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OPINION NO. 67-081 

Syllabus: 

A joint Board of Education may make a cooperative agree­
ment with a joint Recreation Commission for the lease, rental, 
or use of school buses to transport students taking part in a 
summer recreation program. Such cooperative agreement is 
sanctioned by the provisions of Sections 755.12 to 755,16, 
inclusive, Revised Code, and Section 3313,59, Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 11, 1967 

I have before me your request for my opinion which reads 
in part as follows: 

"South Euclid and Lyndhurst are each 
Charter Cities. Rather than having separate 
school boards, there is one Board of Edu­
cation, known as the South Euclid-Lyndhurst 
Board of Education, for the two cities. 

;'Many years ago, pursuant to Section 
755.12-16, inclusive, of the Ohio Revised 
Code, the City of South Euclid, the City
of Lyndhurst and the South Euclid-Lyndhurst 
Board of Education P.ntered into a contract 
creat,j_ng the South Euclid-Lyndhurst Recrea­
tion Comrnj:e;sion. 
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''This Commission has its headquarters 
in the Administrative Building of the Board 
of Education. It operates the playgrounds 
of the two Cities, and runs a summer recrea­
tion program in each of the Cities. The 
Recreation Commission prepares its own budg­
et each year, which it then submits for ap­
proval to the City of South Euclid, the City 
of Lyndhurst, and the combined Board of Edu­
cation. After approval of the Budget, each 
City and the Board of Education transfer 
funds to the Recreation Commission so that 
it may operate. 

';This year, the Recreation Commission 
desires to transport students taking part 
in its summer program to such places as the 
Art Museum, History Museum, etc. This pro­
gram would be carried out during summer re­
cess from regular school attendance. 

•·The question I am asked, is whether 
or not the Board of Education may lease one 
or more of its regular buses to the Recreation 
Commission, to be used for this purpose. This 
lease would only be valid during summer recess 
from school. Or, since the Board of Education 
is actually one-third of the membership of the 
Recreation Commission, is a lease necessary? 
Could the Recreation Commission use a school 
bus during summer recess without renting or 
leasing it ?1• 

Section 755,14, Revised Code, provides for the organization 
of a recreation board and authorizes the board to equip, operate, 
and maintain recreational facilities. Section 755,14, Revised 
Code,reads as follows: 

''If the legislative authority of a munic­
ipal corporation determines that the power to 
equip, operate, and maintain playgrounds, 
playfields, gymnasiums, public baths, swimming 
pools, or recreation centers shall be exer­
cised by a recreation board, it may establish 
such a board, which shall possess all the pow­
ers and be subject to all the responsibilities 
of the respective local authorities under sec­
tions 755.12 to 755.18, inclusive, of the Re­
vised Code. Such board shall consist of five 
persons, two of whom shall be members of the 
board of education of the city or village 
school district or members appointed by such 
board. The other members of the bo2rd shall 
be appointed by the mayor or manager as execu­
tive of such municipal corporation with the 
consent of its council. All members of the 
board shall serve for terms of five years, ex­
cept that members first appointed shall be ap­
pointed for such terms that the term of one 
member shall expire annually thereafter. 
Members of such board shall serve without pay. 
Vacancies in the board, occurring otherwise 
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than by expiration of term, shall be for the 
unexpired term and shall be filled in the same 
manner as original appointments.r; 

Section 755.16, Revised Code, provides for the joint acquisi­
tion and maintenance of recreational facilities: 

,; Any ~~~-oz:. ~o_Te__m!:1.1;.:i,_c_ipal corp_or~~i~, 
or any municipar corporation, or any municipal 
corporation and county, or any municipal cor­
poration and school district may joint1=Y_ac­
~ts_e_¥...Q£.~!L.f_q_r__c!_n_g.__0_1?_e_!:_?- t e and maintaTri 
any playgrounds...1..~fields, gymn_§.siums, pub­
_li_c_bath~s_wimm.ll!g_p_q__ols_.,__Qr indoor recrea­
tion cent~rs, and any school district may 
provide by the erection of any school building 
or school premises, or the enlargement, addi­
tion thereto, or reconstruction or improvement 
thereof, for the inclusion of any such recrea­
tional facilities to be jointly acquired, op­
erated, and maintained with any municipal 
corporation. Any school district ma_y_j_oin 
wi th...J.lJlV._Illun:i,.gPAl co..r.:Q9ra tion_, townshi~ 
Q..Q..1.fill;y___;i.n equipping, _0....!2.?_r_g:t,_:i,_nJh.An_d_ .ill.c!_int_<!.i..ll­
.ifilL.such recreati_qnal .facil_i:ties, and _m-E-Y..fil2.­
ru:-.opri<;!_t.!L moQey therefor:_. " 

(Emphasis added.) 

