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ATTORNEY ,}ENERAL 

1. BOARD OF COUNTY COlVL\IISSIONERS - SALE OF 
COUNTY O\VNED LAND UNDER 307.09 RC-PROCEDURE 
OF 307.10 RC MANDATORY-BIDDING: NOMINAL CON­

SIDERATION. 

2. LEASE OF COUNTY OWNED LAND TO STATE-FIFTY 
YEAR TERM WITH OPTION TO RENE\V FOR FIFTY 
ADDITIONAL YEARS. 

3. ADJUTANT GENERAL-5911.01 RC-AUTHORITY TO 
CONTRACT FOR LEASES FOR ARMORIES - PERIODS 
EXCEEDING TWO YEARS-1947 OAG 1680 AFFIRMED 

AND FOLLOWED). 

SYLLABUS: 

1. A board of county commissioners selling county O\\'lled land under the pro­
visions of Section 307.09, Revised Code, must •proceed· in compliance with Section 
307.10, Revised Code, and such sale cannot be for nominal consideration if there is 
any higher bid. 

~- Under Section 307.09, ReYised Code, a board of county commissioners may 
lease county owned land to the State of Ohio for a term of fifty years and grant an 
option to renew that lease for an additional fifty years. 

3. The Adjutant General of the state is authorized by Section 59H.01, Revised 
Code, to enter into contracts of lease for armories for periods in excess of two years. 
(Opinion No. 11680, Opinions of the Attorney General for 1947, affirmed and followed.) 

Columbus, Ohio, April 9, 1957 

Hon. vVilliam E. Didelius, Prosecuting .Attorney 

Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"T:he Board of County Commissioners of Erie County de­
sires to make available to the State of Ohio a parcel of land for 
the construction of an armory. The property in question is 
presently owned by the Board of County Commissioners and 
constitutes a part of the grounds of the Erie County Home. 

https://GENERAL-5911.01
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"The office of the Adjutant General has indicated to the 
Board of County Commissioners a willingness to accept the site 
either as an outright grant or under a lease for a term of fifty 
years with an option to renew said term for an additional term 
of fifty years. The Board of County Commissioners ·has indi­
cated a preference for a leasehold arrangement. 

"Under the provisions of Section 307.09 of the Revised 
Code, it would appear that the Board of County Commissioners 
could lease the site to .the State of Ohio for such length of time 
and upon such terms as the Board of County Commissioners 
might deem to be consistent with the need of such land for public 
use by the County. However, Opinion Number 6909 of the 
Attorney General, elated July 24, 1956, suggests that the term 
of such a lease should be limited to the expected life of the 
proposed building. 

"The Board of County Commissioners also question its 
authority to make an outright grant of the site to the State of 
Ohio. Under Section 5911.03 of the Revised Code it would 
appear that the Adjutant General may receive gifts of land, but 
the authority of the Board of County Commissioners to make 
such a gift would appear to be limited by Sections 307.09 and 
307.10. Your opinion is, therefore, requested as to the fol­
lowing: 

"l. Is the Board of County Commissioner empowered to 
lease a parcel of land owned by Erie County to the State of 
Ohio, at a nominal rent, for the construction of an armory, foT 
a term of fifty years with an option to renew said lease for an 
additional term of fifty years ; and 

"2. Is the Board of County Commissioners of Erie County 
empowered to execute a deed conveying the site to the State of 
Ohio, for a nominal consideration, for the construction of an 
armory?" 

