
181 ATTORNEY GENERAL 

1879 

EDUCATION-PURCHASE OF LAND FOR SCHOOL PUR­

POSES ON INSTALLMENT PAYMENT BASIS, UNAUTHOR­

IZED-CONTRACT \WTH UNITED STATES DEPARTMENT OF 

HEALH, EDUCATION AND WELFARE, UNAUTHORIZED. 

SYLLABUS: 

1. A board of education is without authority under the statutes to purchase land 
for school purposes on an installment basis. 

2. A board of education is without authority to enter into a contract with the 
United States Department of Health, Education and Welfare whereby said Depart­
ment would convey land to the board of education to be paid for in installments over 
a period of years, with an agreement that in the event the board should not have 
constructed school buildings on said property within a period of five years, or in case 
of default on the part of such board in making the stipulated payments, the property 
should be conveyed to the United States, with the forfeiture at the option of said 
Department, of all payments theretofore made, 

Columbus, Ohio, March 24, 1958 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communicatio11 in which you request my 

opinion as to the authority of a board of education to enter into an agree­

ment, a copy of which you submitted, with the United States Department 

of Health, Education and Welfare, such agreement being known as "the 

deferred use plan". In brief, the plan contemplates the conveyance o~ 

land by the above named federal agency to a board of education, to be 

paid for by the board of education in installments running over a series 

of years. The general idea of the plan is suggested by the following quota­

tion from paragraph 2 of the agreement : 

"2. The deferred use plan provides for payment of 1120th 
of the fair value of the property annually, together with interest 
for a maximum of 5 years. Thus, if the fair value of a school 
site and a water facility property were each $10,000, both trans­
ferees would pay annual installments of $500, together with the 
prevailing interest. The public benefit allowance will be applied 
against the unpaid balances of fair value remaining at the begin-
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ning of utilization and the transferee will pay to the Department 
at this time the total cash amount of the unpaid balance of fair 
value which is not covered by public benefit allowance." 

Section 4 of the proposed agreement reads as follows : 

"4. Transfer will be made by quitclaim deed. In order 
that there may be no complications in title revestment where there 
is forfeiture, the transferee will be required to deposit in escrow 
simultaneously with its acceptance of the deed from the Govern­
ment, a return deed to the property to the United States to be 
released by the escrow agent in accordance with the escrow terms 
which will cover performance of the terms and conditions in the 
deed." 

The agreement further provides that if within the period of five years 

the school district shall have improved the property by beginning the 

construction of a school building, then the remainder of the agreed pur­

chase price shall be reduced by forty per-cent. This reduction is described 

as a "public benefit allowance". The agreement further provides that: 

"Upon failure to commence utilization within the required 
period, or upon default in payment of an installment or interest 
due, the property together with all payments of principal and inter­
est already made will at the option of the Department be forfeited 
and title will revert to the United States." 

I do not consider it necessary to go into further analysis of the agree­

ment. It seems very clear that it would amount to an installment purchase 

by the board of education, of property intended for use for school pur­

poses, and the only question presented appears to be whether or not a 

board of education is authorized to purchase real estate for school purposes 

on an installment basis. An examination of the statutes specifying the 

powers of boards of education fails to reveal any authority whatever for 

purchase of property on installments, except that provision of Section 

3327.08, Revised Code, which authorizes such board to purchase school 

buses on deferred payments running over three years. 

We recognize the well established rule that boards of education, being 

creatures of the statutes, have only such powers as the statute has seen 

fit to confer. Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St., 246; Schwing 
v. McClure, et al., Trustees, 120 Ohio St., 335; Perkins v. Bright, 109 

Ohio St., 14; The State, e.x rel. Clark v. Cook, 103 Ohio St., 465. 

The first paragraph of the syllabus of the Schwing case, supra, is as 

follows: 
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"That boards of education are purely creatures of statute is 
an old and uniformly accepted doctrine * * *. 

"As an administrative board created by statute their powers 
are necessarily limited to such powers as are clearly and expressly 
granted by statute." 

I call attention further to Section 5705.41, Revised Code, which pro­

vides in part as follows : 

"No subdivision or taxing unit shall : 

(D) Make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate 
of the fiscal officer of the subdivision that the amount required 
to meet the same, or in the case of a continuing contract to be 

, performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the 
amount required to meet the same in the fiscal year in which the 
contract is made, has been lawfully appropriated for such pur­
pose and is in the treasury or in process of collection to the credit 
of an appropriate fund free from any previous encumbrances. 
* * *" (Emphasis added) 

In Opinion No. 1604, Opinions of the Attorney General for 1958, 

p. 22, I pointed out that while a lease for a reasonable term, calling for an 

annual rental, is a continuing contract within the provisions of Section 

5705.41, supra; yet, as stated in the third paragraph of the syllabus of 

that opinion it was held: 

"3. Since a lease agreement coupled with a firm contract 
to purchase is not a 'continuing contract' under Section 5705.41, 
Revised Code, the funds necessary to cover that portion of the 
contract representing the purchase price of the property must be 
appropriated and certified by the fiscal officer as being in the 
treasury or in the process of collection." 

In Opinion No. 398, Opinions of the Attorney General for 1957, 

p. 118, the question presented was whether a board of education could 

lawfully purchase land and a building for necessary school purposes, on 

an agreement to pay for the property in installments over a period of years, 

and it was held : 

"A board of education may not lawfully purchase land and a 
building for necessary school purposes under Section 3313.37, 
Revised Code, under an agreement to pay for the property in 
installments over a period of years, even though the board has 
available, at the time of the execution of the agreement, funds 
in an amount sufficient to pay the entire purchase price, either on 
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hand or in the process of collectio11, within the terms of Division 
(D) of Section 5705.41, Revised Code." 

That statement, as will be noted, goes a little further than is necessary, 

so far as our present question is concerned, in so. far as it suggests that 

there is a lack of such power, even though the board has available at the 

time of the executi"on of the agreement sufficient funds to pay the entire 

purchase price. In the case which you present I do not understand that 

the board of education would have in the treasury or in the process of col­

lection the full amount of the installment contract in question. The opin • 

ion, however, to which I have last referred, is a specific declaration that a 

board of education cannot purchase property on an installment contract, 

and that also was the effect of the syllabus which I have already quoted 

from Opinion No. 1604, supra. 

In addition to the lack of authority to purchase on installments, it is 

my opinion that a board of education would be without authority to agree 

to the conditions of said proposed agreement as to reconveyance and for­

feiture of payments made. 

In specific answer to your question it is my opinion: 

1. A board of education is without authority under the statutes to 

purchase land for school purposes on an installment basis. 

2. A board of education is without authority to enter into a contract 

with the United States Department of Health, Education and Welfare 

whereby said Department would convey land to the board of education to 

be paid for in installments over a period of years, with an agreement that 

in the event the board should not have constructed school buildings on 

said property within a period of five years, or in case of default on the 

part of such board in making the stipulated payments, the property should 

.be reconveyed to the United States, with the forfeiture at the option of 

said Department, of all payments theretofore made. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


