert E. Mohler, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, January 25, 1972 

OAG 72-003 

Your letter requesting my opinion as to the validity of cer­
tain provisions of a water cor.tract between the City of Akron and 
the Board of Commissioners of Summit COunty reads as follows: 

"We enclose herewith copy of proposed water 
contract between Summit county and the City of 
Akron together with copy of their Ordinance No. 
515 amending said contract. 

"The Board of county Commissioners has re­
quested that we submit these to you for an 
opinion of whether or not the Board of County 
Commissioners would have authority to bind the 
county to such a contract. 

"The central question which is to be re­
solved is: 

" 'can the City of Jlkron and the 
Board of county Commissioners enter 
into a contract for supply of water 
to the various townships in the county 
on the condition that the City of Akron 
zoning ordinances take precedence over 
any particular township zoning resolu­
tion or other city zoning ordinances in 
which there may be a conflict with the 
City of Akron zoning ordinance?' 

"In our county all townships, cities and 
villages have separate zoning resolutions under 
their own authority and the county Commissioners 
have ever established county wide zoning 
under Chapter 303 for reason of their belief 
that the former existence of township zoning 
under Chapter 519 took precedence over any 
authority the Commissioners might have. 

"We attach copy of our own memorandum 
on these documents." 

The question is whether a board of county commissioners may, 
pursuant to its power to enter into a contract with a municipality 
for a supply of water to townships in the county, agree that the 
zoning ordinances of the municipality shall take precedence over 
existing township zoning resolutions. The reason for the inclu­
sion in the contract of the ?revision respecting zoning is not 
apparent from the documents or the general situation described. 
I must, therefore, confine myself to the question you specifically 
posed. 

The authority of a board of county commissioners to enter in­
to such a water supply contract with a municipality appears in 
Section 6103.02, Revised Code, which provides in pertinent part 
as follows: 
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"For the purpose of preserving and pro­
moting the public health and welfare, and 
providing fire protection, any board of coun­
ty commissioners may by resolution acquire, 
construct, maintain, and operate any public 
water supply or water-works system within its 
county for any sewer district, and may pro­
vide for the protection thereof and prevent 
the pollution and unnecessary waste thereof. 
By contract with any municipal corporation, 
or any person firm, o: private corporation, 
or .my person, firm, or private corporation 
furnishing a public water supply within or 
without its county, the board may provide 
such supply of water to such district from 
the water-works of such municipal corpora­
tion, person, firm, or private corporation 
* * * The board may make, publish, and en­
force rules and regulations for the construc­
tion, mnintenance, protection, and use of 
public wateir supply in the county outside of 
municipal corporations, and of public water 
supplies within municipal corporations in its 
county wherever such water supplies are con­
structed or operated by such board or are 
supplied with water from water supplies con­
structed or operated by such board, includ­
ing the establishment of connections. Such 
rules and regulations shall not be incon­
sistent with the laws of the state or the 
rules and regulations of the department of 
health***·" 
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The county commissioners also have authority to adopt a com­
prehensive zoning plan for such parts of the county as fall 
within their jurisdiction. See Chapters 303 and 713, Revised Code. 

On the other hand, the township trustees also have author-
ity to adept a comprehensive zoning plan regulating, among other 
things, "the uses of land for trade, industry, residence, recre­
ation, or other purposes" within the township. Section 519.02, Re­
vised Code. The trustees are required to create a township zoning 
commission (Section 519.04, Revised Code): to consider and vote 
upon adoption of any plan submitted by the zoning conunissi"on (Sec­
tion 519.10, :~vised Code): and to submit the plan to a vote of the 
concerned electors (Section 519.11, Revised Code). Finally, Sec­
tion 519.23, Revised Code, specifically provides: 

"* * *[N]o land shall be used in viola­
tion of any resolution * * * adopted by any 
board of township trustees under sections 
519.02 to 519.25, inclusive, of the Revised 
Code. * * *" 

Cf. State, ex rel. Kearns v. Ohio Power Co., 163 Ohio St. 451 
(1955). 

