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Specifically answering your inquiry, 1t IS my opinion that by virtue of the 
authority contained in House Bill 94, the county treasurer may accept "liquidated 
claims" of a subdivision in payment of taxes assessed and being collected for the 
benefit of such subdivision to the extent of the taxes assessed for the benefit of 
such subdivision for whatsoever purpose and is not limited by such act to that 
amount of taxes assessed for the operating expenses of such subdivision. 

1027. 

Respectfully, 
}OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-UNDER SECTION 4759, G. C. NOT AUTHOR­
IZED TO SELL PROPERTY UPON TER!VIS OTHER THAN CASH UN­
LESS SALE MADE TO MUNICIPALITY OR BOARD OF TRUSTEES 
OF SCHOOL DISTRICT LIBRARY. 

SYLLABUS: 
A board of education in making sales of property by authority of Section, 

4759, General Code, is not authorised to sell such property upon terms other than 
for cash, unless the sale is made to a municipality or a board of trustees of ,, 
school district librar:y. 

CoLUMBUS, OHio, July 13, 1933. 

HoN. RAY B. \VATERs, Prosewting Attorney, Akron, Ohio. 
DEAR SIR :-Over the signature of one of your assistants, my opinion has been 

requested, as follows: 

"Would you kindly give us your opinion as to whether or not a board 
of education owning a parcel of land on which is located an old school 
building could sell the property for part cash and take back a first mort­
gage for the balance of the purchase price? The value of the property 
is over $300.00 ?" 

By force of Section 4749, General Code, boards of education of the several 
school districts in Ohio arc vested with the power of acquiring, holding, possessing 
and disposing of real and personal property. 

The manner of exercising that power when the property to be disposed of ex­
ceeds $300.00 in value, or when it is determined to sell and convey the property to 
a municipality or a board of trustees of a school district library is provided for by 
Section 4756, General Code, which reads as follows: 

"When a board of education decides to dispose of real or personal 
property, held by it in its corporate capacity, exceeding in value three 
hundred dollars, it shall sell such property at public auction after giving 
at least thirty days' notice thereof by publication in a newspaper of general 
circulation or by posting notices thereof in five of the most public places 
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in the district in which such property is situated. When the board has 
twice so offered a tract of real estate for sale at public auction and it 
is not sold, the board may sell it at private sale, either as an entire tract 
or in parcels, as the board deems best. Provided, however, that in case 
the board of education decides to dispose of such real property, it may 
sell and convey the same to any municipality or board of trustees of the 
school district library in which such real estate is situated, upon such 
terms and conditions as may be agreed upon. The president and secre­
tary of the board shall execute and deliver deeds necessary to complete 
the sale or transfer provided for by this section." 

There is no specific statutory direction as to the manner 111 which sales of 
property of less value than $300.00 must be made. In fact, there is no specific ex­
press statutory authority for making such sales. It has been held however, that the 
clothing of a board of education with corporate powers and the express exten­
sion to it of a general power of disposing of property as is done by the terms of 
Section 4749, General Code, amply authorizes the making of such sales, and in the 
absence of any limitation thereon, property of the value of $300.00 or less may 
be sold by a board of education at private sale. (See Opinions of the Attorney 
General for 1915, page 877.) 

It is a well settled principle of law that boards of education have limited powers 
only. Being creatures of statute, they possess such powers only as arc expressly 
granted to them, together with such incidental powers as are necessary to the 
carrying out of the expressly granted powers. (Schwing vs. McClure, 120 0. S. 
335.) It is equally well settled that when a power of sale is reposed by statute in 
a public officer or a public board, the precise manner provided by statute, if any, 
must be strictly followed in consummating the sale, and the power, in any event, 
is strictly limited to the power granted. Statutes granting such powers are strictly 
construed. Abbott on Municipal Corporations, Vol. 3, page 2194; McQuillin on 
Municipal Corporations, 2d Ed., Sections 1242 et seq. 

It can not be said that the word "sell", as the term is generally understood, 
carries with it the idea that the sale must be for cash or that the payment of the 
purchase price in cash is necessary to effect a sale. The payment or agreement to 
pay the purchase price of property in money, is essential to a sale as distinguished 
from exchange or barter but it is a well known fact that sales in the ordinary 
course of business arc often made on credit, wholly or partially, as well as for cash, 
and title is as effectually passed by a sale on credit as for cash if the intent to do 
so is present. However, where the legislature has extended authority to public 
officers or boards to sell property it has expressly provided in many instances that 
the sale may be upon terms or conditions as agreed upon, or otherwise. For 
instance, in the statute here under consideration, Section 4759, supra, authority is 
extended to boards of education to sell property of a greater value than $300.00 
at public auction after due advertising. No mention is made of the right to sell 
upon terms or conditions. If the sale is to be made to a municipal corporation or a 
board of school district library trustees, however, the sale may be "upon such terms 
and conditions as may be agreed upon." The fact that the legislature authorized a 
sale in the one instance, upon terms and conditions, excludes the· idea, in my 
opinion, that the sale in the other instance may be upon terms or conditions, or 
otherwise than for cash. 

Another instance where the legislature authorized a sale upon terms or con­
ditions, was in an act authorizing certain cities which owned a line or lines of 
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railway to sell the same in the manner provided for in the act "at a price ana 
upon terms of payment satisfactory to said trustees of the sinking fund." (84 0. L. 
82). 

In pursuance of this act, the City of Cincinnati sold the Cincinnati Southern 
Railway. Suit was brought to enjoin the sale, it being contended among other 
things, that the attempted sale was invalid because it was not made for cash. The 
case was carried to the Supreme Court, where it was held (City of Cincimwti vs. 
Dexter, 55 0. S. 93) : 

"Payment of the purchase price in cash is not essential to a valid sale 
under the statute; the sale is authorized to be made upon terms of payment 
satisfactory to the designated municipal board." 

I am therefore of the opinion that in the absence of a statutory proviSIOn 
authorizing and directing a board of education to effectuate sales of property of 
the value of more than $300.00 upon terms and conditions, such sales may not be 
made otherwise than for cash. 

1028. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

HOSPITAL SERVICES- TOWNSHIP TRUSTEES MAY CONTRACT 
THEREFOR WITH PRIVATE HOSPITAL TO BE FURNISHED TO 
INDIGENT RESIDENTS HAVING LEGAL SETTLEMENT WITHIN 
TOWNSHIP-NOT PROHIBITED BY CONSTITUTIONAL PROVI­
SIONS. 

SYLLABUS: 
Township trustees are authorized to contract with a pri·uate hospital to fumish 

hospital services to the indigent residents having a legal settlement within the 
township, provided the contract price for the furnishing of such services is com­
mensurate with the services rendered. 

CoLUMBus, Omo, July 13, 1933. 

HoN. HowARD M. NAZOR, Prosewting Attorney, Jefferson, Ohio. 
DEAR SrR :-I am in receipt of your request for my opinion which reads as 

follows: 

"I have been asked by the Ashtabula General Hospital Trustees 
whether or not it would be legal for the various townships to enter into 
contracts with the Hospital for a year's time for the care of their indigent 
sick, at a certain flat rate which would be less than the regular rate charged 
by the Hospital. 

I find no authority for doing this, but I was requested to get your 
opinion on it, and would appreciate this at your convenience." 

Township trustees have those powers and duties which are defined by statute 
or naturally or necessarily implied from the language of the statute. 


