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OPINION NO. 2008-004 

Syllabus: 

2008-004 

A county appointing authority that has both bargaining unit employees and 
non-bargaining unit employees has the power under R.e. 325.19(F), upon notifica­
tion to the board of county commissioners, to adopt for its non-bargaining unit em­
ployees an alternative schedule entitling them to be paid for their accrued, unused 
vacation leave at times other than upon the employees' separation from service or 
death, where at least one collective bargaining agreement so entitles the appointing 
authority's bargaining unit employees. (1987 Op. Att'y Gen. No. 87-063, 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-012, 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-050, 1994 Op. Att'y Gen. No. 
94-009, 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-028, 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-039, and 
2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-018, qualified and questioned.) 

To: Julia R. Bates, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Marc Dann, Attorney General, January 14,2008 

You have requested an opinion whether a county appointing authority may 
pay non-bargaining unit employees for their accrued, unused vacation leave, at a 
time other than upon separation from service or death, if a collective bargaining 
agreement authorizes payments at such other time for the appointing authority's 
bargaining unit employees who are covered by the agreement. You have stated that 
an elected county officer has negotiated a collective bargaining agreement under 
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which his office's bargaining unit employees are entitled to be paid for up to forty 
hours of vacation leave each year,t and you wish to know whether the officer has the 
authority to adopt a policy providing this same benefit to the non-bargaining unit 
employees in his office. 

Statutory Vacation Leave Benefits for County Employees 

County employees are entitled to paid vacation leave under R.C. 325.19. 
The rate at which an employee accrues vacation time depends upon the number of 
years he has served with the county, the state, and other political subdivisions of the 
state. R.C. 9.44; R.C. 325. 19(A). An employee must take his vacation leave during 
the year in which it accrued and before the next anniversary date ofhis employment. 
R.C. 325.19(C). His appointing authority may, "in special and meritorious cases, 
permit such employee to accumulate and carry over the employee's vacation leave 
to the following year," although "[n]o vacation leave shall be carried over for more 
than three years." Jd.2 

An employee who separates from county service is entitled to receive pay-

I See R.C. 4117 .03(A)( 4) (public employees have the right to "[b]argain collec­
tively with their public employers to determine wages, hours, terms and other condi­
tions of employment and the continuation, modification, or deletion of an existing 
provision of a collective bargaining agreement, and enter into collective bargaining 
agreements"); R.C. 4117.1O(A) ("[a]n agreement between a public employer and 
an exclusive representative entered into pursuant to this chapter governs the wages, 
hours, and terms and conditions of public employment covered by the agreement 
. . .. [w ]here no agreement exists or where an agreement makes no specification 
about a matter, the public employer and public employees are subject to all ap­
plicable state or local laws or ordinances pertaining to the wages, hours, and terms 
and conditions of employment for public employees"); 1989 Op. Att'y Gen. No. 
89-012 at 2-47 (vacation leave benefits are a matter subject to collective bargaining 
under R.C. Chapter 4117). See also R.c. 4117.05 (selection of an employee organi­
zation as the exclusive representative of all public employees in an appropriate col­
lective bargaining unit); R.C. 4117.06 (determination of an appropriate collective 
bargaining unit). 

2 Division (C) ofR.C. 325.19 reads in full: 

Days specified as holidays in section 124.19 of the Revised Code shall not 
be charged to an employee's vacation leave. Vacation leave shall be taken by the 
employee during the year in which it accrued and prior to the next recurrence of the 
anniversary date of the employee'S employment, provided that the appointing 
authority may, in special and meritorious cases, permit such employee to ac­
cumulate and carry over the employee's vacation leave to the following year. No 
vacation leave shall be carried over for more than three years. An employee is 
entitled to compensation, at the employee's current rate ofpay, for the prorated por­
tion of any earned but unused vacation leave for the current year to the employee's 
credit at time of separation, and in addition shall be compensated for any unused 
vacation leave accrued to the employee's credit, with the permission ofthe appoint­
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ment, at his current rate of pay, "for the prorated portion of any earned but unused 
vacation leave for the current year to the employee's credit at time of separation," 
and may be paid, "with the permission ofthe appointing authority," for any unused 
vacation leave he has accrued for the immediately preceding three years. R.C. 
325.19(C). See generally 2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-018 at 2-170 to 2-171 
(enumerating employment actions that constitute a "separation" from service for 
purposes of R.C. 325.19). An appointing authority also must pay for earned but 
unused vacation leave upon an employee's death. R.C. 325.19(E). R.c. 325.19 does 
not otherwise explicitly include other occasions upon which a county employee 
may be entitled to payment for unused vacation leave. 

