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OPINION NO. 74-078 

Syllabus: 
1, A board of county cormnissioners must hold a public 

hearing before it adopts the plan or rules and regulations 
certified to it by a regional planning commission. 

2. A board of county cormnissioners has no authority to modify 
the plan or rules and regulations certified to it by a regional 
planning commission, pursuant to R.C. Chapters 711. and 713. 
However, if the board rejects the certified plan or rules and 
regulations, the commission may certify a modified plan or rules 
and regulations. 

To: Norman P. Smith, Shelby Count.y Pros. Atty., Sidney, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, September 26, ·1974 

I have before me your request for my opinion, which reads 
as follows: 

"The Shelby County Board of County Commissioners 
assisted in creating a Regional Planning Commission 
several years ago. The Regional Planning Cormnission 
has county-wide jurisdiction. 

"Recently the Regional Planning Cormnission 

adopted general rules and regulations governing 

the plats and subdivisons of land falling within 

its jurisdiction pursuant to Section 711.10 of 

the Ohio Revised Code. Before the adoption of 

its rules and regulations, the Regional Planning 

Commission held a public hearing and adopted rules 

and regulations on February 19, 1974. Following 

the adoption of subdivision rules and regulations

the Board of County Cormnissioners of Shelby County 

by resolution adopted a schedule of fees and 

appointed an Enforcement Officer. 


"Recently we questioned the validity of these 

rules and regulations as Section 711.132 of the 

Ohio Revised Code provides that these regulations 

do not become effective until approved by the Board 

of County Conunissioners after public hearing and 

have requested that I seek your opinion on the 

following questions: 


1. Is it necessary for the Board of County 
Cormnissioners to hold a public hearing 
to implement the subdivision rules and 
regulations as adopted by the Regional 
Planning Cormnission? 
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2. Are the subdivision rules and regulations 
as adopted by the Regional Planning Commission 
binding upon the Commissioners or may they 
make some modification or amendment of the 
same after public hearing, and if they are 
permitted to make modification or amendment, 
does such modification or amendment require 
the unanimous vote of the Commissioners?" 

The answer to your first question is clearly affirmative. 
R.C. 711.132, mentioned in your letter, reads as follows: 

"No rule or regulation of a planning commission 

adopted pursuant to the provisions of this chapter, 

shall become effective until the same shall have been 

approved, after public hearing, by the legislative 

authority of the municipal corporation in the case of 

a municipal planning commission or by the board of 

county commissioners in the case of a regional or 

county planning commission." 


(Emphasis added.) 

The underscored language, by its plain terms, requires a public 
hearing by the board of county commissioners before the approval 
of rules and regulations of a planning commission. See also, 
R.C. 711.10. 

Your second question, however, is not specifically answered 
by any statutory language. It may be well to begin the discussion 
with a quotation from State{ ex rel. Kearns v. Ohio Power Co., 
163 Ohio st. 451 (1955), re ative to the definition of 
"planning". The Court states at 460 as follows: 

"Although they are sometimes used inter­

changeably the terms, 'zoning' and 'planning' 

are not synonymous. Zoning is concerned chiefly 

with the use and regulation of buildings and 

structures, whereas planning is of broader scope 

and significance and embraces the systematic and 

orderly development of a community with particular 

regard for streets, parks, industrial, and com­

mercial undertakings, civic beauty and other kindred 

matters properly included within the police power. 

* * *" 


The authority of a regional planning commission is set forth 
in R.C. 711.10, which reads as follows: 

"Whenever a county planning commission or a 

regional planning commission adopts a plan for 

the major streets or highways of the county or 

region, then no plat of a subdivision of land 

within such county or region, other than land 

within a municipal corporation or land within 

three miles of a city or one and one-half miles 

of a village as provided in section 711.09 of 

the Revised Code, shall be recorded until it is 

approved by such county or regional planning 

commission and such approval is indorsed in 

writing on the plat. * * * 
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"Any such county or regional planning com­

mission shall adopt general rules and regulations, 

of uniform application, governing plats and sub­

divisions of land falling within its jurisdiction, 

to secure and provide for the proper arrangement 

of streets or other highways in relation to 

existing or planned streets or highways or to the 

county or regional plan, for adequate and con­

venient open spaces for traffic, utilities, access 

of fire fighting apparatus, recreation, light, 

air, and for the avoidance of congestion of 

population. Such rules and regulations may provide 

for the modification thereof by such county or 

regional planning commission in specific cases 

where unusual topographical and other exceptional 

conditions require such modification. 


