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SYLLABUS: 
The expenses of the members of a board of education or of its clerk, when duly author­

ized in the premises, incurred by reason of attending U1Jon the Tax Commission of Ohio 
for the purpose of procuring the consent of the Tax Commission to the submission of the 
question of the issue of bonds by a school district may legally be paid from the school funds 
of the district, whether such attendance is by request of the Tax Commission or whether it 
is made upon the determination of the board of education that it will be for the best interests 
of the district to do so. 

CoLUMBus, Omo, November 14, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-I am in receipt of your request for my opinion which reads as fol­

lows: 

"Section 2293-15 G. C. (112 0. L. 370), requires boards of education in 
certain cases to procure the consent of the Tax Commission of Ohio before 
submitting bond issues to a vote of the people. 

Question: May the expenses of board members and clerks of boards of 
education be legally paid from the school funds when such expenses are in­
curred in attendance upon the Tax Commission at Columbus for the purpose of 
procuring the consent referred to, whether such attendance is voluntary on 
the part of the members and clerk or whether thay are requested to attend 
by the Tax Commission? " 

Section 2293-15, General Code (112 0. L. 370), referred to in your inquiry, reads, 
in part, as follows: 

Section 2293-15. * * * "The net indebtedness created or incurred 
by any school district shall never exceed six per cent of the total value of all 
property in any such school district as listed and assessed for taxation, pro­
vided that bonds shall not be submitted to popular vote in an amount which 
will make the net indebtedness after the issuance of such bonds exceed four 
per cent of the total value of all property in such school district as listed and 
assessed for taxation, unless the tax commission of Ohio consents thereto. 

In ascertaining the limits of this section, the bonds specified in Section 
2293-13 and the following bonds shall not be considered: * * *" 

Then follows an enumeration of certain classes of bonds not to be considered in 
ascertaining the limits of the section. This is the only direction to the Tax Commis­
sion found in the statute as to what shall be considered in determining whether or not 
consent is to be given for a school district to submit to the electors the question of 
issuing bonds which when issued will cause the net indebtedness of the district to ex­
ceed four per cent of the total value of all the property in the district. 

There is no doubt but that the Tax Commission has the right to, and undoubt­
edly does, when determining whether or not consent should be given to a school dis­
trict to submit the question of the issuance of bonds which will cause the net indebt­
edness of the district to exceed four per cent of its tax valuation, consider many things 
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bearing on the financial condition of the district and the necessity for the said issue of 
bonds. In order intelligently to pass upon the question the Commission would necess­
arily have to consult with the members of the board of education of the district or its 
clerk. The clerk would no doubt be most able to give said Commission the proper in­
formation upon which to base its determination. 

Under these circumstances, the board of education in some cases might deem it 
to be for the best interests of the district to consult with the Tax Commission or send 
its clerk for that purpose, and in many cases the Tax Commission might send for the 
clerk or the members of the board for an interview. In either case, the going to the 
Tax Commission would be within the scope of the duties of the members of the board 
of education as public officials, or of its clerk as a public employe, whim duly author­
ized and directed by the board to go or when requested by the Commission to come. 

It is stated in 23 American and English Encyclopaedia of Law, Second Edition, 
Volume 23, page 389: 

""'here the l!\W requires an officer to do what necessitates an expendi­
ture of money for which no provision is made he may pay therefor and have 
the amount allowed him." 

Throop, on Public Offices, Section 495, states: 

"A public officer is entitled to receive from the public authority which 
he represents, reimbursement for extraordinary expenses necessarily incurred 
by him, in the course of, or in consequence of the discharge of his official 
duties, and not intended to be covered by the compensation allowed to him, 
the rule in this respect being the same as in cases of private agency." 

When the members of the board of education or the clerk of the board attend the 
Tax Commission there are necessarily incurred certain expenses which, in my opinion, 
are not intended to be covered by the regular compensation allowed to them and for 
that reason these expenses should be borne by the schpol district which they represent. 

In reaching this conclusion, I am not unmindful of the opinion of a former Attor­
ney General, published in the Opinions of the Attorney General for 1926, at page 553, 
in which it is held: 

"The board of education of a rural or village school district is without 
authority to pay items of traveling expense incurred by the clerk of said board." 

I am unable to agree with this holding. 
Necessary traveling expenses incurred by a public official in the performance of 

his duties are clearly not a part of his regular compensation. The case of Cleveland 
'vs. Featherstone, 110 0. S. 669, which the Attorney General cites in support of his 
conclusion in the aforesaid opinion, clearly docs not preclude the board of education 
from making allowances for traveling expenses. In fact, to my mind, said case tends 
to support the conclusion herein reached. 

I am therefore of the opinion in answer to your specific question that the expenses 
of the members of a board of education or of its clerk, when duly authorized in the 
premises, incurred by reason of attending upon the Tax Commission of Ohio for the 
purpose of procuring the consent of the Tax Commission to the submission of the 
question of the issue of bonds by a school distr)ct, may legally be paid from the school 
funds of the district, whether such attendance is by request of the Tax Commission 
or whether it is made upon the determination of the board of education that it will 
be for the best interests of the district to do so. 
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Respectfully, 
Eow ARD C. TURNER, 

Attorney General. 