Alternative Schedules of Vacation Leave 

Division (F) of R.C. 325.19, however, authorizes a county appointing 
authority to establish, upon notification to the board of county commissioners, 
"alternative schedules ofvacation leave and holidays for employees ofthe appoint­
ing authority for whom the state employment relations board has not established an 
appropriate bargaining unit pursuant to [R.c. 4117.06], as long as the alternative 
schedules are not inconsistent with the provisions of at least one collective bargain­
ing agreement covering other employees of that appointing authority, if such an 
agreement exists." Pursuant to division (F), therefore, a county appointing author­
ity that has both bargaining unit and non-bargaining unit employees has the power 
to establish "alternative schedules" providing non-bargaining unit employees the 
same "vacation leave" enjoyed by the appointing authority'S bargaining unit em­
ployees under a collective bargaining agreement. 

The overriding purpose served by the adoption ofalternative schedules is to 
"allow[] for the equivalency of ... benefits among an appointing authority's em­
ployees that are in a bargaining unit and those that are not in a bargaining unit." 
1999 Op. Att'y Gen. No. 99-039 at 2-247. R.C. 325.19(F) was "intended simply to 
ensure that, within the office of a single county appointing authority, those employ­
ees who were not part of a bargaining unit could obtain. . . vacation leave, and 
holiday benefits equivalent to those obtained by bargaining unit employees either 
pursuant to a collective bargaining agreement or by statute, while assuring the non­
bargaining unit employees the minimums otherwise specified by statute. " 1998 Op. 
Att'y Gen. No. 98-028 at 2-153. At the same time, however, R.C. 325.19(F) 
prevents an appointing authority from providing to non-bargaining unit employees 
greater vacation leave benefits than are provided in at least one collective bargain­
ing agreement covering the appointing authority's bargaining unit employees. 

In light of R.C. 325.19(F) and the purpose it serves to "allow for the 
equivalency of benefits," we conclude that an appointing authority that has both 
bargaining and non-bargaining unit employees may adopt, upon notification to the 
board of county commissioners, alternative schedules of vacation leave entitling 
non-bargaining unit employees to be paid for unused vacation leave at times other 

ing authority, for the three years immediately preceding the last anniversary date of 
employment. 
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than upon their separation from service or death, where at least one collective 
bargaining agreement covering bargaining unit employees ofthe appointing author­
ity includes that benefit. 3 In this instance, the county officer employs both bargain­
ing unit and non-bargaining unit employees, and a collective bargaining agreement 
entitles bargaining unit employees in his office to be paid for up to forty hours of 
vacation leave each year. Therefore, the county officer has the authority under R.c. 
325 .19(F) to adopt an alternative schedule, upon notification to the board of county 
commissioners, entitling his non-bargaining unit employees to be paid for up to 
forty hours of vacation leave each year. 

Qualification of Earlier Opinions 

Prior to the enactment of division (F) of R.C. 325.19 in 1989, opinions of 
this office concluded that appointing authorities had no authority to vary the terms 
of division (C) of R.C. 325.19, see note 2, supra.4 And, those opinions discussing 
the power of appointing authorities to vary the terms of division (C) that have been 
issued since the enactment of division (F) have assumed implicitly that the appoint­
ing authority had no bargaining unit employees covered by a collective bargaining 
agreement providing the benefit at issue, and have not addressed division (F).5 The 
conclusion we have reached in response to your question causes us to qualifY these 

