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OPINION NO. 71-026 

Syllabus: 

The use of the joint vocational school facilities on occasion 
for the preparation, serving and management of meals and banquets 
to organizations in the community is justified as a part of the 
training in the vocational food service program which is offered 
in the school curriculum. 

To: Richard E. Bridwell, Muskingum County Pros. Atty., Zanesville, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 27, 1971 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I have been requested by the Muskingum Area Joint 
Vocational School and Technical Institute to solicit 
your opinion concerning the legality of a current operation 
of their banquet facilities at the Vocational School. 

"It appears that for sometime they have been using 
the public facilities on occasions to serve meals and 
banquets to organizations in the Community. On such 
occasions I understand they pay from the proceeds of 
the banquets, custodial and utility fees to the Board of 
Education and the profits have been placed in a separate 
fund called the 'Banquet Fund', which is not a part of 
public funds and which has been handled similar to the 
athletic activity funds, of which all schools have been 
possessed. 

"The School feels that this banquet serving is a 
part of its training program of its vocational food service 
program which trains the students and instructors in the 
preparing, serving and management of banquets and meals. 
This is a part of their curriculum and they feel that most 
Joint Vocational Schools throughout Ohio have been so con­
ducting. 

"The State Examiner's Office has felt that 1938 O.A.G. 
3486 would limit the use of the public facilities for this 
type of activity. The Vocational School, however, feels 
that the opinion did not contemplate the training of 
students in the vocational aspect of banquet serving. They 
point out R.C. 3113.91 [3313.91J allows the Board to contract 
with private individuals for Vocational Education and feel 
that this type training should have precedence over R. c. 
3113.11 [3313.81-3313.811] wherein the sale of foods is not 
permitted. 

"Your opinion will be greatly appreciated by all 



I 
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such schools in Ohio and in the event that additional 
factual information is needed, we will be glad to pro­
vide the same. " 

The two statutes cited in your letter appear to be typo­
graphical mistakes. I have substituted in brackets the sections 

feel you intended to cite. 

Although vocational education programs were optional with 
school districts prior to 1967 (Section 3313.53, Revised Code; 
see also Sections 3311.16 to 3311 .21, Revised Code), the enact­
ment in that year of Section 3313.90, Revised Code, made such 
programs mandatory. Opinion No. 67-063, Opinions of the Attorney 
General for 1967; Opinion No. 69-166, Opinions of the Attorney 
General for J969. Section 3313.90, supra, as amended in 1969, pro­
vides: 

"Each school district shall establish and maintain 
a vocational education program adequate to prepare a pupil 
enrolled therein for an occupation which program shall meet 
standards adopted by the state board of education.*** 

"In meeting standards established by the state board 
of education, school districts, where practicable, shall 
provide vocational programs in high schools. * * * 

"Approval of state funds for the construction and 
operation of vocational facilities in any school district 
shall be contingent upon a comprehensive vocational program 
plan approved by the state board of education*** Such 
plan shall contain: 

"(A) The organization for vocational education 
pursuant to the requirements of this section; 

"(B) Vocational programs to be offered in the 
respective co111.1n-ehensive high schools, in specialized 
schools or skill centers, and in joint vocational schools; 

"(C) Remodeled, additional and new vocational 

facilities at the respective locations. 


"* * * * * * * * *" 

Furthermore, the next section of the Code, Section 3313.91, 
Revised Code, provides: 

"Any public board of education may contract with 
any public agency, board, or bureau, or with any private 
individual or firm for the purchase of any vocational 
education*** service*** and may pay for such 
services with public funds. Any such vocational education 
***service*** shall meet the same requirements, * * * 
as those required of the public schools and be approved by 
the state department of education." 
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The supervisory authority of the State Board of Education over 
the vocational training program, established in the above statutes, 
is, of course, consonant with the general supervision granted to 
the Board over the entire system of public education in Ohio. 
48 o. Jur. 2d 702. Section 3301.07, Revised Code, provides: 

"The state board of education shall exercise 
under the acts of the legislature general supervision 
of the system of public education in the state of 
Ohio. In addition to the powers otherwise imposed on 
the state board under the provisions of law, such board 
shall have the following powers: 

"(A) It shall exercise policy forming, planning 

and evaluative functions for the public schools of the 

state***
, 

"(B) It shall exercise leadership in the 

improvement of public education in Ohio, * * * 


"* * * * * * * * * 
"(D) It shall formulate and prescribe .minimum 


tandards to be applied to all elementary and high 

chools in this state for the purpose of requiring a 

eneral education of high quality. Such standards 

hall provide adequately for: a curriculum sufficient 

o meet the needs of pupils in every community: * * * 


"* * * * * * * * * 

"(J) It may adopt such rules and re,gulations as are 
necessary for the carrying out of any function imposed on 
it by law, * * * 

"* * * * * * * * *" 

s
s
g
s
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The Supreme court has held that the authority conferred upon 
a board of education to adopt rules and regulations to carry out 
its statutory functions vests in the board a wide discretion, 
~ v. Roper,145 Ohio St. 243, 249 (1945): provided, of course, 
that specific statutory limitations on the board's authority are 
not exceeded, Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St. 246 (1939). 
"The school laws must be liberally construed in order to carry out 
their evident policies and conserve the interests of the school 
youth of the state, and any doubt must be resolved in favor of the 
construction that will provide a practical method for keeping the 
schools open and in operation." 48 O. Jur. 2d 677: Rutherford v. 
Board of Education, 127 Ohio St. 81, 83 (1933). 