I shall first consider your second question. Section 5911.01, Revised 

Code, reads in pertinent part: 

"The adjutant general is the director of state armories. 
He shall provide grounds, armories, and other buildings for the 
purpose of drill and for the safekeeping of arms, clothing, equip­
ment, and other military property issued to the Ohio national 
guard or the Ohio defense corps and may purchase or build 
suitable buildings for such purposes when. in his judgment, it is 
for the best interest of the state to do so. * * *" 

Section 5911.03, Revised Code, provides that the adjutant general 

may receive gifts of land for armory purposes and Section 5911.05, 
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Revised Code, provides for the appropriation of property for such pur­

poses. In Opinion No. 476, Opinions of the Attorney General for 1919, 

page 785, the Attorney General held that the very similar language of 

Sections 5238 and 5241, General Code, sections analogous to Sections 

5911.01 and 5911.05, Revised Code, respectively, conferred upon the 

adjutant general the power to purchase land for armories. I affirm and 

follow that opinion. The adjutant general is, then, empowered to pur­

chase land from the board of county commissioners. 

Section 307.09, Revised Code, confers upon boards of county com­

missioners the right to sell land, but that power is limited by .the provi­

sions of Section 307.10, Revised Code, which requires advertisement of 

sale and sale to the highest responsible bidder. Clearly no sale can be 

effectuated without full compliance with the prescribed -procedure, and 

if any bid higher than that of the adjutant general bidding a nominal 

amount should be submitted the purpose of the sale would be frustrated. 

And yet the value to the county of having an armory or a similar public or 

charitable building might be far higher than the amount of the highest bid. 

In short, one dissenting individual making a bid at such a sale could frus­

trate the ,purpose of the county in making land available for public or char­

itable purposes. In my opinion, the provisions of Section 307.09, Revised 

Code, granting boards of county commissioners broad power to lease 

county lands to municipal corporations, governmental subdivisions, and 

corporations not for profit are intended to remedy that situation. Section 

307.09, Revised Code, reads in pertinent part: 

"If the interests of the county so require, the board of county 
commissioners may sell any real estate belonging to the county 
and not needed for public use, or may -lease it, but no such lease 
shall be for a longer term than one year ; provided the board 
may grant leases, rights, and easements to municipal corporations 
or other governmental subdivision for public purposes or to 
col'J)orations not for profit for hospital or charitable purposes, 
including among other such purposes memorial structures and 
underground structures, on or in lands owned by the county 
where such lease, right, or easement is not deemed by the 1board 
to be inconsistent with the need of such land for public use ,by 
the county. Any such lease, right, or easement granted to a 
municipal corporation or other governmental subdivision, or to 
corporations not for pro fit for hospital or charitable purposes, 
may be for such length of tiJne, upon -such terms, for such pur­
poses, and may provide for such rene·wals thereof as the board 
deems for the best interests of the public." (Emphasis added) 
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The legislative history of Section 307.09, Revised Code, and the 

analogous Section 2447, General Code, clea·rly suggest such a purpose. 

Section 2447, General Code, as enacted in 1915, 106 Ohio Laws, 399, 

did not contain provisions analogous to the emphasized portion of Section 

307.09, supra. In the case of NLinamax Gas Co. v. State, ex rel. McCurdy, 

33 Ohio App., 501, in 1929, it was held that a board of county com­

missioners could not lease ma! estate owned by the county for a definite 

term "and thereby embarrass themselves and their successors in using 

the property for public purposes." In 1931, the General Assembly 

amended Section 2447, General Code, significantly broadening the power 

here under discussion, 114 Ohio La\vs, 87, and in 1935, provisions sub­

stantially analogous to the current provisions were enacted, 116 Ohio 

Laws, pt. 2, 149. This legislative history strongly suggests that the 

purpose of the emphasized portion of Section 307.09, Revised Code, is 

to enable boards of county commissioners to grant to governmental 

authorities or charitable corporations sufficient interests in county lands 

to justify them in constructing substantial improvements thereon. By 

granting long term leaseholds on liberal terms, boards of county commis­

sioners are able to secure to their counties the benefits of sales of county 

lands to governmental subdivisions and charitable corporations without 

being compelled to face the dilemma inherent in public sales. 

The county is specifically authurized by Section 307.09, Revised 

Code, to lease real estate for public ,purposes to municipal corporations 

or other political subdivisions. Now the question is presented whether 

the state itself can be a party to such a contract under this section. 

