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FAILURE OF COUNTY COMMISSIONERS, ACTING AS GOV­
ERNING BOARD, TO COMPLY vVITH PROVISIONS OF SEC­
TION 135.07, RC., DOES NOT INVALIDATE BOARD'S DESIG­
NATION OF PUBLIC DEPOSITORIES OF COUNTY FUNDS. 
COUNTY TREASURERS-REQUIRED TO DEPOSIT ACTIVE 
AND INACTIVE FUNDS IN DESIGNATED DEPOSITORIES. 
SECTIONS 135.01, 135.08, 135.10, 135.23, R.C. OHIO CONSTITU­
TION. ACT. VIII, SEC. 2e. 

SYLLABUS: 

1. The failure of the county comm1ss10ners, acting as the governing board, to 
comply with the provisions of Section 135.07, Revised Code, does not invalidate the 
board's designation of public depositories of county funds when all of the eligible 
institutions have made application therefor as provided in Sections 135.08 and 135.10, 
Revised Code, and a memorandum of agreement for depositories has been signed by 
each of the institutions selected and by the county commissioners acting as the gov­
erning board. 

2. The county treasurer is not required to sign the memorandum of agreement 
for depositories designating a depository for county funds. 

3. The county treasurer is required to deposit active and inactive funds in the 
designated depositories even though the contracted rate of interest thereon is lower 
than the current rate of interest being paid by such depositories to their regular 
depositors. 

OPINIONS 

4. The governing board may order the county trea.surer to invest excess public 
moneys in bonds, notes, certificates of indebtedness, treasury bills or other securities 
issued by and constituting direct obligations of the United States, or obligations of 
the State of Ohio issued pursuant to the authority of Section 2e, Article VIII, Ohio 
Constitution, only when after compliance with Sections 135.01 to 135.23 inclusive, of 
the Revised Code, the amount of public moneys belonging to the county exceeds the 
maximum limitations of its eligible public depositories. 

Columbus, Ohio, October 9, 1959 

Hon. James v\T. Freeman, Prosecuting Attorney 

Coshocton County, Coshocton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Treasurer of Coshocton County has requested that I 
obtain your opinion on the following: 
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"Does failure of the Board of County Commissioners to 
comply with the provisions of Section 135.07 R.C. of Ohio 
invalidate subsequent designations of public Depositories? The 
Board of Commissioners of Coshocton County, Ohio did not 
comply with any of the provisions of Section 135.07 R.C. How­
ever, each eligible institution in Coshocton County did, prior to 
the date fixed by Section 135.11 R.C. make application in writing 
to the Board of County Commissioners for Designation as Deposi­
tories as required by law. 

"Subsequently a Memorandum of Agreement for Deposi­
tories was executed by each of said eligible institutions on Form 
Aud. 512-G as to active and inactive funds. The Treasurer of 
Coshocton County has nt executed this Memorandum of Agree­
ment. After receipt of the several Memoranda, the Board of 
County Commissioners by resolution accepted said Memoranda 
as executed ( apparently this was supposed to constitute a Desig­
nation of Depository). 

"Do the curative provisions of Section 135.13 R.C. validate 
said Designations of Depositories in view of the noncompliance by 
the Board with Section 135.07 R.C.? Is the signature of the Treas­
urer a prerequisite to validity? The Treasurer objects to the 
depositing of inactive funds in local Depositories at 2% interest 
when said local Depositories have an advertised rate of 2¼% in­
terest to the public. He further objects to the acceptance of 2% 
interest from local Depositories when U. S. Government obliga­
tions are paying 3¼ to 4%. 

"Being mindful of your predecessors 1958 Opinion No. 1899, 
I have advised the Treasurer that where inactive funds are con­
cerned, it would seem that the Board of County Commissioners 
are required to deposit all of said inactive funds with local De­
positories provided said local Depositories make proper applica­
tion for and can legally accept said funds regardless of the rate 
of interest." 

Provisions regulating deposits of public moneys are found 111 Chapter 

135., Revised Code. Section 135.01, Revised Code, includes as "public 

moneys" all moneys of a subdivision of the state, such as a county. 

Various other terms are also defined, such as "governing board" which 

in the case of a county means the board of county commissioners. 

Section 135.04 sets forth the eligibility requirements of a public de­

pository including the maximum limit of inactive deposits it may receive. 

