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OPINION NO. 83-088 

Syllabus: 

1. If a county children services board determines pursuant to 
R.C. 5153.l&(D) that provision of family planning information is in 
the best interests of a child in the permanent custody of the 
board, the board may <¥Spense such information to the child, or 
assist the child's acquisition of such information from a source 
other than the board. 

2, 	 If a reputable practicing physician advises the executive 
secretary of a children services board that provision of 
contraceptive devices appears to be necessary for a child in the 
permanent custody of the board, then the executive secretary 
may consent to provision of contraceptive devices to such child 
by the board or may consent to provision of such devices by a 
source other than the board in accordance with R.C. 5153.ll, 
Absent the r.equisite advice from a physician, a county children 
services board and its executive secretary are without authority 
to providP. such devices or to aid a child in the permanent 
custody of the board to obtain such devices. 

3. 	 When a court places an abused, neglected or dependent child in 
the permane'lt c:.JStody of a children services board thereby 
divesting the natural parents of all parental rights and privileges, 
the board has no Juty to involve the natural parents in decisions 
concerning the provision or assistance in the acquisition of 
family planning information or contrace[)tive devices for the 
child. 

4. 	 A minor in the [)ermanent custody of a children services board 
need not gain the consent of the board prior to obtaining family 
planning information or contrace[)tive devices from a source 
other than the board. 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 20, 1983 

I have before me your request for an O[linion in which you ask several 
questions concerning the authority of a county children services board to provide 
family planning information or contrace[)t\ve devices to the dependent, neglected 
and abused children in its care and custody. 

Initially, it must be noted that a county children services board is a creature 
of statute, created and organized under R.C. Chapter 5153. As such, it has only 
those [)Owers which are conferred upon i't by statute. See,~, State ex rel. Clarke 

It is my understanding that your questions do not concern abortion. 
Accordingly, this o[)inion will not address that subject. 
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v. Cook, 103 Ohio St. 465, 467, 134 N.E. 655 (1921); State ex nl. Bentley & Sons Co. 
v. Pierce, 96 Ohio St. 44, 47, 117 N.E. 6, 7 (1917). 

Furthermore, I note that you have indicated that your questions pert11in only 
to thu;;e abused, neglected or dependent children in the permanent custody of a 
county children services board pursuant to R.C. 2151.353. The term "permanent 
custody" is defined under R.C. 2151.0ll(B)(l2) as follows: 

As used in this chapter: 

"Permanent custody" means a legal status created by the court 
which vests in the county department of welfare which has assumed 
the administration of child welfare, county children services board, or 
certified organization, all parental rights, duties, and obllgat1ons, 
including the right to consent to adoption, and divests the natural 
parents or adoptive parents of any and all parental rights, privileges, 
and obli ations includin all residual ri hts and obli ations. 
Emphasis added. 

Thus, if a child is placed in the permanent custody of a county children services 
board, cll parental rights are vested in such board, and all rights and privileges of 
the child's natural or adoptive parents are severed. This opinion concerns only 
children in such circumstances. 

Your first question asks whether the Lucas County Children Services Board 
may provide family planning informdtion or contraceptive devices at its residential 
facility, the Miami Children's Cent':!r, to children in its care. A county children 
services board is vested with broad authority concerning the care of children 
pursuant to R.C. 5153.16(0), which provides: 

The county children services board or county department of 
welfare that has assumed the administration of child v1elfare, subject 
to the rules and standards of the department of public welfare, on 
behalf of children in the county considered by th,~ board or 
department to be in need of public care or protective services, shall: 

Provide such care as the board or count de artment considers to 
be in the best mterests o any child the board or county department 
finds to be in need of public care or service; such care shall be 
erovided by the board or county department, by its own means or 
through other available resources, in the child's own home, in the 
home of a relative, or in a certified foster home, receiving home, 
school, hospital, convalescent home, or other institution, public or 
private, within or outside the county or state. (Emphasis 
added.) 

Clearly, if a court has vested a county children services board (CSB) with 
permanent custody of a child, the child has been found in need of public care or 
service. Under such circumstances, a CSB is authorized to provide the care it 
determines to be in best interests of such child, Consequently, if a county children 
services board determines that provision of family planning information is in the 
best interests of a child in its permanent custody, then a board may dis::,ense such 
information to the child. 

As noted above, the authority granted under R.C. 5153.16(0) is quite broad. 
However, this authority has been constrained in the area of health care for children 
in the custody of a county children services board by the specific provisions of R.C. 
5153.ll which states, in pertinent part: 

Upon the advice of one or more reputable practicing physicians, 
the executive secrets.ry may consent to such medical, dental and 
surgical care, including surgery and the administration of anesthetics, 

http:secrets.ry


2-347 1983 OPINIONS OAG 83-088 

inoculations, and immunizations, or other care as appears to be 
necessary for any child who is in the temporary or permanent custody 
of such board of departmant. 

It is my understanding that the Lucas County Children Services Board operates a 
medical dispensary at its Miami Children's Center residential facility for the 
benefit of the children in its charge. If a reputable practicing physician advises the 
executive secretary of a CSB that a course of medical or other health care appears 
to be necessarv for any child in the temporary or permanent custody of such CSB, 
then the executive secretary is authorized, under R.C. 5153.ll, to consent to such 
care. There is no statutory ground upon which to distinguish advice to provide 
contraceptives from advice to provide any other medication, so long as a physician 
advises that such care appears necessary for the child. A county children services 
board may, thus, consent to provision of contraceptive devict>:: to a child in its 
permanent custody if a reputable practicing physician advises the executive 
secretary of the board that such care appears to be necessary for the child. 

