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OPINION NO. 77-021 

Syllabus: 
Trnvel of employees of the Rehabilitation Services Co!'llllis­

sion, which i3 at the :ce(}uost of the federal govcrnnent pur­
suant to an agreement bntween the Cor:imisoion nnd the Secretary 
of Health, J:ducation and Welfare providing federal r.onies to 
the Commission, is mtthorized by the terris of R.C. 3304.lG 
and, therefore, is not suhject under the terms of R.C. 127.05 
to Emergency Board npproval. 

To: Richard P. Oestreich, Administrator, Rehabilitation Services Commission, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 2, 1977 

I have before me your request for my opinion relative 
to out-of-state travel expenses. incurred by certain employees 
of the Rehabilation Services Commission where the expense of 
such travel is met through funds provided to the Conunission 
by the federal government and such travel is required by 
the federal agency involved. Your question is whether R.C. 
127.05 requires Emergency Board approval of such travel. 

R.C. 3304.11 to 3304.27 provides for the rehabilitation 
of the handicapped and creates the Rehabiliation Services 
Commission. R.C. 3304.16 specifies the powers and duties of 
the Commission, in pertinent part, as follows: 
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"In carrying out the purposes of 
sections 3304.11 to 3304.27, inclusive, 
of the Revised Code, the rehabilitation 
services commission: 

(E) May ta!~e any other necessary 
or appropriate action for cooperation 
with public and private agencies and 
organizations which may include: 

(l) Reciprocal agreements with other 
states, the District of Columbia, Puerto 
Rico, the Virgin Islands, Guam, American 
Samoa, and the trust territory of the 
Pacific Islands, to provide for the voca­
tional rehabilitation of individuals 
within the states concerned; 

(2) Contracts or other arrangements 
with public and other non-profit agencies 
and organizations for the construction 
or establishment and operation of voca­
tional rehabilitation programs and 
facilities; 

(3) Cooperative arrangements with 
the federal government for ca=rying out 
sections 3304.11 to 3304.27, inclusive, 
of the Revised Code, the 'Vocational 
Rehabilitation Act,' 41 Stat. 735 (1920), 
29 U.S.C. 31, as amended, or other federal 
statutes pertaining to vocational rehabili­
tation, and to this end, may adopt pl~ns 
and methods of administration found 
necessary by the federal government for 
the efficient application of any federal 
statutes; 

(4) Upon the designation of the 
governor, performing functions and 
services for the federal government 
relating to individuals under a physical 
or mental disability; 

(5) Comoliance with anv require­
ments necessary to obtain federal funds 
in the maximum amount and most advanta­
geous proportion possible; 

(emphasis added) 

Pursuant to the authority vested in the Conunission by this 
statutory provision, the Rehabilitation Services Conunission 
has entered into an agreerneent with the United States Secretary 
of Health, Education and Welfare to carry out various provisions 
of the Social Security Act. 

Under the terms, of this agreement, the Rehabilitation 
Services Commission Bureau of Disability Determination acts 
as a state agency in the administration of the Social Security 
Disability Insurance program and receives federal monies for 
this purpose. It is my understanding that the employees of 
the Bureau are paid by warrant of the Auditor of State from 
monies received from the federal government and appropriated 
by Section 10, of Am. Sub. H.B. 155, which appropriates for 
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the purposes allotted all revenues received from the federal 
government. 

From information you have supplied, it is my understanding 
that, as part of the agreement between the Commission and the 
Secretary, which provides funds for the operation of the Bureau 
of Disability Determination, the Social Security Administration 
requires that Bureau staff members travel on a number of occa­
sions to participate in Social Security training, educational 
and administrative programs. Your question is whether, under 
the terms of R.C. 127.05, Emergency Board approval of such 
travel is required. 