Section 135.07, Revised Code, requires the county commissioners, as 

the governing board of the county, to estimate the aggregate maximum 

amount of public funds subject to its control to be awarded and on deposit 
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as inactive funds. A copy of the board's resolution is to be published for 

two consecutive weeks together with a notice of the date on which the 

governing board will meet to designate public depositories and the period 

for which inactive deposits will be awarded. These requirements, you 

indicate, were completely ignored by the county commissioners. 

The requirements of Section 135.07, Revised Code, appear designed 

to give all eligible depositories opportunity to bid for public deposits and 

thereby obtain for the county the highest possible rate of interest. In 
the situation outlined in your request such notice would have accomplished 

nothing for the reason that each eligible institution made application to 

become a public depository as required by law for each such institution 

has joined with the governing board in executing a memorandum agree­

ment for depositories as to both active and inactive funds. Section 135.13, 

Revised Code, provides in part: 

"The designation of an institution as a public depository by 
any governing board constitutes an acceptance of the offer em­
bodied in the application of such institution to the extent of the 
award made and creates an obligation upon the board to cause 
public moneys of the state or subdivision to be deposited in and 
withdrawn from such depository during the period of designation, 
in accordance with sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Re­
vised Code. Such obligation shall be evidenced by a written 
memorandum in such form as is prescribed by the bureau of 
inspection and supervision of public offices, signed by the chief 
officer and secretary of the board and by an executive officer of 
the institution. In case of any conflict between the terms of such 
memorandum and those of the application and the designation, or 
when, through inadvertence or otherwise, such written memo­
randum has not been executed or is not available, the terms of the 
application and the designation shall constitute the terms of such 
obligation. Performance of such obligation may be enforced by 
any appropriate action." 

"* * *" 

The provisions of the above section show that when your county 

commissioners, acting as the governing board, accepted the memoranda 

of the applicant depositories, these acceptances constituted designations of 

the applicant institutions as public depositories. The signature of the 

county treasurer is not required by the statutes. Section 135.11, Revised 

Code, referring to the board's designation of depositories says: 

"* * * Such designation and award shall be made in dupli­
cate; one copy shall be retained by the governing board of the 
subdivision and one copy shall be certified to the treasurer." 
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"* * *" 

The treasurer's duties in respect of depositories are set forth in Sec­

tion 135.15, Revised Code, reading as follows: 

"Each treasurer may at all times keep in the vaults of his 
office such amount, as a cash reserve, as is prescribed by the 
proper governing board which amount shall not be required to be 
deposited pursuant to sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the 
Revised Code. Each treasurer shall deposit all the remaining 
public moneys in his possession at the commencement of each 
period of award in the public depository designated by the board, 
except to the extent that provision has been lawfully made for the 
investment of such public moneys in lieu of their being deposited 
in a depository." 

Under the somewhat similar wording of former Section 2736, Gen­

eral Code, it was held in State ex rel. The Second National Bank of War­

ren, v. Harkelrode, Treasurer, 34 Ohio Appellate 279 that: 

"l. Section 2736, General Code, requires the county treas­
urer to deposit the county money in a bank, or banks, or trust 
company, as directed by the commissioners, and designated as 
inactive or active depositaries of the funds of the county." 

As was said by Judge Pollock in the above opinion, "It would be futile 

for the Legislature to require the commissioners to award the funds of 

the county to the bank making the highest bid therefor, to the amount of 

that bank's bid, and then permit the treasurer to use his discretion in 

depositing the money belonging to the county." 

Section 135.08, Revised Code, requires each eligible institution desir­

ing to be a public depository of inactive deposits to make application for 

such designation to the governing board, specifying therein the maximum 

amount the applicant desires to receive as an inactive deposit. Section 

135.09, Revised Code, referring to the governing board then says in part: 

"* * * Such board shall award the inactive deposits of public 
moneys subject to its control to the eligible institution which offers 
to pay the highest rate of interest on such deposits permissible at 
the commencement of the period of designation, in the amount, as 
to each, specified in the application of the institution therefor. 
If two or more eligible institutions offer to pay the same permissi­
ble highest rate of interest on amounts so specified, which in the 
aggregate exceed the estimated amount to be deposited at the 
beginning of the period, or the maximum amount thereof subject 
to deposit at any time during such period, the inactive deposits 
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shall be divided and awarded among such eligible public deposi­
tories in proportion to their respective capital funds. * * * 

"In the making and maintaining of inactive public deposit 
accounts, the public depositories offering to pay the highest per­
missible rate of interest shall be preferred. * * *" 

Comparable provisions for institutions desiring to be public deposi­

tories of active funds are found in Section 135.10, Revised Code, except 

that references to the rate of interest which the applicant will pay are 

omitted. An application for active funds may be combined with an 

application for inactive funds. The foregoing provisions make it appar­

ent that the rate of interest to be paid by depository institutions is de­

termined solely by the bidding therefor and is in no manner controlled or 

determined by the current rate of interest paid to local depositors. 

