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1958 Op. Att'y Gen. No. 58-1705 was questioned by 1979 Op. Att'y Gen. No. 
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COMPATIBILITY - OFFICE OF COUNTY COMMISSIONER 
AND MEMBER, BOARD OF TRUSTEES OF PUBLIC AFFAIRS 
OF A VILLAGE INCOMPATIBLE. 

SYLLABUS: 

The office of county commissioner is incompatible with that of a member of the 
board of trnstees of public affairs of a village, and it is not possible under the law 
for one and the same person to hold both offices at the same time. 

Columbus, Ohio, February 11, 1958 

Hon. William E. Didelius, Prosecuting Attorney 
Erie County, Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 
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"One of the members of the Board of County Commission­
ers of Erie County also is a member of the Board of Trustees of 
Public Affairs of the Village of Huron in this county. 

"The question has arisen whether these two public offices 
may be held at the same time by the same person. This question 
has arisen at this particular time by reason of the existence of 
the following circumstances: 

"The Board of County Commissioners contemplates the 
creation of a sewer district under the provisions of Section 6117.01 
of the Ohio Revised Code, the territory of which will be adja­
cent to the Village of Huron. It is further contemplated that 
the Board of County Commissioners will acquire or construct a 
water distribution system within the sewer district; and that the 
Board will endeavor to conclude a contract with the Village of 
Huron, under the terms of which the village will furnish a sup­
ply of water for the water distribution system in the sewer dis­
trict." 

Your question is whether or not the offices of county commissioner 

and a member of the board of trustees of public affairs of a village may be 

held by one and the same person. 

There is no express statutory or constitutional prohibition holding 

the two offices here in question incompatible. In the absence of an express 

provision, it seems to be a well settled rule that offices are incompatible 

when one is subordinate to or in any way a check upon the other, or when 

it is physically impossible for one person to discharge the duties of. both. 

The initial approach to your question, as such, would hardly warrant 

the conclusion that the offices involved would be incompatible with each 

other, inasmuch as one office is not subordinate to the other, it would be 

physically possible for one person to discharge the duties of both, and 

ordinarily one would not be a check upon the other. 

Sections 735.28 and 735.29, Revised Code, read as follows: 

Section 735.28: 

"In each village in which a water works, electric light plant, 
artificial or natural gas plant, or other similar public utility is 
situated, or when the legislative authority thereof orders a water 
works, electric light plant, natural or artificial gas plant, or other 
similar public utility, to be constructed, or to be leased or pur­
chased from any individual, company, or corporation, or when 
such legislative authority determines to establish a schedule of 
rates or charges of rents for use of the sewerage system and 
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sewage pumping, treatment, and disposal works of the village, 
such legislative authority shall establish a board of trustees of 
public affairs, which shall consist of three members, residents 
of the village, who shall each be elected for a term of two years. 

"\Vhen the legislative authority establishes such board, the 
mayor shall appoint the members thereof, subject to the confirma­
tion of the legislative authority. The successors of such appointed 
members shall be elected at the next regular election of municipal 
officers held in the village. 

"In case of a vacancy in such board from death, resignation, 
or otherwise, it shall be filled for the unexpired term by appoint­
ment by the mayor, subject to confirmation by the legislative au­
thority. 

"The board shall organize by electing one of its members 
president. Unless the office of clerk of the board has been con­
solidated with the office of clerk of the village, as authorized by 
section 733.28 of the Revised Code, it may elect a clerk, who 
shall be known as the clerk of the board of trustees of public 
affairs." 

Section 735.29: 

"The board of trustees of public affairs appointed under 
section 735.28 of the Revised Code shall manage, conduct, and 
control the water works, electric light plants, artificial or natural 
gas plants, or other similar public utilities, furnish, supplies of 
water, electricity, or gas, collect all water, electric, and gas rents, 
and appoint necessary officers, employees, and agents. 

"The board may make such by-laws and regulations as it 
deems necessary for the safe, economical, and efficient manage­
ment and protection of such woi·ks, plants, and public utilities. 
Such bylaws and regulations, when not repugnant to municipal 
ordinances or to the constitution or laws of this state, shall have 
the same validity as ordinances. 

"For the purpose of paying the expenses of conducting and 
managing such water works, plants, and public utilities or of mak­
ing necessary additions thereto and extensions and repairs 
thereon, the board may assess a water, light, power, gas, or utility 
rent, of sufficient amount, and in such manner as it deems most 
equitable, upon all tenements and premises supplied therewith. 
\\Then such rents are not paid the board may certify them to the 
county auditor to be placed on the duplicate and collected as other 
village taxes, or it may collect them by actions at law in the name 
of the village. 

"The board shall have the same powers and perform . the 
same duties as are provided in sections 743.01, 743.05 to 743.07, 
inclusive, 743.10, 743.11, 743.18, 743.24, and 735.05 to 735.09, 

83 



84 OPINIONS 

inclusive, of the Revised Code, and all powers and duties relat­
ing to water works in any of such sections shall extend to and 
include electric light, power, and gas plants, and such other 
similar public utilities, and such board shall have such other 
duties as are prescribed by law or ordinance not inconsistent 
herewith." 