Your second question asks whether a county children services board and/or its 
executive secretary may aid a minor in its care to obtain family planning 
information or contraceptive devices from sources other than the county children 
services board. The grant of authority pursuant to R.C. 5153.16(0), discussed 
earlier, is sufficiently broad to permit a CSB or its executive secretary to aid a 
minor in its permanent custody to obtain family planning information from a source 
other than the CSB if it determines that access to such information is in the best 
interests of the child. However, as indicated earlier, th~ .law distinguishes the 
provision of health care from other care provided to a child by a CSB. A CSB or its 
executive secretary is only authorized to consent to such health care services as a 
reputable practicing physician mRy advise appears to be necessary for a child. 
Accordingly, if a reputable: practicing physician advises that such care appears to 
be necessary for a child ln the permanent custody of the board, the executive 
secretary of the board may consent to the provision of contraceptive devices by a 
source other than the board. Absent the requisite advice from a physician, a 
county child:-en services board, or its· executive secretary, is without statutory 
authority to aid a minor in its permanent custody to obtain contraceptive devices. 

You have also question2c the duty of a children services board to involve a 
child's natural parents in any decision concerning the provision or assistance in the 
acquisition of family planning information or contraceptive devices for e. child in 
its care. As discussed earlier, this oi;iinion concerns only those abused, neglected or 
dependent children who are in the permanent custody of a CSB pursuant to a court 
order. ~ R.C. 2151.0ll(B)(l2); R.C. 2151.353. When a court places such a child in 
the permanent custody of a CSB, the child's natural or adoptive parents are 
divested of all parental rights, privileges, and obligations; all parental rights are 
vested in the CSB. Accordingly, a CSB has no duty to involve the natural parents in 
decisions concerning the provision or assistance in the acquisition of family 
planning information or contraceptive devices for a child who a court has placed in 
the permanent custody of the board. 

Your final question asks whether a child in the permanent custody of a CSB 
must obtain the consent of the board or its executive secretary prior to obtaining 
family planning information or contraceptive devices from sources other than the 
board. While there is no pertinent statutory provision in this state, federal courts 
have examined the issue of a minor's rights in this area. The United States 
Supreme Court has held that "(t] he right to privacy in connection with decisions 
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_affecting procreation extends to minors as well as to adults." Car~ v. Popluation 
Services International, 431 U.S. 678 (1977) (syllabus paragraph 4(a)). Subsequently, 
the United States Court of Appeals for the Sixth Circuit considered a case which 
involved a family planning center that distributed contraceptive devices and 
medication to unemancipated minors without notice to the minors' parents. The 
Court therein, relying upon Carey, expressly stated that "[al s with adults, the 
minor's right of privacy includes the right to obtain contraceptives." Doe v. Irwin, 
615 F .2d 1162, 1166 (6th Cir.), cert. denied, 449 U.S. 829 (1980). The Court in Irwin 
further found "no deprivation of the liberty interest of parents in the practiceo'f 
not notifying them of their children's voluntary decisions to participate in the 
activities" of the family planning center. 615 F.2d at 1168. It is, therefore, 
apparent that a child has a constitutionally protected privacy interest regarding the 
decision to obtain contraceptive devices. 

The cases referred to concern the rights and interest of parents regarding 
their minor !?hildren's procreative decisions. As discussed earlier, this opinion 
concerns only those children whose natural or adoptive pRrents have been divested 
of parental rights and privileges. While a CSB to which permanent custody has 
been granted is vested with parental rights and acts in loco parentis with regard to 
such children, the laws of this state impose no obligation upon a minor to seek the 
consent of a parent, or one acting in loco parentis, prior to obtaining family 
planning information or contraceptive devices. Furthermore, the courts have 
clearly declared that a minor's decision to obtain contraceptive devices and 
information falls within the minor's constitutionally protected rights. 
Consequently, a child !n the permanent custody of a children services board need 
not gain the consent of the board or its executive secretary prior to obtaining such 
inform.<1.tion or devices from a source other than the board. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised that: 

1. 	 If a county children services board determines pursuant to 
R.C. 5153.16(0) that provision of family planning information is in 
the best interests of a child in the permanent custody of the 
board, the board may dispense such information to the child, or 
assist the child's acquisition of such information from a source 
other than the board. 

2. 	 If a reputable practicing physician advises the executive 
secretary of a children services board that provision of 
contraceptive devices appears to be necessary for a child in the 
permanent custody of the board, then the executive secretary 
may consent to pro· •ision of contraceptive devices to such child 
by the board or m·.1y consent to provision of such devices by a 
source other than the board in accordance with R.C. 5153.11. 
Absent the requisite advice from a physician, a county childrP.n 
services board and its executive secretary are without authority 
to provide su~r. devices or to aid a child in the permanent 
custody of the board to obtain such devices. 

3. 	 When a court places an abused, neglected or dependent child in 
the permanent custody of a children services board thereby 
divesting the natural parents of all parental rights and privileges, 
the board has no duty to involve the natural parents in decisions 

2 This case concerned a New York statute which restricted distribution of 
contraceptives. The Court held, .!!!!!?!: alia, that attempts by the state to 
suppress information about the availability and price of contraceptives 
unjustly infringed upon expression protected by the First Amendment to the 
United States Constitution. Further, the Court held that a blanket 
prohibition of the distribution of contraceptives to minors is an 
unconstitutional infringement of a minor's right to privacy. 431 U.S. 678 
(1977) (syllabus paragraph 4), 
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concerning the prov1S1on or assistance in the acquisition of 
family planning information or contraceptive devices for the 
child. 

4. 	 A minor in the permanent custody of a children services board 
need not gain the consent of the board prior to obtaining family 
planning information or contraceptive devices from a source 
other than the boE!rd. 
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