It will be noted that by the provisions of the above quoted 
statutes that municipalities are authorized to operate the pro­
gram described in your request letter. It should also be pointed 
out that any school district, pursuant to Section 755.16, supra, 
may join with any municipal corporation in equipping, operating, 
and maintaining such facilities. That the legislature had in 
mind the closest cooperation between the municipality and the 
school district is further evidenced by the provision in Section 
755.14, supra, that a recreation board shall have in its member­
ship two members of the school board. 

Cooperation of public officials in matters pertaining to 
recreational activities is specifically provided for in Section 
3313.59, Revised Code, quoted below: 

''Boards of education of citL_exempted 
village, or local ~chool districts may cooper­
ate with boards of county commissioners, 
boards, or other public officials havinR the 
custody and management of public parks, li­
braries, museums, and public buildings and 
grounds of whatever kind in providing for ed­
ucational, social, c_ivi_c and recreational ·ac­
tivities, in buildings and upon grounds in the 
custody and under the management of such boards 
of county commissioners, boards, or other 
public officials. 

"Such cooperation may consist of the 
contribution of funds, equipment, or personnel, 
and the beneficlaries of same may be extended 
to include a corporation not for profit main­
taining and operating a museum for the use and 
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benefit of the general public and which is 
available to the pupils of such contributing 
school district." 

(Emphasis added.) 

It would appear to me, therefore, very clear that the leg­
islature intended that the municipality might enter into some 
an·.::inge;,wut with the school board for cooperation in equipping, 
,,p<..:n1t.i_ng, and maint;:iining such facilities. Joint action nec­
essarily p1·os11pposes action by two parties just as the making 
of a contract necessarily contemplates at least two parties to 
the agreement. 

Several of my predecessors have had occasion to consider 
questions of a similar nature in connection with Sections 4065-1 -
4065-5, General Code (now 755.12-755,16, Revised Code). 

In Opinion No. 1327, Opinions of the Attorney General for 
1929, page 1975, Syllabus 1, it was held: 

"The manner by which a school district 
may cooperate with other public officials 
in the maintenance of recreational activ­
ities as authorized by Sections 4065-5 and 
7622-6, General Code, is within the discre­
tion of the authorites so cooperating, and 
may lawfully be the subject of an agreement 
between them.'' 

(Emphasis added.) 

In Opinion No. 814, Opinions of the Attorney General for 
1933, at page 696, the then Attorney General again discussed the 
statutory provisions to which reference has been made, and said: 

"Upon consideration of the powers extended 
to boards of education by virtue of the statutes 
noted above, it will be seen that those powers 
are very broad, both as to the conduct of recre­
ational activities independently, and in cooper­
ation with other officials. Boards of Education 
do not have the power to join with the local 
authorities of a city or village or county in ac­
quiring playgrounds and similar property for 
recreational purposes, but the power to cooper­
ate in the equipping, maintaining and operating 
of these properties is practically unlimited, 
nor is this power limited as to time so as to 
prevent its exercise during the time school is 
not in session. 

"* * t.c * * :::, * ~' *" 
(Emphasis added.) 

Within the text of this opinion he quoted the language of 
the 1929 Opinion, No. 1327, supra, to the effect that the man­
ner of cooperation between these subdivisions is within the dis­
cretion of the authorities so cooperating and may lawfully be 
the subject of agreement between them. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my 
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opinion that: A joint Board of Education may make a cooperative 
agreement with a joint Recreation Commission for the lease, 
rental, or use of school buses to transport students taking part 
in a summer recreation program. Such cooperative agreement is 
sanctioned by the provisions of Sections 755.12 to 755.16, 
inclusive, Revised Code, and Section 3313.59, Revised Code. 