In this case the joint vocational school states that its 
curriculum includes a food service program which gives training in 
the preparation, serving and management of meals and banquets: that, 
as part of this program, the school facilities are used "on occasion" 
to serve meals and banquets to organizations in the community: and 
that most joint vocational schools throughout the state include the 
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same food service program in the curriculum. We have been informed 
by the Director of Vocational Education that the State Board of 
Education leaves it to the local boards to formulate their local 
curricula under the State Board's general guidance; that this parti ­
cular part of the curriculum of the Muskingum Area Joint Vocational 
School and Technical Institute has been approved: and that similar 
food service programs appear in the curricula of other vocational 
schools throughout the state. 

According to your letter, the state exam"iner feels that Opinion 
No. 3486, Opinions of the Attorney General for 1938, together with 
Sections 3313.81 and 3313.811, Revised Code, limit the use of public 
school facilities for this type of activity. 

Opinion No. 3486, supra, in interpreting Section 4762-1, General 
Code, held that, while school lunchroom facilities could be used to 
serve meals or banquets to school organizations whose membership 
was limited strictly to the students or the faculty of the district, 
they could not be so used for organizations whose membership con­
sisted partly or wholly of outsiders, such as parent-teachers 
associations, churches, or W.P.A. clubs. At that time, Section 
4762-1, supra, which is the predecessor of Sections 3313.81 and 
3313.811, supra, placed strict limits upon the use of school lunch­
room facilities. It provided: 

"The board of education of any school district, 
may provide facilities in the schools under its 
control for the preparation and serving of lunches 
to the pupils, the teachers, and to other employees 
therein, and may provide the management of such 
lunchrooms, which shall not be operated for profit:*** 

"No board of education, the principal or teacher 

of any school room or class organization of any school 

district will be permitted to sell*** foods*** 

for profit on the school premises except when the 

profit*** is to be used for school purposes or for 

any activity in connection with the school*** 


"* * * * * * * * *"
(Emphasis added.) 

Opinion No. 3486, supra, read the term "lunches" broadly, but gave a 
strict interpretation to "pupils", "teachers", and "other employees". 

In 1943, however, the General Assembly enacted a recodification 
and revision of the school laws. 120 Ohio Laws, 475-611. Section 
4762-1, supra, was replaced by Section 4839-6 (120 Ohio Laws, 534-535, 
609-610) with the following significant additions to the first para­
graph: 

"The board*** may provide facilities*** 

for the preparation and serving of lunches, and other 

meals or refreshments to the pupils, teachers, and to 

other emplovees therein, and to other persons t~ 
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part in or patronizing any activity in connection with 

the schools.* * *·" (Emphasis added.) 


It sEemD obvious that this revision was designed to accept the broader 
reading of the original statute, and at the same time to reject the 
narrower one, given by my predecessor in Opinion No. 3486, supra. All 
of the essential language of this revision now appears in Section 
3313.81, supra. The second paragraph of the original statute, Section 
4762-1, General Code, now appears in Section 3313.811, supra. 

Furthermore, it should be noted that Opinion No. 3486, supra, 
was concerned with the use of lunchroom facilities in connection with 
extracurricular activities, rather than with the use of school 
facilities in furtherance of a training program offered in the curricu­
lum. When faced with the latter problem, the same Attorney General 
gave a quite different answer. The Superintendent of the State School 
for the Blind asked whether it would be proper to sell candy, tobacco 
and light refreshments to the public as part of the training of stu­
dents to manage stands in Federal Buildings. In Opinion No. 2440, 
Opinions of the Attorney General for 1938, the answer given was that, 
under the applicable statutes: 

"* * * [A) vast discretion is given to the direc­

tor of education and Superintendent of the State 

School for the Blind, in offering courses of study 

for the instruction and vocational education of the 

pupils at the State School for the Blind*** 


r* * * * * * * * * 
"Therefore, in specific answer to your question 


it is my opinion that, it is within the discretion of 

the director of education and the Superintendent of 

the State School for the Blind to offer as a course of 

study to the pupils of the State School for the Blind 

instruction in stand operations; and that, in order to 

effectively train such pupils in operating such stand 

the director of education and the Superintendent of 

the State School for the Blind, would have authority 

to erect and equip upon the campus of such school a 

model stand, erected and equipped in exact conformity 

with the type of stand adopted for use in federal 

buildings, wherein there would be sold or offered for 

sale merchandise, foods, candies, or like supplies to 

the public, for profit, and all profit derived from 

such sales would be used for the purposes of the 

State School for the Blind or for any activity in 

connection with such school." 


In view of the foregoing, and in view of the further fact that 

there is statutory provision for extensive use of school facilities 

by community groups (Sections 3313.75 to 3313.79, Revised Code; 

Spayde, Ohio School Law (7th ed.), Text, 25.01-25.12), I conclude 

that the use of the joint vocational school facilities in the manner 

described in your letter is proper. I would caution, however, that 

the preparation and serving of such banquets should not go beyond 

what is reasonably necessary to fulfill the requirements of the cur­

riculum (see Opinion No. 70-061, Opinions of the Attorney General for 

1970). 
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In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are advised that the use of the joint vocational school facilities on 
occasion for the preparation, serving and management of meals and 
banquets to organizations in the community is justified as a part of 
the training in the vocational food service program which is offered 
in the school curriculum. 




