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DIVISION OF CHARITIES-MAY TRANSFER TO ANOTHER INSTITU­
TION ANY OF ITS DEPENDENT WARDS-COUNTY CHILDREN'S 
HOME MAY TRANSFER GUARDIANSHIP OF DEPENDENT WARD 
TO ANOTHER INSTITUTION. 

SYLLABUS: 
1. The Division of Charities of the Department of Public Welfare may ma!~e 

an agreement for the transfer to another qualified public or private association or 
institution of this state of any of its dependent wards. 

2. The trustees of a county children's home may make agreement on forms 
prescribed and published by the Diz,ision of Charities to transfer the guardianship 
of an indigent ward permanently committed to such institution to any public, semi­
public, or private association or institution of this state established for the purpose 
of caring for or placing children. 

CoLuMnus, OHIO, January 9, 1933. 

HaN. JoHN McSwEENEY, Director of Public Welfare, Columbu,s, Ohio. 
DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads: 

"Under Section 1352-3 of the General Code, the Division of Chari­
ties may accept the guardianship of dependent children by commitment 
by juvenile courts or·by transfer from children's homes, etc. In accord­
ance with section 1672 some of these commitments are permanent. In· 
the case of transfers from institutions, it has been assumed that such 
procedure involves a responsibility until the child is 21 years old, or, 
in fact, as if a permanent commitment has been made by a court. 
Section 1352-12 grants guardians of children the right to surrender tem­
porarily or permanently such children to a duly certified institution or 
agency. 

First query: Does Section 1352-12 permit the Division of Charities 
to transfer any of its dependent wards to another qualified agency? 

Second query: May a County Children's Home transfer the guardian­
ship of a dependent ward, under Section 1352-12, to another agency or 
institution? 

In reference to first query, it may be of interest to state that the 
Division of Charities has now a number of children permanently com­
mitted several years ago from a county which at that time had no public 
agency to care for dependent children. Over two years ago, a County 
Child Welfare Board was established in accordance with Section 3092. 
This Board is now functioning very successfully. Soon after its creation, 
all wards from that county under temporary commitment to the Division 
were by suitable action of the Juvenile Court committed to the new 
Board. thus relieving the Division of Charities from any further legal 
responsibility, but it was then held that no similar action was possible 
for the permanent commitments. It has been suggested by a member of 
the staff of the Division of Charities that Section 1352-12 provides a 
solution, depending upon the definition and application of the word 
'guardian.' 

As to the second query: There arc a few child caring agencies that 
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operate on a state-wide basis. Some of the smaller institutions arc willing 
to use these agencies for placement of some of their children in family 
homes. Some difficulty has arisen over the procedure in the case of per­
manent commitments. As times rather questiOnable methods have been 
followed to such an extent that the 'title of legal possession' of the 
child might be subject to adverse court decision even after adoption 
proceedings have been completed. If section 1352-12 can be used under 
such circumstances, it will greatly simplify the procedure.': 

Section 1352-3, General Code, to which you refer, reads in part as follows: 

"The board of state charities shall, when able to do so, receive as 
its wards such dependent or neglected minors as may be committed to 
it by the juvenile court. County, district, or semi-public children's homes 
or any institution entitled to receive children from the juvenile court or 
the board of administration may, with the consent of the board, transfer 
to it the guardianship of minor wards of such institutions or board. 
If such children have been committed to such institutions or to the board 
of administration by the juvenile court that court must first consent to 
such transfer. The board shall thereupon ipso facto become vested with 
the sole and exclusive guardianship of such child or children." 

Section 154-57, General Code, transfers the duties of the board of adminis­
tration or board of state charities to the Department of Public Welfare. 

Section 1672, General Code, reads in part as follows: 

"Whenever a child is committed to the permanent care of an insti­
tution, association or a state board, it shall ipso facto come under the 
sole and exclusive guardianship of such institution, a:sociation or state 
board, whereupon the jurisdiction of the court shall cease and determine. 
except that such institution, association or board, to which such child is 
permanently committed may petition said court to make other disposition 
of such child because of physical, mental or moral defects." 
Section 1643, General Code, reads in part as follows: 

"When a child under the age of eighteen years comes into the 
custody of the court under the provisions of this chapter, snch child shall 
continue for all necessary purposes of discipline and protection, a ward 
oi the conrt, until he or she attain the age of twenty-one years. The 
power of the court over such child shall continue until the child attains 
such age. Provided, in case such child is committed to the permanent 
care and guardianship of the Ohio board of administration, or the board 
of state charities, or of an institution or association certified by the board 
of state charities, with permission and power to place such child in a 
foster home, with the probability of adoption, such jurisdiction shall cease 
at the time of commitment." 

Section 1683, General Code, relative to the construction of the sections 
relative to juvenile courts, is as follows: 

"This chapter shall be liberally construed to the end that proper 
guardianship may be provided for the child, in order that it may be 
educated and cared for, as far as practicable in such manner as best 
subscrvcs its moral and physical welfare, and that, as far as practicable 
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m proper cases, the parent, parents or guardian of such child may be 
compelled to perform their moral and legal duty in the interest of the 
child." 