The state is divided into the several governmental subdivisions, and 

is in fact the sum of these subdivisions. It would he illogical to take the 

position that each of the parts has an autho-rity but the whole does not. 

Thus, if a -lease is authorized to a component part of ,the state, it would 

follow that a lease with the state itself would likewise be authorized. 

The rationale of the ruling in Opinion No. 6909, Opinions of the 

Attorney General for 1956, referred to in your request, was that boards 

of township tn1stees should not erect ibuildings on leased lands unless 

the lease was for a term long enough to extend over the estimated life of 

the building. In that opinion it was also suggested, but not held, that 

a board of county commissioners cannot grant a ninety-nine year lease, 

renewable forever. The ,problems peculiar to ninety-nine year leases 
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renewable forever would not attach to such a lease as that proposed, for 

fifty years renewable for an additional fifty years. 

In short, it appears to me that a board of county commissioners is 

empowered to enter into a lease as proposed. Further, the adjutant 

general is authorized by Section 5911.01, supra, to enter into contracts 

of lease such as here proposed-that is, for periods of more than two 

years. Opinion No. 1680, Opinions of the Attorney General for 1947, 

page 132. In that opinion the then Attorney General cited Section 5625-36, 

General Code, corresponding to Section 5705.44, Revised Code, which 

reads in pertinent part: 

"\,Vhen contracts or leases run beyond the termination of the 
fiscal year in which they are made, the fiscal officer of the taxing 
authority shall make a certification for the amount required to 

meet the obligation of such contract or lease maturing in such 
fiscal yea:r. The amount of the obligation under such contract 
or lease remaining unfulfilled at the encl of a fiscal year, and 
which will become payable during the next fiscal year, shall be 
included in the annual appropriation measure for the next year 
as a fixed charge." 

He then said, at page 134: 

"The provision last quoted, Section 5625-36 General Code 
(5705.44, Revised Code,) appears to recognize without explicitly 
so stating, that leases may run for a considerable number of 
years and that the sum which may be required to pay the annual 
rental ,in future years will have to be appropriated from year 
to year by the the taxing authority in its annual a:ppropriation. 
Regardless of the fact that the subdivision may not have funds 
availa:ble for such appropriation or may decline or neglect to 
appropriate same, the lease would nevertheless be :binding upon 
both parties. Likewise, in the case of a lease to the state, such 
lease for a term of more than two years would be binding upon 
both parties notwithstanding the fact that a suit could not he 
maintained against the state and notwithstanding the fact that 
the failu-re of the General Assembly to include the rental charge 
in its future biennial appropriations might make it impossible to 
pay the rent. 

"In effect, the lessor who makes a lease with the state for a 
term of years must be considered as taking the chance that the 
lease may fall ·by reason of the refusal or failure of the General 
Assembly to make the appropriation. However, that does not 
in my opinion affect the right of the officer of the state who is 
properly authorized in the premises, -to enter into such lease. My 
understanding is that leases made to the state or any of its de-
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partments generally carry in them a prov1s1on Tecogmzmg that 
the continued payment of the rental agreed upon beyond the 
current biennium is subject to and conditioned upon appropria­
tions ,being made by the General Assembly." 

Accordingly, in specific answer to your questions, it 1s my 9pinion. 

and you a-re advised: 

1. A board of county commissioners selling county owned land 

under the provisions of Section 307.09, Revised Code, must proceed in 

compliance with Section 307.10, Revised Code, and such sale cannot 

be for nominal consideration if there is any higher bid. 

2. Under Section 307.09, Revised Code, a board of county com­

missioners may lease county owned land to the State of Ohio for a term 

of fifty years and grant an option to renew that lease for an additional 

fifty years. 

3. The Adjutant General of the state is authorized by Section 

5911.01, Revised Code, to enter into contracts of lease for armories for 

periods in excess of two years. ( Opinion No. 1680, Opinions of the 

Attorney General for 1947, affirmed and followed.) 

Respectfully, 

WILLIA:M SAXBE 

Attorney General 




