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OPINION NO. 74-103 

Syllabus: 

1. A witness at an election recount may suggest to the 
judges that a ballot should be challenged, and the reason 
therefor: 

2. If three judges do not agree as to how any part of a 
ballot should be counted, it should be segregated for a later 
determination: 

3. Witnesses have a right to see each ballot, including 
those designed to be counted by automatic tabulating equipment. 

To: John F. Holcomb, Butler County Pros. Atty., Hamilton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 10, 1974 

I have before me your request for my opinion, which 
can be summarized as follows: 

"l. Can a witness at an election recount 

suggest a challenge to the judges? 


"2. Who has the right to challenge a ballot, 

which is then segregated from the others to await 

a ruling on its validity? 


"3. When ballot cards are used, and were 

counted by automatic tabulating equipment pursuant 

to R.C. Chapter 3506., do the witnesses at the 

recount have a right to see each ballot card?" 


The Secretary of State, as chief elections officer of the 
state, has issued certain instructions to all boards of 
elections concerning the conduct of the recount. However, certain 
specific questions remain unanswered, among them the three stated 
above, which have been presented to your office by the county 
board of elections. 

Each person for whom votes were cast at the election has 
the right to appoint a witness to observe the recount. R.C. 
3515.03. R.C. 3515.04 provides further that "[w)itnessea 
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shall be permitted to see the ballots but they shall not be 
permitted to touch them***·" 

R.C. Chapter 3515, which concerns recounts, does not 
speak directly to the question of who can challenge a ballot. 
Consequently, there can be little doubt that the provisions
of R.C. 3505.27 apply. Thia Section provides as follows, with 
respect to the counting of votes: 

"If there is any disagreement as to how a 
ballot should be counted it shall be submitted 
to all of the judges. If three of the judges
do not agree as to how any part of the ballot 
shall be counted, that part of such ballot [upon) 
which three of the judges do not agree shall be counted 
and a notation made upon the ballot indicating what 
part has not been counted, and shall be placed in 
an envelope provided for that purpose, marked 
"Disputed Ballots" and returned to the board." 

Thus, in answer to your second question, any two of the 
four judges charged with conducting the recount may challenge 
a ballot and cause it to be segregated for a determination of 
how it should be counted. I find no authority for any other 
person or persons to make such a challenge. 

In answer to your first question, the Secretary of State 
noted in a letter to boards of elections dated November 22, 1974, 
that "[t)he recount should be open and the witnesses be per­
mitted to observe the ballots and the recount procedure.
However, they shall not interfere with or impede the progress
of the recount." This language neither acknowledges nor 
denies the right of a witness to suggest to the judges that 
a ballot ought to be challenged, and the basis for such challenge,
but the more reasonable interpretation is that witnesses have 
such a right. I can see no reason why witnesses should be 
required to sit in absolute silence during a recount7 on the 
contrary, part of their usefulness is in pointing out inva­
lidities which the judges may have overlooked. However, as I 
mentioned previously, the right to challenge ballots rests 
with the judges alone, and a witness has no right to require 
a ballot to be segregated or to require extended debate on 
the validity of a ballot. 

Finally, you ask whether witnesses have a right to see 
each ballot, even those designed to be counted by automatic 
tabulating equipment. Those ballots on which a vote is 
registered by punching a hole, and which are designed for 
automatic counting, are clearly "ballots". R.C. 3506.01 
provides as follows: 

"As used in Chapters 3501., 3503., 3505., 

3506., 3507., 3509., 3511., 3513., 3515., 3517., 

3519., 3521., 3523., and 3599. of the Revised 

Code: 


" (A) • Marking 'device' means an apparatus

operated by a voter to record his choices 

through the piercing or marking of ballots 

enabling them to be examined and counted by

automatic tabulating equipment. 
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"(B) 'Ballot card' and 'ballot' may be 

used interchangeably, and shall include labels 

containing names of office• and candidates and 

statenent• of question• and !Hues, where such 

label• form a part of the marking device, and 

shall also include envelopes of similar content 

and function. Where appropriate, a ballot 1hall 

permit write-in voting. 


"(C) 'Automatic tabulating equipment' means 

a machine or interconnected or interrelated 

machines that will autC111atically examine and 

count votes recorded on ballots. 


• • • II 

It will be recalled that R.C. 3515.04 provides that 
"[w)itne1•e• shall be permitted to see the ballots but they
shall not be permitted to touch them•*•.• It seemB clear 
that witnesses have the right to observe every ballot, if they 
so desire, to look for mutilation or other invalidities, what­
ever method of recounting is used. 

In specific answer to your questions, it is my opinion
and you are so advised that: 

1. A witness at an election recount may suggest to the 
judges that a ballot should be challenged, and the reason 
therefor1 

2. If three judges do not agree as to how any part of a 
ballot ahould be counted, it should be segregated for a 
later determination, 

3. Witnesses have a right to see each ballot, including
those deaigned to be counted by automatic tabulating equipment. 




