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OPINION NO. 66-082 

Syllabus: 

The provision of Section 3501,29, Revised Code, 
that a board of education must make available necessary 
space in a schoolhouse for use as a polling place with­
out charge except for janitor service, prevails over 
the provision of Section 3313,77, Revised Code, which 
would authorize a board of education to charge a fee 
for the use of such building as a polling place. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 27, 1966 

I have your request of February 8, 1966, for my 
opinion wherein you inquire whether Section 3313,77, 
Revised Code, limits the right of a board of elections 
to use public schoolhouses as polling places as authorized 
by Section 3501,29, Revised Code. 

Section 3313.77, Revised Code, provides: 

"The board of education of any city, ex­
empted village, or local school district shall, 
upon request and the payment of a reasonable 
fee, subject to such regulation as is adopted
by such board, permit the use of any school­
house and rooms therein and the grounds and 
other property under its control, when not 
in actual use for school purposes, for any of 
the following reasons: 

"(A) Giving -instructions in any branch 
of education, learning, or the arts; 

11 (B) Holding educational, religious, 
civic, social, or recreational meetings and 
entertainments, and for such other purposes 
as promote the welfare of the community;
provided such meetings and entertainments 
shall be nonexclusive and open to the gen­
eral public; 

"(C) Public library purposes, as a 
station for a public library, or as read­
ing rooms; 
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11 (D) Polling places, for holding
elections and for the registration of 
voters, or for holding grange or similar 
meetings." 

Section 3501.29, Revised Code, provides, in part: 

"***The board shall utilize, in so 
far as practicable, rooms in public schools 
and other public buildings for polling
places. Upon application of the board of 
elections, the authority which has the con­
trol of any building or grounds supported 
by taxation under the laws of this state, 
shall make available the necessary space
therein for the purpose of holding elections 
and adequate space for the storage of voting
machines, without charge for the use thereof. 
A reasonable sum may be paid for necessary
janitor service.** * 11 

Sections 3313.77 and 3501.29, supra, appear to be incon­
sistent insofar as Section 3313.77, supra, would require a 
board of elections to pay a reasonable fee for the use of 
a schoolhouse as a polling place, and Section 3501.29, supra, 
is mandatory that a board of education shall make available 
necessary space for holding elections without charge ex­
cept the payment for necessary janitor service. The his­
tory of these sections becomes important in the determina­
tion whether a board of education may charge a fee for the 
use of a schoolhouse as a polling place. 

The 100th General Assembly, in 1953, amended Section 
3501.29, supra, to include the following language: 

"Upon application of the board of elections, 
the authority which has the control of any build­
ing or grounds supported by taxation under the 
laws of this state, shall make available the 
necessary space therein for the purpose of hold­
ing elections without charge for the use there­
of. A reasonable sum may be paid for necessary 
janitor service." (Emphasis added) 

Prior to 1953 and during the 100th General Assembly,
Section 3313.77, supra, contained the following language: 

"The board of education of any city,
exempted village, or local school district 
shall, upon request and the payment of a 
reasonable fee,** *for any of the follow­
ing reasons: 

II*** * * * * * * 
11 (D) Polling places, for holding

elections and for the registration of 
voters, or for holding grange or simi­
lar meetings. 11 

It is apparent that the amendment to Section 3501.29, 
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supra, is the later enactment and the language of Section 
3313.77, quoted in part, supra, is the earlier enactment. 
I must follow the established rule of statutory construc­
tion that a later legislative enactment of the General 
Assembly, inconsistent with an earlier enactment, repeals
by implication such earlier enactment. This rule was 
clearly enunciated by the Ohio Supreme Court in the first 
paragraph of the syllabus of Western & Southern Indemnity
Co. v. Chicago Title & Trust Co., 12S-Ohio St., 422: 

'!1. Where two sections of the General 
Code contain in consistent provisions rela­
ting to the same subject-matter, the later 
enactment must prevail and the earlier is 
repealed by implication." 

Accordingly, it is my opinion that the provision of 
Section 3501.29, Revised Code, that a board of education 
must make available necessary space in a schoolhouse for 
use as a polling place without charge except for janitor
service, prevails over the provision of Section 3313,77, 
Revised Code, which would authorize a board of education 
to charge a fee for the use of such building as a polling
place. 
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