It is obvious that conflicts will occasionally arise between 
township and county zoning provisions, and in such cases the Gen-
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eral Assembly has given precedence to whichever provision is prior 
in time. Thus, Section 303.22, Revised Code, gives precedence to 
a township zoning plan which has been approved prior to the adop­
tion of a county rural zoning resolution. That Section reads as 
follows: 

"When the people of any township or part 
thereof have approved township zoning regula­
tions in accordancP. with sections 519.02 to 
519.25, inclusive, of the Revised Code, prior 
to the adoption of a county rural zoning reso­
lution by the board of county commissioners, 
and the county plan includes any area covered 
by the township zoning plan, the zoning reso­
lution adopted by the board of township trust­
ees shall take precedence over the zoning 
resolution adopted by the board of county com­
missioners, unless a majority of the voters in 
such zoned area of the township voting on the 
issue have voted to have the township plan of 
zoning replaced with the plan of county rural 
zoning." 

Where, on the other hand, the county zoning plan is prior in 
time, that plan takes precedence over a subsequent township plan. 
The statute which so provides, Section 519.22, Revised Co1e, simply 
reverses the word order of Section 303.22, supra. Both Sections 
also provide that the prior plan may be replaced by one adopted 
subsequently, if "a majority of the voters in such zoned area of 
the township voting on the issue have voted" for such replacement. 
Sections 303.22 and 519.22, supra. There is further provision for 
the repeal of either a county or a township zoning plan. Sections 
303.25 and ~19.25, Revised Code. In Opinion No. 2963, Opinions of 
the Attorney General for 1962, one of my predecessors said: 

"* * * I am of the opinion that the pro­
visions of Section 519.25, Revised Code, pro­
vide for a method of repeal of township zoning 
resul ti:rfg from a vote on the question raised 
pursuant to Section 303.11 and 303.22, Revised 
Code. 

It is readily apparent that the General Assembly has care­
fully protected the local option rights of township voters in 
this respect. Any zoning plan must be approved by the concerned 
electors of the township: no land may be used in violation of 
the adopted plan: in case of conflict a prior township plan pre­
vails over any later plan adopted by the board of county com­
missioners; and any change in the plan must be approved by a 
majority of the voters concerned. To permit the board of county 
commissioners to make a wholesale substitution, by contract, of 
the zoning ordinances of the City of Akron for the plans of the 
townships involved would plainly subvert the General Assembly's 
clear intention to preserve the local option rights of the 
townshiFm· This is not a case of location of a specific building 
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or use of a specific piece of land by a public utility (which 
would override the township plan under the authority of Section 
519.21, Revised Code), but of a complete substitution of the 
municipal plan for that of the township. Nor is this a case of 
appropriation of township land by a municipality for the purpose 
of providing a municipal water supply under Sections 163.01 to 
153.22 and 719.01 (M), Revised code. Cf. Opinion No. 1084, 
Opinions of the Attorney General for 1949. 

I can find no language in Section 5103.02, supra, or in any 
other section of the devised Code which would permit the board 
of county commissioners to enter into a contract of this nature, 
and the powers of the board are, of course, limited to such as 
are delegated to it by the General Assembly. ~~er-Harris Con­
struction Co. v. Glass, 122 Ohio St. 398 (1930): State v. 
Commissioners, 107 Ohio St. 465, 47 (1923). 

In specific answer to ycur question it is my op~n~on, and 
you are so advised, that a board of county commissioners is not 
authorized by the provisions of Section 6103.02, Revised COde, 
under which the board may contract with a municipal corporation 
for a water supply in the county, to assent to a provision in 
the contract under which the municipal zoning ordinances take 
prec~dence over the zoning resolutions of the townships 
affected by the ~ontract. 
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