"Before adoption of its rules and regulations 
or amendment thereof a public hearing shall be held 
thereon by the commission. However, no county or 
regional planning commission shall adopt any rules 
or regulations requiring actual construction of 
streets or other improvements or facilities or 
assurance of such construction as a condition 
precedent to the approval of a plat of a subdivision 
unless such requirements have first been adopted by 
the board of county commissioners after a public 
hearing. A copy of such rules and regulations shall 
be certified by the planning commission to thP- county 
recorders of the appropriate counties. After a county 
or regional street or highway plan has been adopted 
as provided in this section, the approval of plats and 
subdivisions provided for in this section shall be 
in lieu of any approvals provided for in other sections 
of the Revised Code, so far as the territory within 
the approving jurisdiction of the county or regional 
planning commission, as provided in this section, is 
concerned. * * *" 

The creatjon of regional planning commissions is authorized 
by R.C. 713.21. Under R.C. 713.24, a copy of a regional planning 
commission's plan is certified to the board of county commissioners 
of each county or part thereof included in the plan, as well as 
to other planning commissions. The board may adopt the plan, 
pursuant to R,C, 713.25, which reads as follows: 

"The planning commission of any municipal 

corporation to which a regional or county plan

is certified under section 713.24 of the 

Revised Code, may adopt such plan, and it shall 

thereupon have the same force within such municipal 

corporation as is provided by law or charter for 

plans prepared and adopted by the local planning 

commission. The board of county commissioners may 

adopt such plan so far as it relates to non­

municipal territory. Thereafter no public building, 

roadway, bridge, viaduct, or other public improvement 

or utility, publicly or privately owned, whose con­

struction or location would constitute a departure 

from the plan, shall be constructed or authorized 

by the board except by unanimous vote. Such plans 

shall not designate the specific lots or parcels 
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of land upon which such system, facilities, buildings, 

and improvements are proposed to be placed, but only 

the general site or location thereof. The effect of 

the adoption of such plan by the board shall cease 

as regards the location of any sewage or garbage 

disposal plant, and no official action of the board 

shall be controlled thereby in such respect, unless 

the site shown on the plan as the location of such 

plant is purchased within six months after the 

adoption of the plan by the board, or unless pro­

ceed~ngs for the appropriation of the necessary 

property are commenced within a period of six months 

and such property is then or thereafter appropriated 

in such proceedings." 


The plan adopted by a regional planning commission takes 
effect, with respect to nonmunicipal territory, upon adoption by 
the board of county commissioners. State, ex rel. Kearns v. 
Ohio Power Co., supra, syllabus 2. Similarly, the rules and 
regulations of the commission are of no effect until adopted by 
the board of county commissioners, R.c. 711.1321 Opinion No. 
73-040, Opinions of the Attorney General for 1973. See also, 
Opinion No. 72-020, Opinions of the Attorney General for 1972. 

There is no mention of a board of county commissioners' 
power to modifl a plan, or rules and regulations, certified by a 
regional plann ng commission. Its only specified power is to 
"adopt" (or, by implication, reject) such plan or rules. In 
contrast, a board of township trustees, for example, has authority 
to modify a text or maps certified by the township zoning commission. 
However, if the modification is not approved by the zoning 
commission, it can be effected, at a second public hearing, only 
by unanimous vote of the board of township trustees. R.C. 519.09. 
In the case of amendments or supplements to the zoning resolution, 
a unanimous vote of the board of township trustees is required 
to deny or modify the recommendation of the township zoning 
commission. R.c. 519.12. (Under this Section, the recommendation 
of a regional or county planning commission is also considered 
by the township zoning commission, but the latter is not bound 
by that recommendation in any respect.) 

Similarly, R.C. 713.25 authorizes the construction of a public 
improvement or utility, which would be a departure from the 
adopted plan, only if approved by unanimous vote of the board of 
county comissioners. In contrast with these provisions, R.C. 
Chapters 711. and 713. do not expressly authorize the board to 
modify the plan certified by the regional planning commission, 
whether by unanimous vote or otherwise. 

It is well settled in Ohio law that a board of county com­
missioners has only those powers which are expressly granted by 
statute or necessarily implied by those expressly granted. See 
Opinion No. 74-073, Opinions of the Attorney General for 1974. 
No power to modify the certified plan having been granted, in 
contrast to R.C. Chapter 519., the board has no such power. 
Compar~son is possible with the case of State, ex rel. Barbuto v. 
Ohio Edison Co., 16 Ohio App. 2d SS (1968), affirmed l6 Ohio St. 
2d 54 (1968). In that case, it was held that the recommended 
plan must be certified to the board of county commissioners by 
the regional planning commission, not by a subordinate body of 
the commission. By implication, the plan must be approved by 
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the regional planning commission. The board of county commissioners 
has no authority to originate, and recommend to itself, modifi­
cations in the plan. Such power lies with the planning commission. 
However, should the board find a plan unacceptable, the commission 
could always certify a modified plan. 

Upon consideration, it can be seen why the General Assembly 
did not choose to empower a board of county commissioners to 
modify a recommended plan. Their modification would apply only 
to the unincorporated area of the county. Instead of a regional 
or county plan, there would be different, uncoordinated plans
covering different parts of the county. The whole purpose of 
a unified regional plan (see R.C. 713.23) would be defeated. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. A board of county commissioners must hold a public hearing 
before it adopts the plan or rules and regulations certified to 
it by a regional planning commission. 

2. A board of county commissioners has no authority to 
modify the plan or rules and regulations certified to it by a 
~egional planning commission, pursuant to R.C. Chapters 711. 
and 713. However, if the board rejects the certified pla,n or 
rules and regulations, the commission may certify a modified 
plan or rules and regulations. 




