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EDUCATION---'CONTRACTS OF EMPLOYMENT: TEACHERS­
SCHOOL DISTRICT WITH FEWER THAN 800 PUPILS-STAT­
UTE, §3319.11 R.C., CONTROLS OVER CONTRACT CONFLICT­
ING WITH TERMS OF STATUTE. 

SYLLABUS: 

When the board of education of a school district with fewer than eight hundred 
pupils enters into a second contract to re-employ a teacher for one year in contra­
vention of the statutory provisions· that such contract shall be for a minimum period 
of two years, the statute controls to the exclusion of the contract. Re-employment 
at the termination of such second contract must be for five-year periods unless the 
board grants a continuing contract. 
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Columbus, Ohio, June 10, 1958 

Hon. Garver Oxley, Prosecuting Attorney 

Hancock County, Findlay, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

''I have been requested to seek your opinion on the following 
question: 

"Teacher 'X' after teaching two or three years previously 
was hired by the local school board in 1945 and received a two 
year contract. In 1947 he was re-hired but at a one year contract. 
Subsequently, in 1948, and again in 1953 he received five year 
contracts. The local school board does not wish to retain his 
services further. However, he contends that the 1947 contract 
should have been for two years, and therefore he is entitled to 
one more year based on the 1947 contract. May they refuse to 
hire him now or must they continue him in their employ for an­
other year?" 

You have also advised me that the school district m question has 

less than eight hundred pupils. 

The controlling statute, Section 3319.11, Revised Code, reads in perti­

nent part: 

"* * * 
"In school districts of under eight hundred pupils, the follow­

ing contract system shall control : 

"* * * 
"(B) New teachers, who have had at least one year's expe­

rience as teachers in other schools, shall be employed for a period 
of time commensurate with their past experience at the discretion 
of the hiring board, provided that no such contract shall be for 
more than five years. 

" ( C) Upon re-employment after the termination of the 
first contract, the new contract shall be for not less than two 
years nor more than five years provided that the teacher's edu­
cational qualifications have been fulfilled and the teacher's work 
has been satisfactory. 

"(D) Upon re-employment after the termination of the 
second contract, the teacher's contract shall be for five years and 
subsequent renewal thereof shall be for five-year periods, or the 
board may at any time grant a continuing contract." 
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This statute, insofar as it is applicable to the problem you have pre­

sented, has been in its present form since 1943. 120 Ohio Laws, 475 

at p. 541. 

When the school board rehired teacher "X" in 1947 the contract of 

re-employment could only have been for a period of not less than two nor 

more than five years. It is also apparent that, upon the termination of the 

1947 contract, a subsequent contract and renewals thereof would, by opera­

tion of law, be for five year periods unless a continuing contract were 

executed. 

The syllabus of Opinion No. 978, Opinions of the Attorney General 

for 1946, p. 380, is directly in point and reads: 

"Where pursuant to the provisions of Section 4842-8 of the 
General Code relative to the re-employment of a 'new teacher' 
in a school district of under eight hundred pupils, the board of 
education has reemployed such new teacher, his contract is by 
operation of the law for a period of at least two years notwith­
standing the action of the board in attempting to limit it to a 
period of one year." 

To the same effect and for a further discussion of the Teachers Tenure 

Act see Opinion No. 2575, Opinions of the Attorney General for 1953, 

p. 172. 

I am in agreement with the opinions of the former Attorneys General 

cited above in which it has been held that in the event of a conflict between 

the terms of a teacher's contract of hire and the provisions of Section 

3319.11, Revised Code, the statute prevails. Therefore, at the termination 

of the contract of hire of teacher "X" in 1947 the minimum term of the 

re-employment contract was two years and the attempt to limit such term 

to one year was a nullity. Similarly at the termination of the second, or 

1947, contract a subsequent contract and renewals thereof could provide 

for only five-year terms in the absence of the granting of a continuing 
contract. 

Therefore, 111 specific answer to your query, you are advised that 

when the board of education of a school district with fewer than eight 

hundred pupils enters into a second contract to re-employ a teacher for one 

year in contravention of the statutory provision that such contract shall 

be for a !11inimum period of two years, the statute controls to the exclu­

sion of the contract. Re-employment at the termination of such second 
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contract must be for five-year periods unless the board grants a continuing 
contract. It therefore follows that teacher "X" is employed for the school 
year 1958-59 by reason of the five-year contract executed in 1953 which, 

by law, could not have been effective until 1954. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




