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OPINION NO. 76-079 

Syllabus: 
R.C. 111.15, as amended by Am, Sub. H.B. 317, is not 

applicable to the public colleges and universities, in­
cluding community colleges and technical colleges, in 
the State of Ohio. 

To: James A. Norton, Chancellor, Ohio Board of Regents, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 10, 1976 

I have before me your request for my opinion as to whether 
R.C. 111.15, as amended by Am. Sub. H.B. 317, is applicable to 
the public colleges and universities, including community colleges 
and technical colleges, in the state of Ohio. Am. Sub. H.B. 317 
amended R.C. 111.15 to require that all rules filed pursuant to 
that section be filed with the director of the Legislative Refer­
ence Bureau in addition to the Secretary of State. It further 
required that all rules previously filed pursuant to R.C. 111.15 
be refiled with both the director of the Legislative Reference 
Bureau and the Secretary of State prior to January 1, 1977, in 
order to remain effective. 

Am. Sub. H.B. 317, which became effective on September 30, 
1976, amended R.C. 111.15 to read as follows: 

"No rule adopted by any board, commission, 

department, division, or bureau of the govern­

ment of the state shall be effective until the 

tenth day after it is promulgated by the filing 

of one certified copy thereof in the office of 

the secretary of state; and one certified copy 

thereof with the director of the !egislative 

reference bureau. If both copies are not filed 

on the same day, the rule shall be effective on 

the tenth day after the day the later filing is 

made. A rule of an emergency nature necessary 

for the inunediate preservation of the public 

peace, health, or safety, which shall state the 

reasons for such necessity shall become effective 

inunediately upon being promulgated as pro­
vided in this section. 

"No rule of any board, commission, depart­

ment, division, or bureau of the government of 

the state shall be effective after January 1, 

1977, unless expressly promulgated as provided 

in this section. 


"All rules filed in the office of the secre­

tary of state pursuant to this section shall be 

recorded by the secretary of state under the 


·title of the board, commission, department, 

division, or bureau adopting such rule and shall 

be numbered according to a numbering system de­

vised by the director of the legislative bureau. 

Such rules shall be public record open to public 
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inspecti.on. All rules shall be published in the 

Ohio Administrative Code as provided by chapter 

103. of the Revised Code. 

"No rule filed pursuant to this section 
shall be amended except by a new rule, which 
new rule shall contain the entire rule as amended 
and shall repeal the rule amended. Such amenrlatory 
rules shall be adopted and promulgated in the same 
manner as provided in this section for the adop­
tion and promulgation of the rules which are there­
by amended. 

"No repeal of any rule shall be effective 
until the tenth day after the filing of one certi ­
fied copy of the order of repeal of such rule 
with the secretary of state and one certified 
copy of the order of repeal of such rule with 
the director of the legislative reference bureau. 
If both copies are not filed on the same day, the 
repeal of such rule shall be effective on the 
tenth day after the day the later filing is made. 

"This section does not apply to any orde.r 

respecting the duties of employees, or to any 

finding, or to any determination of a question 

of law or fact in a matter presented to such 

board, commission, department, division, or 

bureau. 


"This section does not apply to a rule as 

defined in section 119.01 of the Revised Code." 


(Emphasis added.) 

Thus your question becomes whether the public colleges 
and universities, including community colleges and technical 
colleges, in the state of Ohio are a "board, commission, 
department, division, or bureau of the government of the 
state" as those terms are used in R.C. 111.15. This portion 
of R.C. lll,15 was not amended by Am, Sub. H.B. 317. Therefore 
R.C. 111.15 is not applicable to any agencies to which it was 
not applicable prior to the enactment of Am. Sub. H.B. 317. 

The General Assembly did not define a "board, commis­
sion, department, division, or bureau of the government of 
the state" in R.C. Chap. lll. Several related terms, how­
ever, were defined in R.C. 121.01, which reads as follows: 

"As used in sections 121.01 to 121.21, 

inclusive of the Revised Code: 


"(A) 'Department' means the several depart­

ments of state administration enumerated in 

section 121.02 of the Revised Code. 