3 We emphasize, however, that if a collective bargaining agreement grants 
bargaining unit employees fewer vacation leave benefits than the minimum levels 
established by statute, an appointing authority may not similarly reduce the vaca­
tion leave benefits of non-bargaining unit employees. See 1998 Op. Att'y Gen. No. 
98-028 (syllabus, paragraph 2) (an appointing authority may not provide under 
alternative schedules fewer benefits "than the minimums otherwise established by 
statute, and, if such schedules increase the benefits otherwise provided by statute, 
the schedules may not be inconsistent with the provisions of a collective bargaining 
agreement covering other employees of that appointing authority"). For example, if 
a collective bargaining agreement provided that bargaining unit employees were 
entitled at no time to payment for unused vacation leave, such provision could not 
be applied to non-bargaining unit employees-they would still be entitled under 
R.c. 325.19(C) and (E) to be paid for unused vacation leave upon separation from 
service or death. 

4 See, e.g., 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-012; 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-063. 

The language authorizing a county appointing authority that has both 
bargaining and non-bargaining unit employees to establish for non-bargaining unit 
employees "alternative schedules" of vacation leave and holidays that match the 
benefits provided under a collective bargaining agreement covering bargaining unit 
employees was added to R.C. 325.19, as part of newly enacted division (F), in 
1989. Am. Sub. S.B. 358, 117th Gen. A. (1988) (eff. March 17, 1989). 

5 See, e.g., 1994 Op. Att'y Gen. No. 94-009; 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-050. Cf 
2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-018 at 2-170, n. 3 (opinion explicitly assumes that 
county appointing authorities have not adopted alternatives schedules of vacation 
leave and holidays). 
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opinions with respect to appointing authorities that employ both bargaining unit and 
non-bargaining unit employees. More importantly, however, division (F) has been 
amended recently to expand the power of county appointing authorities to provide 
vacation leave benefits to their employees, calling into doubt whether these 
opinions, and perhaps others,6 continue to represent a correct statement of the law. 

Specifically, division (F) ofR.C. 325.19 was amended in 2007 by Sub. H.B. 
187, 126th Gen. A. (2006) (eff. July 1,2007) to grant an appointing authority the 
power to establish, where no collective bargaining agreement exits, "an alternative 
schedule ofvacation leave and holidays for its employees that does not diminish the 
vacation leave and holiday benefits granted by this section," upon notification to 
the board of county commissioners. Because your question relates to an appointing 
authority with both non-bargaining unit employees and bargaining unit employees 
covered by a collective bargaining agreement, we need not further consider the 
import of Sub. H.B. 187 at this time, but recognize that we will need to fully 
reconsider these earlier opinions given an appropriate set of facts. 7 

Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that a 
county appointing authority that has both bargaining unit employees and non­
bargaining unit employees has the power under R.c. 325. 1 9(F), upon notification to 
the board of county commissioners, to adopt for its non-bargaining unit employees 
an alternative schedule entitling them to be paid for their accrued, unused vacation 
leave at times other than upon the employees' separation from service or death, 
where at least one collective bargaining agreement so entitles the appointing 
authority's bargaining unit employees. (1987 Op. Att'y Gen. No. 87-063, 1989 Op. 
Att'y Gen. No. 89-012, 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-050, 1994 Op. Att'y Gen. No. 
94-009, 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-028, 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-039, and 
2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-018, qualified and questioned.) 

6See, e.g., 1999 Op. Att'y Gen. No. 99-039; 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-028. 
7 R.C. 124.38, which governs the sick leave of county employees, was also 

amended by Am. Sub. S.B. 358 in 1989 and Sub. H.B. 187 in 2007 to authorize 
county appointing authorities to establish alternative schedules of sick leave under 
the same circumstances as they may establish alternative schedules of vacation 
leave and holidays under R.C. 325.19(F). Therefore, sick leave opinions such as 
2005 Op. Att'y Gen. No. 2005-020, 2000 Op. Att'y Gen. No. 2000-020, 1993 Op. 
Att'y Gen. No. 93-027, and 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-074 may also need to be 
re-examined under an appropriate set of facts. 
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