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1. VACANCY-INTERPRETATION, SECTIONS 2397-1, 2397-2 

GC-1.24, 305.03 RC. 

2. VA:CANCY-OFFLCE OF SHERIFF-DECLARED BY RESO­

LUTION, COUNTY COMMISSIONERS - SHOULD BE 

FILLED BY BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS -

SECTIONS 305.03, 311.03 R!C. 

SY.LLA,BUS: 

1. By reason of the application of Section 1.24, Revised Code, the provisions 
of Section 305.03, Revised ,Code, must be deemed to be a mere restatement without 
substantive change of the provisions of former Sections 2397~1 and 2397-2, General 
Code. 

2. Where a vacancy in the office of sheriff is declared by resolution of the 
county commissioners as provided in Section 305.03, Revised Code, such vacancy 
should be filled by the board of county commissioners as provided in Section 311.03, 
Revised Code. 

Columbus, Ohio, November 28, 1955 

Hon. Mary N. Snyder, Prosecuting Attorney 

Jackson County, Jackson, Ohio 

Dear Madam: 

This will acknowledge your request for my opinion on the question 
of whether a vacancy in the office of sheriff should be filled in the man­

ner provided in Section 305.02, Revised Code, or in the manner pro­

vided in Section 311.03, Revised Code, in a situation where such vacancy 
occurs by declaration of the board of county commissioners as p~ovided 

in Section 305.03, Revised Code. 

Section 305.03, Revised Code, provides in part as follows : 

"Whenever any county officer is absent from the county for 
ninety consecutive days, except in case of sickness or injury as 
provided in this section, his office shall be deemed vacant and 
the board of county commissioners shall declare a vacancy to 
exist in such office. 

"Such vacancy shall be filled in the manner provided by 
section 305.02 of the Revised Code." 
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Section 305.02, Revised Code, to which reference 1s thus made m 

Section 305.03, provides in part as follows: 

"If a vacancy in the office of county comm1ss1oner occurs 
more than thirty days before the next election for state and 
county officers, a successor shall be elected thereat. If a vacancy 
occurs more than thirty days before such election, or within that 
time, and the interest of the county requires that the vacancy 
be filled •before the election, the probate judge, county auditor, 
and• county recorder, or a majority of them, shall appoint a 
commissioner, who shall hold his office until his successor is 
elected and qualified." 

This would appear to be a special provision relating only to those 

cases where a vacancy occurs in a county office by declaration of the board 

of county commissioners based on an absence of ninety consecutive days. 

In Section 311.03, Revised Code, however, there is another provision 

relating to a vacancy in the office of sheriff reading as follows : 

"When the office of sheriff becomes vacant, the board of 
county commissioners shall appoint a suitable person to fill the 
vacancy. * * *" 

At first impression it might seem that we are here confronted with 

the question of whether either of these sections is special, and the other 

general, so as to require the application of the rule that a special pro­

vision prevails over a conflicting general provision. It is quite difficult, 

however, in this instance to classify these two sections in this manner for 

the reason that Section 311.03 is special in that it applies only to a vacancy 

in the office of sheriff, whereas Section 305.03 is general in that it applies 

to all county officers; and Section 305.03 is special in that it relates to a 

particular manner in which an office becomes vacant whereas Section 

311.03 relates to vacancies generally. 

It cannot be deemed necessary, however, in the case at hand, to 

resolve this question of classification for the reason that the provision 

above noted in Section 305.03 relative to the filling of a vacancy "in the 

manner provided by Section 305.02, Revised Code," was inserted in this 

section in the process of the recodification of 1953. Prior thereto the 

pertinent provision was set out in Section 2397 -1, General Code, as follows : 

"Whenever any county officer shall be absent from the county 
for ninety consecutive days, except in case of sickness or injury 
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as hereinafter provided, his office shall be deemed vacant and the 
county commissioners shall declare a vacancy to exist in such 
office. 

"Such vacancy shall be filled in the manner provided by law." 
(Emphasis supplied.) 

1At the time of the enactment of this section, "the manner provided 

by law" for filling a vacancy in the office of sheriff was set out in Section 

2828, General Code, and provided for the filling of such vacancy lby the 

board of county commissioners. 

The question here presented, therefore, is whether the change in the 

language, thus effected in the course of the code revision of 1953, amounts 

to a substantive change despite the plain legislative intent not to effect 
such change. In this connection your attention is invited to Section 1.24, 

Revised Code, as follows: 

"That in enacting this act it is the intent of the General 
Assembly not to change the law as heretofore expressed by the 
section or sections of the General Code in effect on the date of 
enactment of this act. The provisions of the Revised Code relat­
ing to the corresponding section or sections of the General Code 
shall be construed as restatements of and substituted in a con­
tinuing way for applicable existing statutory provisions, and not 
as new enactments." 

I am aware of the holding of the court in Slingluff v. Weaver, 66 Ohio 

St., 621, and more specifically of the following language in the second 
paragraph of the syllabus in that case : 

"* * * The question is not what did the general assembly in­
tend to enact, but what is the meaning of that which it did enact. 
That body should be held to mean what it has plainly expressed, 
and hence no room is left for construction." 

The change here involved, made in the process of the code revision, 

clearly gives the appearance of a substantive change but because of the 
plainly expressed legislative denial of any intent to effect such a change 

in such revision, I am impelled to conclude that no substantive effect 

should be given to the substituted language. In this connection I recog­
nize the possibility that the courts may refuse to give effect to the pro­

visions of Section 1.24, Revised Code, in a situation where there is not 

the slightest doubt of meaning of the language which was adopted in the 
process of the code revision. It seems to me, however, any declaration 
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as to the inadequacy of the provisions of this section so as to prevent a 

substantive change in the process of code revision should properly be made 

by the courts rather than by this office, especially in a situation where the 

giving effect to a substantive change would leave unresolved the am­

biguity raised by the conflict above noted between Sections 305.03 and 

311.03, Revised Code. 

It is my conclusion, therefore, in specific answer to your inquiry that: 

1. By reason of the application of Section 1.24, Revised Code, the 

provisions of Section 305.03, Revised Code, must be deemed to be a mere 

restatement without substantive change of the provisions of former Sec­

tions 2397-1 and 2397-2, General Code. 

2. Where a vacancy in the office of sheriff is declared by resolution 

of the county commissioners as provided in Section 305.03, Revised Code, 

such vacancy should be filled by the board of county commissioners as 

provided in Section 311.03, Revised Code. 

RespectfuUy, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