"(B) 'Division' means a part of a department 
established as provided in section 121.07 ,_of the 
Revised Code for the convenient performance of 
one or more of the functions committed to a depart­
ment. 
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"(C) 'Departments, offices, and institutions' 
include every organized body, office, and agency 
established by the constitution and laws of the 
state for the exercise of any function of the state 
government, and every institution or organization 
which receives any support from the state." 

Each state university is governed by a board of trustees 
and is "a public institution of higher education which is a 
body politic and corporate." R.C. 3345.011. Similarly, 
community college districts and technical college districts 
are governed by boards of trustees, are political subdivisions 
of the state, and are bodies corporate. R.C. 3354.0l(A), 
3354.03, 3357.0l(B), and 3357.04. 

The terms "department" and "division" as defined by R.C. 
121.01 do not include these institutions of higher education, 
and neither, by analogy, would those terms as used in R.C. 
111.15. On this point it may be noted that R.C. 121.0l(C) 
defines the terms "departments, offices, and institutions" 
collectively to include public institutions of higher educa­
tion. However, the term "institutions" is specifically 
included in the language so defined. Such is not the case 
with R.C. 111.15. Nor do I find any definition of "commission" 
or "bureau", as used in R.C. 111.15, which would make those 
terms applicable to the ·situation you describe. 

Thus the term "board" is the one term which might bring 
these institutions within the scope of R.C. 111.15, since each 
institution has a board of trustees. The key language in R.C. 
111.15 becomes the phrase "of the government of the state." 
Public institutions of higher education, as noted previously, 
are political subdivisions and bodies corporate and their boards 
of trustees are concerned only with the operation of that par­
ticular institution, not with the government of the state of 
Ohio as provided in R.C. 111.15. This construction is bolstet~d 
by reference to 1941 Op. Att'y. Gen. No. 4043, p. 696, in which 
my predecessor had occasion to consider the scope and effect of 
this statute. He said in pertinent part at pp. 698, 699: 

The obvious purpose of this law is to provide, 
in a central place, a complete and duly classified 
set of all of the rules and regulations of every 
board, commission, department, division and bureau 
of the government of the State of Ohio for the use 
of anyone who may have occasion or need to examine 
them. Because of the increasing need for the 
legislature to delegate administrative duties and 
functions to specialized state boards and commi­
ssions, these rules and regulations have become 
as important as statutory law to those appearing 
before such bodies. 

Finally, it is significant that Am. Sub. H.B. No. 317 did 
not change the language of R.C. 111.15 to increase the number 
of bodies required to file copies of rules pursuant to that 
section. The amendment merely names the Legislative Reference 
Bureau as a public repository of such rules, in addition to the 
Secretary of State, with whom R.C. 111.15 had already required 
that rules be filed. 
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Therefore, to the extent that rules have not in the past 
been filed with the Secretary of State pursuant to R.C. 111.15, 
the General Assembly has apparently concurred and has not seen 
fit to question the construction given to that section admini­
stratively over the past 35 years. On this point see R.C. 1.54, 
which provides: 

A statute which is reenacted or amended is 

intended to be a continuation of the prior statute 

and not a new enactment, so far as it is the same 

as the prior statute. 


Furthermore, it is a well recognized common law rule of 
statutory construction that an administrative construction given 
a statute over a long period of time may be viewed as persuasive 
evidence of the proper interpretation, especially where the 
legislature has subsequently reenacted the language in question 
without change. Bailey, et al. v. Evatt, 142 Ohio St. 616 (1944); 
State ex rel. Schweinhagen v. Underhill, 141 Ohio St. 128 (1943); 
Wadswort~ v. Dambach, et al., 99 Ohio App. 269 (1954). 

It is my understanding that the institutions with which you 
are concerned, have not in fact been heretofore required to file 
copies of their rules with the Secretary of State pursuant to 
R.C. 111.!5. Therefore, I must conclude that a board of trustees 
of a public institution of higher education, whether a state 
university or a community or technical college, is not a board, 
commission, department, division, or bureau of the government of 
the state and thus not within the jurisdiction of R.C. 111.15. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 

you are so advised, that R.C. 111.15, as amended by Am. Sub. H.B. 

317t is not applicable to the public colleges and universities, 

including community colleges and technical colleges, in the ' 

State of Ohio. 