Section 13.52-12, General Code, mentioned in your inquiry, reads as follows: 

"The parents, parent, guardian or other person or persons having 
the custody of a child, may enter into an agreement with any public, 
semi-public or private association or institution of this state established 
for the purposes of aiding, caring for or placing children in homes, and 
which has been approved and certified by the division of charities, de­
partment of public welfare, placing such child in the temporary custody 
of such institution or association; or such parent, guardian or other 
person may make an agreement surrendering such child into the perma­
nent custody of such association or institution, to be taken and cared 
for by such association, or in:titution, or placed in a family home. 

Such agreements provided for herein shall be in writing, on forms 
prescribed and furnished by the division of charities, department of 
public welfare and may contain any and all proper and legal stipula­
tions for proper care of the child, and may authorize the association 
or institution when such agreements arc for permanent care and custody 
to appear in any proceeding, for the legal adoption of such child, and 
consent to its adoption, as provided in section 8025 of the General Code. 
The adoption order of the judge made upon such consent shall be 
hinding- upon the child and its parents. guardian, or other person, as if 
such persons were personally in court and consented thereto, whether 
made party to the proceeding or not." 

In view of the foregoing sections, it would seem that upon the permanent 
commitment of children to the Department of Public \Velfare, the department 
stands in the position of guardian to such wards. It follows that the provisions 
of section 1352-12 would apply and therefore the Division of Charities of the 
Department of Public \Velfare may make an agreement for the transfer to 
another qualified public or private association or institution of this state of any 
of its dependent wards. 

As to your second inquiry concerning the transfer of the guardianship of 
an indigent ward of a county children's home to another agency or institution, 
I assume that such children's home has been certified by the Board of State 
Charities. 

Section 1352-3, General Code, sets forth the procedure to be followed in 
the transfer of a ward of a children's home to the Department of Public Welfare. 

Section 1672, above quoted, provides that when a court awards the perma­
nent custody of a chiid to the care of an institution, etc., it shall ipso facto 
come under the sole and exclusive guardianship of such institution, association 
or state board, whereupon the jurisdiction of the court shall cease and determine 
with the exception of the possibility of recommitment of the child because of 
physical, mental or moral defects. 

It would . seem from the above quoted sections that a child permanently 
committed to a county children's home comes under the sole and exclusive 
guardianship of such· institution and consequently the relationship of guardian 
of the person exists. This being true, the provisions of section 1352-12 may 
apply so as to allow the trustees of a county children's home to make agreement 
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on form prescribed and published by the Division of Charities to transfer the 
guardianship of an indigent ward permanently committed to ·such institution to 
any public, semi-public or private association or institution of this state estab­
lished for the purposes of caring for or placing children in homes and which 
has been approved and certified by the Division of Charities. 

48R3. 

Respectfully, 

GrLnERT BETTMAN, 

Attorney General. 

JUVENILE COURT-MAY NOT ORDER PERMANENT SEPARATION OF 
CHILD FROM PARENTS-CHILD TEMPORARILY COMMITTED TO 
DIVISION OF CHARITIES SHOULD BE RETURNED TO PARENTS 
UPON ORDER OF COURT. 

SYLLABUS: 
1. A Juvenile court has no authority to make a permanent order of separation 

of a child from its parents, or in the case of an illegitimate child, from its mother, 
and follow the .same with a temporary commitment to the Division of Charities. 

2. Where a temporary commitment is made of a dependent child to the Di­
vision of Charities, Sitch child should be kept in readiness for return to the parent 
or gJtordian upon order of the c01trt. 

CoLUMBUS, Omo, January 9, 1933. 

HoN. }OHN McSWEENEY, Director of Public Welfare, Columbu,s, Ohio. 

DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your request tor my opinion, 
which reads as follows: 

"For several years the Division of Charities has been asking juvenile 
c.ourts for permanent separations of dependent children from parents, 
and children so separated have then been temporarily committed to the 
Division for placement. In the event that it has been possible later to 
place such children for adoption, the Division of Charities has then 
petitioned the court to change the temporary commitment to a penna­
nent one. 

Recently, some of the courts have questioned the practice of making 
permanent separations and then giving the Division of Charities a tem­
porary commitment. A careful reading of Sections 1653 and 1672 fails 
to reveal any authority for the present practice of permanently separating 
a child from his family and then temporarily committing him to the 
care and custody of the Division of Charities and thus we arc of the 
opinion that the courts \\1lich are raising objections to this procedure 
are within their rights. On the other hand, these statutes do ,not reveal 
any clause which could be interpreted as prohibiting such procedure. 

The situation has reached the point where it seems necessary for the 
Division of Charities to have a formal Attorney General's opinion on 
the following question: 