I recently had occasion to discuss the history of R.C. 
127.05 in 1976 Op. Att'y. Gen. No. 76-035. As discussed in that 
opinion, prior to the enactment of R.C. 127.05, the general 
rule of law was·-t.:nat where a public officer or employee was 
required to travel in the proper performance of his duties, 
expenses incurred in such travel could be reimbursed. The Ohio 
Supreme Court in State, ex rel. Ferguson v. Maloon, 172 Ohio 
St. 343 1961, voided the general rule and longstanding adminis­
trative practice by finding that there must be specific statutory 
authority for reimbursement of travel expenses before such can 
be paid from public funds. As the result of the Maloon decision, 
the 104th General Assembly enacted R.C. 127.05 to provide 
authority for reimbursement of expenses where such authority 
was otherwise lacking. R.C. 127.05 provides as follows: 

"No executive, legislative, or 
judicial officer, board, commission, or 
employee of the state shall, at state 
expense, attend any association, confer­
ence, convention, or perform official 
duties outside the state unless authorized 
by law or by the emergency board. Before 
such allowance may be pade, the head of 
the department shall make application 
in writing to the emergency board showing 
necessity for such attendance and the 
probable cost to the state. If a 
majority of the members of the emergency 
board approve the application, such ex­
pense shall be paid from any moneys 
appropriated to said department, board, 
bureau, or commission for traveling 
expenses. (emphasis added) 

For the reasons set forth in the following analysis, it 
is my conclusion that travel of employees of the Bureau of 
Disability Determination, which is at the request of the 
federal government pursuant to an agreement between the 
Rehabilitation Services Commission and the Secretary of 
Health, Education and Welfare, is authorized by the terms 
of R.c. 3304.16 and, thus, under the terms of R.C. 127.05 is 
not subject to Emergency Board approval. 

Shortly after the enactment of R.C. 127.05, one of my 
predecessors had occasion to analyze the requirements of this 
statutory provision. See 1961 Op. Att'y. Gen. No. 76-035. 



2-75 1977 OPINIONS OAG 77-021 

Noting that the enactment of R.C. 127.05 was in response to 
the Court's ruling in The State, ex rel. Ferguson v. Maloon, 
supra, he observed that R.C. 127.05 provided general authority 
for reimbursement of expens""s, where such authority was lacking, 
though specific statutory provisions authorizing expenditures 
remained effective. In this regard he said at p. 592: 

Considering the provision o~ Section 
127.05, supra, as to expenses incurred 
outside the state, if the person claiming 
the reimbursement is entitled to reim­
bursement for necessary expenses under a 
special provision of law such as above 
discussed, and if the expenses were in­
curred in pursuance of his official duties, 
then such person is entitled to be reim­
bursed for the expenses incurred without 
any action by the emergency board•... 

See also 1976 Op. Att'y. Gen. No. 76-035, in which I relied 
on my predecessor's opinion in holding that the determination 
whether a state employee's duties include travel outside the 
state requires an examination of the statutes pertaining to 
such duties, as well as the facts involved. 

As set out above, R.C. 3304.16 expressly authorizes the 
Rehat{litation Services Commission to enter into cooperative 
agreements with the federal government to carry out federal 
statutes pertaining to vocational rehabilitation. The Com­
mission is further authorized to adopt methods of administration 
found necessary by the federal government for the efficient 
operation of any joint arrangements for the application of any 
federal statute. R.C. 3304.16(E) (5) further specifies that 
the Commission is authorized to comply with any requirements 
necessary to obtain federal funds in the maximum amount and 
most_ adyantageous proportion possible. 

It follows that where, pursuant to a cooperative arrange­
ment between the Rehabilitation Services Commission and the 
federal government, which provides federal funds to the Commis­
sion, out-of-state travel of Commission employees is required 
by the federal government, such travel is authorized by R.C. 
3304.16. R.C. 127.05 prohibits out-of-state travel at state 
expense unless such-travel is authorized by law or by the 
Emergency Board. Where travel is authorized by R.C. 3304.16, 
Emergency Board approval is not required by R.C. 127.05. 

It is my opinion, therefore, and you are so advised, 
that travel of employees of the Rehabilitation Services Commis­
sion, which is at the request of the federal government pur­
suant to an agreement between the Commission and the Secretary 
of Health, Education and Welfare providing federal monies to 
the Commission, is authorized by the terms of R.C. 3304.16 
and, therefore, is not subject under the terms of R.C. 127.05 
to Emergency Board approval. 
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