In Section 743.18, Revised Code, we find the following: 

"A municipal corporation which has water works or electric 
works may contract with any other municipal corporation to 
supply it or its inhabitants with water or electricity upon such 
terms as are agreed upon by their respective legislative authori­
ties. A municipal corporation which has a water works may 
dispose of surplus water, for manufacturing or other purposes, 
by lease or otherwise, upon such terms as are agreed upon by the 
director of public service of a city or the board of trustees of 
public affairs of a village and approved by the legislative authority 
thereof. Moneys received for such surplus water in either case 
shall be applied to the payment of the principal and interest of the 
bonds issued for the construction of such water works, or for 
other expenses incident to the maintenance thereof, but no lease 
shall be made for a longer term than twenty years. 

"The amount to be paid for such water supply shall be 
raised by the municipal corporation purchasing it, in the manner 
provided for the payment of the expense of conducting and man­
aging water works constructed wholly by a municipal corporation. 
The amount so received by the municipal corporation furnishing 
such supply shall be applied to the payment of the interest on the 
sum borrowed for the construction of such water works, or to 
defray the expense of its management, as the director of public 
service or board of trustees direct." 

By reason of the authority contained 111 Section 743.18, Revised 

Code, the board of trustees of public affairs of a village has authority to 

sell surplus water for manufacturing or other purposes under stated 

conditions. 

In the situation presented in paragraph 3 of your letter, we would 

have the county commissioner involved contracting for water for the sewer 

district, with the Board of Trustees of Public Affairs of the Village of 

Huron, of which he is also a member, and the same person would be a 

member of each contracting board. 

It is believed that this position would be untenable, and that each 

would be a check upon the other. 
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In an informal opinion rendered by my predecessor in office, Informal 

Opinion No. 133, Opinions of the Attorney General for 1952, p. 451, 

the following statement is found: 

"Offices have been held incompatible, as a matter of com­
mon law, where one is subordinate to or in any way a check upon 
the other. State, ex rel. v. Gebert, 12 0. C. C (N.S.) 274. The 
general rule of incompatibility is based on the premise that con­
siderations of public policy render it improper for one incumbent 
to retain both offices where such offices have conflicting duties, 
since such conflict would present a contrariety or antagonism 
which would interfere with the faithful, impartial and efficient 
discharge of the duties of each office. 42 American Jurisprudence, 
page 935, et seq.; 32 Ohio Jurisprudence, page 906, et seq. 
While these basic principles are uniformly accepted, they some­
times are most difficult of application to individual cases." 

And in the same opinion it is also stated: 

"It might be argued that the performance of such duties 
would be the exception, rather than the rule, and being only a 
remote possibility, no immediate conflict would be presented to 
preclude the holding of both positions at the same time. In Opin­
ion No. 1289, Opinions of the Attorney General for 1952, issued 
March 26, 1952, a copy of which is here inclosed, I expressed 
the opinion that the fact that a conflict in interest is a mere 
possibility and not inevitable does not make the offices any the 
less incompatible. Reference was made to Opinion No. 1288, 
Opinions of the Attorney General for 1927, page 2326. I believe 
this statement to be in accord with the authorities as stated in 
32 Ohio Jurisprudence, page 906." 

In Opinion No. 1289, Opinions of the Attorney General for 1952, 

p. 257, the following is stated at page 259: 

"The fact that a conflict in interest is a mere possibility and 
not inevitable does not make the two offices any the less incom­
patible. Thus it was stated in an opinion by one of my prede­
cessors in office, Opinion No. 1288, Opinions of the Attorney 
General for 1927, at page 2326: 

" 'The question might arise whether or not, when the in­
compatibility between offices or public employments would not 
exist except upon the happening of certain contingencies, the 
positions would be said to be incompatible before the contingen­
cies arise or only after the happening of the occurrences upon 
which the contingency hinges. I do not find that this question 
has ever been considered by the courts or text writers. 
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" 'It would seem apparent to me, however, that when an 
officer was elected or appointed for a definite term or an em­
ploye was employed by contract for a definite time as are teachers, 
principals and superintendents of the schools in local districts, 
if there be a possibility of the contingency arising during the 
term of office or during the time which the contract of employ­
ment covers, which would make a position incompatible, the rule 
of incompatibility would apply. 

" 'In an early English case, Rex vs. Tizzard, 9 B & C 418, 
Judge Bailey in speaking of incompatibility of offices uses this 
language: 

" ' "I think that the two offices are incompatible when the holder 
cannot in every instance discharge the duty of each." ' " 

Therefore, in view of the foregoing, and in specific answer to your 

question, you are advised that the office of county commissioner is in­

compatible with that of a member of the board of trustees of public affairs 

of a village, and it is not possible under the law for one and the same 

person to hold both offices at the same time. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney Gener.al 

https://Gener.al



