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TOWNSHIP TRUSTEES-MAY LEVY A DITCH TAX TO PAY COST OF 
CONSTRUCTION OF TOWNSHIP DITCH. 

SYLLABUS: 
Township trustees may levy a ditch tax for the purpose of paying i11 the first ill­

stance the cost of the location a11d construction of a township ditch. 

CoLUMBus, OHio, June 28, 1926. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, 0/zio. 
GENTLEMEN :-1 am in receipt of your communication as follows: 

Sections 6603 to 6607, inclusive, of the General Code, provide for the 
establ:shment of ditches by township trustees. 

Question 1. May the township trustees levy a ditch tax for the purpose 
of paying in the first instance the cost of the location and construction of a 
ditch? If not, how can the preliminary costs be provided for? 

Section 6603 of the General Code is a part of chapter 5 of House B:ll l'\ o. 569, 
found in 110 Ohio Laws, page 161-199. This section provides as follows: 

"A petition for the improvement of a ditch or drain which is located 
wholly within a township, which does not pass into or through a munic­
ipality, which has an outlet within the township in a public watercourse, 
which does not benefit or damage land outside of the township, and which 
has not theretofore been located as a county ditch, may be filed with the 
clerk of such township instead of with the auditor of the county as provided 
in chapter one of this title. If such petition is filed with the clerk of the town­
ship, the clerk of the township shall at his office, do all things required to 
be done by the auditor, and the board of trustees of the township shall at 
their usual place of meeting do all things required to be done by the board of 
county commissioners in drainage improvements as is provided in chapter 
one of this title. The proceedings for such improvement shall be had pur­
suant to the provisions of chapter one of this title, and shall be governed by 
all the provisions of chapter one of this title, except as modified in this 
chapter." 

Chapter five of the Ditch Code, relating to township ditches is very brief, ccn­
taining only five sections, none of which refer to a levy of tax by the township trus­
tees for the purpose of paying the initial cost of the construction of a township ditch. 

Section 6603 quoted above, in part provides: 

"* * * the board of trustees of the township shall at their usual place 
of meeting do all things required to be done by the board of county com­
m:ssioners in drainage improvements as is provided in chapter one of this 
title." 

Section 6492 of the General Code, found in 110 Ohio Laws, 161-189, which 1s a 
part of chapter one and relates to single county ditches, provid-:s as follows: 



.l TTOHNEY -GENERAL. 

"The commissioners of each county shall provide and establish a fund, 
to be known as the general ditch improvement fund, which shall be used as 
a sinking fund for all bonds issued under the provi.sions of this chapter. Said 
fund shall consist of all funds in any ditch fund at the time this act takes 
effect, that are not then specifically appropriated, of any taxes then or there­
after levied and collected for ditch and drainage purposes under county levies, 
not by law otherwise disposed of, the proceeds of all bonds issued and sold 
under this chapter, the collections from all special assessments for benefits 
to property, as provided in this chapter, and such other funds as by law 
are or may be provided to be paid therein." 
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Section 6493 of the General Code, found in 110 Ohio Laws, 161-189, relating to 
payments from the ditch fund, in part provides as follows: 

"From the general ditch improvement fund, except as otherwise provided 
by law, all costs and expenses of improvements under this chapter shall be 
paid, including contract prices of construction and the .costs of locating the 
improvement. No warrants shall be drawn, to be paid from such fund, unless 
it contains a sufficient amount not otherwise specifically appropriated to pay 
the same." 

Section 6494 of the General Code, found in 110 Ohio Laws, 161-190, provides: 

"The county commissioners, if necessary, annually, at their March session, 
shall levy upon the grand duplicate of the county a tax not to exceed five­
tenths of one mill on the dollar, sufficient to pay for the location and con­
struction of such portions of the respective improvements located by them,· 
which tax, when collected, shall be credited to the general ditch improve­
ment fund." 

Section 6495 of the General Code, found in 110 Ohio Laws, 161-190, provides as 
follows: 

"The trustees of a township to which is apportioned by the commissioners a 
portion of the expenses of the construction of an improvement, shall levy 
annually upon the grand duplicate of the township, a tax sufficient to pay 
said apportionment, but not to exceed five-tenths of one mill on a dollar, and 
certify this to the auditor, on or before the fifteenth day of May in each 
year, until all installments are provided for." 

The latter section would seem to limit the levy to the purpose of paying the town­
ship's portion of the expenses of the construction of an improvement by the county 
commissioners. 

Nowhere can be found a section specifically authorizing the township trustees 
to levy a tax to pay for the initial expenses of locating and constructing a township 
ditch. However, we are unable to see how the township trustees could ever proceed 
under the authority given them to locate and construct a township ditch unless there 
was some means of raising money to pay for such cost of locating and constructing 
of the ditch. 

Section 6603 of the General Code, supra, it is believed can be construed in con­
nection with the other sections of the Ditch Law as authorizing the township trus­
tees to levy a tax for the purpose of a general ditch fund to be used in paying the 
cost in locating and constructing a ditch. 
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Certainly the fact that the township trustees are authorized to locate and con­
struct township ditches would carry the authority to levy a tax to pay the initial cost 
of such location and construction. 

In the opinion of Judge Thurman, in Cass vs. Dillon, 2 Ohio St. (f.)7, which is 
quoted in Youngstown vs. N atio11al Bank, 106 Ohio St. at page 574, we find the fol­
lowing: 

"The constitution did not create the municipalities of the state, nor does 
it attempt to enumerate their powers. It recognizes them as things already 
in being, with powers that will continue to exist, so far as they are consistent 
with the organic law, until modified or repealed. Thus there is no express 
provision that a county may make a road or contract a debt, yet no one will 
doubt for a moment that it may do both. Indeed, its power to contract debt 
is recognized, beyond even the authority conferred by law. It is clearly 
assumed in section 5 of article VIII, that it may create debts to repel in­
vasion, suppress insurrection, or defend the state in war, although no such 
power has ever been conferred by statute, so far as I can discover. If it can 
thus incur debts, it may, of course, levy taxes to pay them; notwithstanding 
its only express grant of the taxing power is, by section 7, article X, for 
'police purposes.' The same thing may be said of townships, cities, towns and 
villages." 

It is, therefore, my opinion that township trustees may levy a ditch tax for the 
purpose of paying in the first instance the cost of the location and construction of a 
township ditch. 
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Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

APPROVAL, SYNOPSIS TO AMENDMENT OF AN INITIATIVE 
PETITION. 

CoLUMBUS, OHIO, June 29, 1926. 

HoN. C. L. KNIGHT, The Beacon Journal, Allron, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted to me under date of June 28, 1926, for my cer­

tificate under section 5175-29e of the General Code, a synopsis to be embodied in an 
initiative opinion, said synopsis being in the words and figures as follows: 

"SYNOPSIS 

By this amendment it is proposed to give to the General Assembly the 
right to provide by law for the nomination of all elective officers, but it 
preserves the right to nominate by petition, and if nominations are made by 
conventions, the delegates to the convention shall be chosen by the direct 
vote of the electors. 

The delegates to the national conventions of political parties shall be 
chosen as now provided by the constitution." 