Coming to your last question respecting the apparent desire of the 

treasurer to invest inactive funds in United States government obligations 

bearing a higher rate of interest than that bid by the successful deposi­

tories, I find the only exception to the requirement that both active and 

inactive funds be deposited with designated depositories is in Section 

135.12, Revised Code, the third paragraph of which reads as follows: 

"If, after compliance with sections 135.01 to 135.23, inclusive, 
of the Revised Code, requiring the deposit of public moneys in 
public depositories, the amount of public moneys of the state or 
of a subdivision is in excess of the aggregate amount of such 
deposits, and the board finds that such excess cannot be deposited 
in public depositories because of the limitations of such sections, 
such board may order the treasurer to invest any part of such 
excess in bonds, notes, certificates of indebtedness, treasury bills, 
or other securities, issued by and constituting direct obligations 
of the United States, or obligations of the state of Ohio issued 
pursuant to the authority of Section 2e, Article VIII, Ohio Con­
stitution, provided that only such obligations as will mature or 
are redeemable at the option of the holder within two years from 
the date of purchase shall be eligible securities for such invest­
ments. Any order of the board directing the treasurer to invest 
public moneys shall specifically state the amount of public moneys 
to be invested and shall specifically describe the securities to be 
acquired." 

The reluctance of the legislature to permit investment of county funds 

in United States obligations may be inspired in part at least by the possi­

bility of market losses. In the fourth paragraph of Section 135.12, Revised 
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Code, the board is given authority to order the treasurer to sell securities 

on a fixed date. The sale must be made for cash "at the then current 

price." It is further provided that "neither the treasurer nor the members 

of the board shall be held accountable for any loss occasioned by sales of 

securities at prices lower than their cost. Any loss or expenses incurred 

in making such sales shall be payable as other expenses of the treasurer's 

office." Thus the gain in interest rate might be offset if the securities should 

have to be sold at a time when the market was down. The same general 

conclusion was reached by my predecessor as shown in Opinion No. 1899, 

Opinions of the Attorney General for 1958. In the third paragraph of the 

syllabus of that opinion he reached the conclusion that: 

"3. Until the board of county commissioners has exhausted 
the possibility of obtaining depositories for surplus funds in its 
hands, it is without authority to invest the same in securities as 
provided in Section 135.12, Revised Code." 

It thus seems very clear that the power of a county treasurer to invest 

in securities of the United States or the State of Ohio is strictly limited by 

the provisions of Section 135.12, Revised Code. 

Answering your question specifically it is my opinion that: 

1. The failure of the county commissioners, acting as the governing 

board, to comply with the provisions of Section 135.07, Revised Code, 

does not invalidate the board's designation of public depositories of county 

funds when all of the eligible institutions have made application therefor 

as provided in Sections 135.08 and 135.10, Revised Code, and a memo­

randum of agreement for depositories has been signed by each of the 

institutions selected and by the county commissioners acting as the gov­

erning board. 

2. The county treasurer is not required to sign the memorandum of 

agreement for depositories designating a depository for county funds. 

3. The county treasurer is required to deposit active and inactive 

funds in the designated depositories even though the contracted rate of 

interest thereon is lower than the current rate of interest being paid by 

such depositories to their regular depositors. 

4. The governing board may order the county treasurer to invest 

excess public moneys in bonds, notes, certificates of indebtedness, treasury 

bills or other securities issued by and constituting direct obligations of 
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the United States, or obligations of the State of Ohio issued pursuant to 

the authority of Section 2e, Article VIII, Ohio Constitution, only when 

after compliance with Sections 135.01 to 135.23, inclusive, of the Revised 
Code, the amount of public moneys belonging to the county exceeds the 

maximum limitations of its eligible public depositories. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




